Thursday, 23 January, 2025

Μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων και πάταξης της νοθείας, ζητούν οι Ευρωβουλευτές

Μέτρα για την προστασία των μελισσών, τη στήριξη των μελισσοκόμων και της προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από το νοθευμένο μέλι

συζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (ComAgri) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την έκθεση του Ούγγρου ευρωβουλευτή, Norbert Erdos, της Ομάδας του Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), σχετικά με τις προοπτικές και τις προκλήσεις στον τομέα της μελισσοκομίας της ΕΕ. Στην έκθεση τονίζεται η σπουδαιότητα του ρόλου των μελισσών στα φυσικά οικοσυστήματα και στη γεωργία της ΕΕ: στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων και στην επικονίαση των ανθέων για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών, διαδικασία δίχως την οποία η ευρωπαϊκή γεωργία δεν θα υπήρχε.
Η Επιτροπή καλείται να εξασφαλίσει τη στήριξη της μελισσοκομίας στη μελλοντική ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, η έκθεση καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να παράσχουν στήριξη στον τομέα της μελισσοκομίας της ΕΕ μέσω κατάλληλων χρηματοδοτικών μέτρων στους μελισσοκόμους. Προτείνει συνεπώς αύξηση κατά 50% της χρηματοδότησης προγραμμάτων μελισσοκομίας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Τα μέλη της Επιτροπής, χθες, εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσει μελέτη για τη δυνατότητα εφαρμογής ενός σχεδίου διαχείρισης κινδύνου που θα αποτελεί τμήμα των εθνικών προγραμμάτων για τη μελισσοκομία και θα στοχεύει στην αντιμετώπιση των απωλειών στην παραγωγή μελιού από τους μελισσοκόμους. Η έκθεση υπογράμμισε την ανάγκη να λάβει η ΕΕ τα αναγκαία και άμεσα μέτρα για την εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την υγεία των μελισσών και την προστασία των άγριων ειδών μελισσών από τη μείωση των πληθυσμών τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου προς την Κομισιόν για απαγόρευση επιβλαβών γεωργικών φαρμάκων.
Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε να ενισχυθεί η έρευνα στη μελισσοκομία και η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης των μελισσοκόμων, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην τεχνική και επιστημονική τεχνογνωσία σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Κάλεσε τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν κατάλληλα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους μελισσοκόμους.
Καταπολέμηση της νοθείας στο μέλι
Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο μετά την Κίνα. Κάθε χρόνο, 600.000 περίπου χιλιάδες μελισσοκόμοι και 17 εκατομμύρια κυψέλες παράγουν περισσότερους από 250 τόνους μέλι. Ωστόσο, η παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση για αυτό, μόνο το 2016, εισήχθησαν στην ΕΕ 200.000 τόνοι μέλι, κυρίως από την Κίνα. Με βάση αυτά τα δεδομένα και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι οι περιπτώσης νοθείας του μελιού – ιδίως του εισαγόμενου – συνεχώς αυξάνονται, οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να υποβάλλουν κυρώσεις σε όσους παραγωγούς δεν τηρούν τη νομοθεσία για τη μη νόθευση του μελιού.
Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι το μέλι πρέπει να κατηγοριοποιείται με βάση την φυτική του προέλευση, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για εγχώριο ή εισαγόμενο προϊόν, εκτός από περιπτώσεις άμεσων συναλλαγών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Επιπλέον, τα μέλη της ζήτησαν την αναβάθμιση της ιχνηλασιμότητας για το μέλι και κάλεσαν την Επιτροπή να τροποποιήσει την οδηγία 2001/110 / ΕΚ σχετικά με το μέλι με σκοπό να παράσχει σαφείς ορισμούς και να αναφέρει τα κύρια διακριτικά χαρακτηριστικά όλων των προϊόντων μελισσοκομίας.
αγροτυπος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου