«Μαύρη αγορά» στα αγροτικά προϊόντα λόγω capital controls
Μπαράζ ανατιμήσεων και στην εστίαση έως 17%
Μια «μαύρη αγορά» έχει στηθεί στον Θεσσαλικό κάμπο όπου οι παραγωγοί δίνουν όσο – όσο τα προϊόντα τους προκειμένου να πληρωθούν σε ρευστό, ενώ ταυτόχρονα στην αγορά παρατηρείται κύμα υπέρογκων ανατιμήσεων λόγω του ΦΠΑ.
Έρευνα του «Εθνους» αποκαλύπτει τους νέους τρόπους κερδοσκοπίας σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών με πρόσχημα τα capital controls και την αύξηση του ΦΠΑ, αντίστοιχα. Μεσάζοντες στήνουν «μαύρη αγορά» σε φρούτα και κηπευτικά, ενώ επιτήδειοι στον χώρο της εστίασης προχωρούν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στην εστίαση.
Παράνομο εμπόριο αγροτικών προϊόντων χωρίς παραστατικά, ελέω των capital controls, αλλά και κερδοσκοπία με αυξήσεις τιμών στην εστίαση έως και 17% με πρόσχημα την άνοδο του ΦΠΑ, πλήττουν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, αντίστοιχα.
Ουσιαστικά έχει στηθεί «μαύρη αγορά» στον θεσσαλικό κάμπο και τους οπωρώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σιτηρά, καρπούζια και ροδάκινα διακινούνται χωρίς τιμολόγια με εμπόρους και μεσάζοντες να πληρώνουν τους αγρότες με μετρητά δίνοντάς τους το ρευστό σε πλαστικές και χάρτινες σακούλες.
«Έμποροι και αλευροβιομηχανίες αγοράζουν το σκληρό σιτάρι μέχρι και 32 λεπτά το κιλό, ενώ οι περισσότεροι αγρότες πούλησαν στα 22 – 25 λεπτά το κιλό πριν τα capital control.Όσοι προνόησαν και κράτησαν ποσότητες, κερδίζουν και μάλιστα παίρνουν τα χρήματα σε πλαστικές και χάρτινες σακούλες χωρίς παραστατικά» αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Αγροτών Λάρισας, Χρήστος Σιδερόπουλος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα αθίγγανοι μαζεύουν τα καρπούζια από το χωράφι, τα φορτώνουν στα φορτηγά τους και δίνουν 30 – 40 ευρώ στους αγρότες, καθώς αγοράζουν 0,10 ευρώ το κιλό, από 0,18 ευρώ το κιλό που ήταν η τιμή πριν κλείσουν οι τράπεζες.
Ανάλογη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση με τα ροδάκινα όπου οι παραγωγοί παίρνουν σε μετρητά 50 λεπτά το κιλό, ενώ κανονικά θα έδιναν ανοιχτή τιμή και θα περίμεναν προσφορές.
Σε ότι αφορά τον κλάδο της εστίασης παρατηρούνται ανατιμήσεις που αγγίζουν και το 17%, ενώ θα έπρεπε να περιορίζονται σε 8 – 9%. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται σε τυρόπιτες, σφολιάτες, σαλάτες και κυρίως πιάτα καθώς οι τιμές στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.
newsbeast.gr