Saturday, 16 November, 2024

Μεγάλες αντιδράσεις από τους σποροπαραγωγούς για τη συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι, κάνουν λόγο για υποδούλωση της εγχώριας παραγωγής

Για αιφνίδια απόφαση η οποία «θα εγκλωβίσει την εγχώρια παραγωγή σκληρού σίτου και θα την οδηγήσει σε υποβάθμιση και εξανδραποδισμό»

κάνει λόγο το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών (ΣΕΣΣΠ) σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, μετά την απόφαση του ΥπΑΑΤ να ορίσει την τιμή της συνδεδεμένης στο σκληρό σιτάρι στα 12 λεπτά έως το 2020. «Με την αιφνίδια και χωρίς καμία προηγουμένη συζήτηση, με τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κλάδο του ευρύτερου αγροτικού τομέα το υπουργείο προχώρησε χθες (σ.σ 10/11) σε μία αναχρονιστική απόφαση, αναθεωρώντας προηγούμενες ήδη ειλημμένες αποφάσεις και νόμιμα από το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρωμένες, για το χώρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων….», αναφέρει η επιστολή του ΣΕΣΣΠ.  Σε παρόμοιο ύφος και η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) η οποία αναφέρει ότι: «επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, για τη προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των μελών μας που θα πληγούν βάναυσα από μια τέτοια εξέλιξη».

Υπενθυμίζεται ότι το ΥπΑΑΤ απέστειλε στις 9/11 σχετική ενημέρωση για το θέμα της συνδεδεμένης στον σκληρό σίτο, για να αποσύρει λίγο αργότερα την ίδια ανακοίνωση και να την…επιβεβαιώσει την επόμενη ημέρα.

Η επιστολή του ΣΕΣΣΠ αναφέρει, αναλυτικότερα:

«Σε συνέχεια της αδιάλειπτης προσπάθειας που σαν Φορέας, καταβάλλουμε, ως προς την προώθηση, ανάδειξη, υποστήριξη του ελληνικού Πιστοποιημένου Πολ/στικου Υλικού και τη στήριξη της εγχώριας αγοράς, ερχόμαστε να καταγγείλουμε την από 10-11-2016 παράτυπη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου που απαιτείται για να λάβουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση τόσο στο σκληρό σιτάρι όσο και στα κτηνοτροφικά ψυχανθή. Με την αιφνίδια και χωρίς καμία προηγουμένη συζήτηση, με τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κλάδο του ευρύτερου αγροτικού τομέα το υπουργείο προχώρησε χθες σε μία αναχρονιστική απόφαση αναθεωρώντας προηγούμενες ήδη ειλημμένες αποφάσεις και νόμιμα από το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρωμένες, για το χώρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων (σχ. ΦΕΚ 3393/17-12-2014) όπου επίσημα οριζόταν ότι από την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017 ως και το 2020, η υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου θα ανέρχεται στα 16 κιλά το στρέμμα.

Συγκεκριμένα και ως οι ιθύνοντες όφειλαν να γνωρίζουν, οι επιχειρήσεις μας προχωρούν σε ένα σχεδιασμό βάθους τουλάχιστον 5/ετίας αναφορικά με τις ποσότητες σπόρων που θα χορηγήσουν προχωρούν στη σύναψη συμφωνιών και στην προετοιμασία των καλλιεργητικών περιόδων παραδειγματικά στην παρούσα καλλιεργητική περίοδο έχει ήδη γίνει σχεδιασμός μέχρι το 2020 αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα με αυτά που το Υπουργείο μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα αλλάξουν και μας παρότρυνε να προχωρήσουμε σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, συμφωνίες και επενδύσεις. Η εν λόγω επιλογή θα, εγκλωβίσει την εγχώρια παραγωγή σκληρού σίτου, αλλά και κτηνοτροφικών ψυχανθών για τα οποία αναπτύσσεται τεράστια ζήτηση στις διεθνείς αγορές, και τα οποία καταδικάζει σε εξαφάνιση. Οδηγεί αμφότερα τα προϊόντα σε καλλιέργειες χαμηλών εισροών και αποδόσεων , μέτριας ποιότητας συρρικνώνοντας τα επίπεδα της ελληνικής παραγωγής και παράγοντας προϊόντα ποιοτικά υποβαθμισμένα για τα οποία η παγκόσμια αγορά θα αντιδράσει ανάλογα στη διαμόρφωση ζητουμένων ποσοτήτων και τιμών.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η απόφαση αυτή κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση καθώς πλήττει ευθέως μια αναπτυξιακή δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, σε μια περίοδο που το κύριο σύνθημα της κυβέρνησης είναι η στροφή προς τις παραγωγικές δραστηριότητες. Επιχειρείται η υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής και ο φυσικός εξανδραποδισμός της, την ώρα που η αύξηση της προτείνεται ως η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Επιθυμούμε ένα σαφή προγραμματισμό, ώστε να παράγουμε τους απαιτούμενους σπόρους των καλλιεργειών που αναπτύσσονται ,ώστε να μπορούμε να καλύψουμε απρόσκοπτα τις δημιουργούμενες ανάγκες έγκαιρα, χωρίς εισαγωγές και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, υγιείς, ενεργές επιχειρηματικές μονάδες στηρίζοντας την εγχώρια οικονομία.

Απαιτούμε συνεπείς και οργανωμένες αποφάσεις, προσφέραμε και προσφέρουμε την αμέριστη συνεργασία και βοήθεια μας συνεπικουρώντας κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια των κρατικών φορέων. Απαιτούμε όμως σεβασμό. Αρνούμαστε να δεχτούμε τον συνεχή πολιτικό εμπαιγμό. Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην ανεύθυνη προσπάθεια καταστροφής της ελληνικής παραγωγής και του αγροτικού τομέα, εν γένει. Επιφυλασσόμενοι για τη χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματος μας».

Η επιστολή της ΕΕΠΕΣ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) με μεγάλη της έκπληξη ενημερώθηκε από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η ποσότητα της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σιταριού, προκειμένου οι καλλιεργητές του να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για την περίοδο 2016-2017 θα είναι 12 κιλά/στρέμμα, καθώς και ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους μέχρι το 2020!!! Δυνάμει όμως της διάταξης του άρθρου 3 παρ.3 της Υπουργικής Απόφασης 1194/155613/8-12-2014 (ΦΕΚ 3393 Β 2014) «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το σκληρό σιτάρι σε εκτέλεση του άρθρου 52, του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Συμβουλίου» ισχύει ότι:

«Οι εκτάσεις που συμμετέχουν στη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται μόνο με πιστοποιημένο σπόρο. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένων σπόρων σποράς για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 12 κιλά ανά στρέμμα, για τις καλλιεργητικές περιόδους 2014−2015 και 2015−2016. Για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους έως το 2020 ως ελάχιστη ποσότητα, καθορίζονται τα 16 κιλά το στρέμμα». Με βάση λοιπόν την ως άνω Υπουργική Απόφαση, τα μέλη μας αφενός μεν έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους για τα επόμενα χρόνια, αφετέρου δε αναλογικά πραγματοποίησαν και τη σπορά του 2015, αλλά κυρίως την συγκομιδή και την τυποποίηση του 2016, προκειμένου να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παραγωγών που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης και αφορούν στην σπορά του 2016.

Το εν λόγω Δελτίο Τύπου έρχεται προφανώς σε πλήρη αντίθεση τόσο με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, όσο και με τις κατά καιρούς εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μακροχρόνιο προγραμματισμό των δράσεων».

Μεγάλες αντιδράσεις από τους σποροπαραγωγούς για τη συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι, κάνουν λόγο για υποδούλωση της εγχώριας παραγωγής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου