Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αχλαδιών της πρώιμης ποικιλίας Κοντούλας στον Τύρναβο. Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Κόσια και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η ποικιλία Santa Maria
Τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η κύρια ποικιλία αχλαδιών στην χώρα μας που είναι η Κρυστάλλια. Η φετινή παραγωγή στον Τύρναβο αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω του παγετού που είχαμε τον Μάρτιο. «Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται ότι η καρπόπτωση οφείλεται στον παγετό και δεν τον αποζημιώνει», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος πωλήσεων του Συνεταιρισμού Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π Τυρνάβου κ. Χρήστος Γεωργίου. Μειωμένη παραγωγή θα έχουμε και στην Πελοπόννησο λόγω του ήπιου χειμώνα που δημιούργησε πρόβλημα στην ανθοφορία.
Στην περιοχή της Λάρισας, ο αγροτικός συνεταιρισμός Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π Τυρνάβου καλλιεργεί μια έκταση 2.500 στρεμμάτων με αχλάδια (ποικιλίας Κοντούλας 80% της παραγωγής αχλαδιών στον Τύρναβο). Πέρσι οι τιμές παραγωγού για τα αχλάδια ποικιλίας Κοντούλας κυμάνθηκαν στα 1,20 ευρώ το κιλό.
Πάντως οι μεγάλες ποσότητες αχλαδιών ποικιλίας Κρυστάλλια αναμένεται να πέσουν στην αγορά από την 1η Αυγούστου. Μια καλή εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν οι φετινές τιμές στα αχλάδια αναμένεται να έχουμε μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Με την οικονομική κρίση και τη μειωμένη ζήτηση ο Συνεταιρισμός αναγκάστηκε να στραφεί στις εξαγωγές. Όπως τονίζει ο κ. Γεωργίου «καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια να προχωρήσουμε σε εξαγωγές αχλαδιών ποικιλίας Κρυστάλλια προς το Ισραήλ. Υπάρχει όμως πολύ μεγάλος ανταγωνισμός από τους Ισπανούς».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας Μιχάλης Βαρδάκας, , τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας καλλιεργούνται αχλάδια ποικιλίας Κρυστάλλια σε έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη (κατά –80%) σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στον ήπιο χειμώνα που δημιούργησε προβλήματα στην ανθοφορία και την καρπόδεση. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και στην παραγωγή αχλαδιών στα Δήμαινα Αργολίδας. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου. Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 70 – 80 λεπτά. Φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής εκτιμώ ότι θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα».
Στην ΕΕ τη μεγαλύτερη παραγωγή αχλαδιών έχει η Ιταλία και ακολουθούν η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Οι προβλέψεις για τη φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή αχλαδιών αναμένεται ανακοινωθούν από την World Apple and Pear Association (WAPA) και την COPA-COGECA, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο της Γερμανίας, από τις 3 έως τις 5 Αυγούστου 2016.