Friday, 15 November, 2024

Μειωμένη η παραγωγή μελιού, σε βελτίωση των καιρικών συνθηκών ελπίζουν οι μελισσοκόμοι

Φέτος, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά για το μέλι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, οι οποίες δεν ευνόησαν την παραγωγή. Ο ήπιος χειμώνας έφερε πρώιμη ανάπτυξη των φυτών και στη συνέχεια ο δυνατός αέρας και οι βροχοπτώσεις δεν ευνόησαν την παραγωγή μελιού στα ορεινά

Μηδενική είναι η φετινή παραγωγή έλατου σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και στην Αρκαδία (όρος Μαίναλο) που τις προηγούμενες χρονιές έδινε παραγωγή. Ελάχιστη παραγωγή είχαμε και στο πρώιμο θυμάρι στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Πολλά προβλήματα υπήρξαν με το μέλι πορτοκαλιάς, ενώ μεγάλη μείωση αναμένεται να έχουμε και στα ανοιξιάτικα ανθόμελα, που αυτή την εποχή παράγονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν τα δασόμελα (οξιά κ.α.) και τα πεύκα.

«Είναι η δυσκολότερη χρονιά που έχω γνωρίσει στην μακρόχρονη καριέρα μου», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ). Όπως επισημαίνει ο κ. Ντούρας, «κάποια θετικά αποτελέσματα είχαμε από την βελανιδιά και στην Χαλκιδική από τα παλιούρια (θάμνοι). Ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα μέλια από βαμβάκια και ηλίανθο. Αυτή την εποχή έχουμε το όψιμο θυμάρι και ελπίζουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Τέλη Ιουλίου θα ξεκινήσουν και τα πευκόμελα.

Όμως πάντα στην μελισσοκομία ο χρόνος κλείνει τον Νοέμβριο και οι παραγωγοί ελπίζουν να φέρει καλά αποτελέσματα το πεύκο, η όψιμη βελανιδιά, το ρείκι και οι υπόλοιπες φθινοπωρινές καλλιέργειες».

Όσον αφορά τα τριετή προγράμματα αντικατάστασης και προώθησης μελιού, που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, η νέα τριετή περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου. «Μας έχουν ενημερώσει από το ΥπΑΑΤ ότι το νέο τριετές πρόγραμμα θα εφαρμοστεί όπως το επιθυμούσαμε. Αναμένουμε να το δούμε αυτό στην πράξη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Σίθων» Αχιλλέας Παπαστεργίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μέχρι στιγμής οι εναλλαγές του καιρού (ζέστη με κρύο) έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής μελιού. Τα έλατα έφεραν μηδενικές ποσότητες και μεγάλη μείωση παρουσιάζουν πορτοκαλόμελα και ανθόμελα. Ελπίζουμε να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να μπορέσουμε να έχουμε μια φετινή παραγωγή».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου