Μετ’ εμποδίων η διακίνηση φρέσκων φρουτoλαχανικών
Σημαντικές δυσκολίες στη διακίνηση νωπών κι ευπαθών κι προϊόντων, όπως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα νεκταρίνια δημιουργεί το “πάγωμα” των οικονομικών συναλλαγών ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.
Μπορεί η σχετική απόφαση να οριοθετεί το διάστημα της “τραπεζικής αργίας” σε μια εβδομάδα, όμως τα εν λόγω φρέσκα προϊόντα, ακριβώς λόγω της εξαιρετικά ευπαθούς φύσης τους, δεν έχουν τα περιθώρια να…. περιμένουν τόσο πολύ.
Ήδη τα πρώτα σημάδια έχουν αρχίσει να γίνονται φανερά στην εσωτερική αγορά με τις παραγγελίες από εμπόρους και αλυσίδες να είναι αισθητά μειωμένες- αφενός λόγω της δυσκολίας που καταγράφεται στις πληρωμές και τη «μεταφορά» της ρευστότητας, αφετέρου διότι η ανασφάλεια που έχει μεταδοθεί στους καταναλωτές έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση.
Για μείωση της τάξης του 20% στις παραγγελίες από τα σούπερ-μάρκετ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2-3 ημερών κάνει λόγο, μιλώντας στο Agronews, ο Θανάσης Χαλούλης, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τις τιμές, οι οποίες ήταν συμφωνημένες από πριν. «Παρακολουθούμε με ανησυχία την κατάσταση, το πρόβλημα μέχρι στιγμής , εντοπίζεται κυρίως στην εσωτερική αγορά», τονίζει.
Η κατάσταση εμφανίζεται να είναι πιο ελεγχόμενη όσον αφορά τις εξαγωγές, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση, δεδομένου ότι τα εμβάσματα από το εξωτερικό δεν επηρεάζονται από τα capital controls. Όπως λένε στην Agrenda o κ. Χαλούλης «μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει εκεί κάποιο πρόβλημα. Μια παραγγελία που ήταν να εκτελεσθεί χθες (σ.σ. Κυριακή) έφυγε κανονικά, και μια που είναι να «φύγει» αύριο, περιμένουμε σήμερα να επιβεβαιωθεί».
Παρόμοια η εικόνα που δίνει και ο επικεφαλής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας σημειώνοντας ότι «οι εξαγωγές μέχρι στιγμής εκτελούνται κανονικά».
Ωστόσο παραδέχεται ότι ουδείς μπορεί να υπάρξει επίπτωση λόγω της ιδιότυπης οικονομικής «καραντίνας» στην οποία έχει μπει η Ελλάδα. «Αν η χώρα σου θεωρείται χρεοκοπημένη, αντιμετωπίζεσαι κι εσύ, άδικα βεβαίως, με τον ανάλογο τρόπο ως αφερέγγυος από τους εμπορικούς εταίρους», εξηγεί.
Πάντως ο ίδιος συστήνει ψυχραιμία εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο να καλλιεργηθεί από επιτήδειους κλίμα πανικού στην αγορά με σκοπό να ωθηθούν οι παραγωγοί στην απόφαση να πωλούν «όσο-όσο» τα προϊόντα τους, κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση των τιμών.
Αμφότεροι οι συνομιλητές μας εκφράζουν την ελπίδα ότι η κατάσταση στην αγορά θα εξομαλυνθεί σύντομα καθώς «δεν μπορεί να περπατήσει έτσι για πολύ, θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις».
Πηγή: agronews.gr