Thursday, 19 December, 2024

Με µηδενικά αποθέµατα ξεκινάει το συµπύρηνο – Επιτραπέζιο ροδάκινο: Σε ισχύ απόσυρση με 26,90ευρώ/100 κιλά

Προϋποθέσεις για καλύτερες τιµές έχει φέτος το συµπύρηνο ροδάκινο -η συγκοµιδή του οποίου επίκειται τις επόµενες µέρες- καθώς οι βιοµηχανίες

δεν έχουν αποθέµατα από πέρσι, ένα µέρος της παραγωγής έχει επηρεαστεί από το πρόσφατο χαλάζι. Για την ώρα οι µεταποιητές έχουν δεσµευτεί να απορροφήσουν όλη την παραγωγή, τηρούν όµως σιγή ιχθύος για τις τιµές και υπενθυµίζουν ότι προαπαιτούµενο για τις παραλαβές είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Υπέρ του παραγωγού στο συµπύρηνο µπορεί να εξελιχθεί η φετινή χρονιά. Και αυτό γιατί σε σύγκριση µε τα προηγούµενα χρόνια που οι σοδειές ήταν ελλειµµατικές και υπήρχαν και ποιοτικά θέµατα, το 2017 µε εξαίρεση µικρές ζηµιές λόγω χαλαζόπτωσης σε περιοχές όπως η Μέση, η Μελίκη και ο Αλιάκµωνας, καταγράφεται µια φυσιολογική από άποψη ποσοτήτων παραγωγή µε καλές ποιότητες. Πάντως λίγες µέρες πριν την έναρξη της συγκοµιδής, οι µεταποιητές ξεκίνησαν να προβάλλουν το θέµα της ποιότητας για τις επικείµενες παραλλαβές µε σκοπό να µπορούν να έχουν πάτηµα στη συνέχεια για τη διαµόρφωση των τιµών.
Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) την Πέµπτη 6 Ιουλίου σύµφωνα µε την οποία διαµηνύει σ’ όλους τους τόνους ότι οι παραγωγοί πρέπει να παραδώσουν ροδάκινα κίτρινα, µε ελάχιστο βάρος τα 110 γραµµάρια και χωρίς ασθένειες.
Υπενθυµίζει δε ότι «τα 2 τελευταία έτη, που είχαµε µειωµένη παραγωγή, η ποιότητα του συµπύρηνου που παρέλαβαν τα εργοστάσια ήταν υποβαθµισµένη, µε κύριο χαρακτηριστικό τα άγουρα-πράσινα ροδάκινα, γεγονός που δηµιούργησε δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος».
Το προαπαιτούμενο της καλής ποιότητας προβάλλεται από τις βιοµηχανίες ως µέσο κατάκτησης των διεθνών αγορών. Φέτος µια αγορά που θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη όπως αναφέρει στην Agrenda ο Πέτρος Αλαγκιοζίδης, γενικός διευθυντής της ΑΛΜΜΕ είναι της Αµερικής. «Από τη µια το αδύναµο δολάριο έναντι του ευρώ και από την άλλη το πλεόνασµα αποθεµάτων από πέρυσι, δυσκολεύει η διείσδυση της ελληνικής κοµπόστας στις ΗΠΑ». ∆ιεθνώς Χιλή και Κίνα ανταγωνίζονται την ελληνική κοµπόστα, αλλά οι ποιότητες τους δεν συγκρίνονται.
Επιπλέον, κάθε χρόνο από το 2010 µέχρι και το 2013 αυξάνονται οι φυτεύσεις δέντρων µε συµπύρηνα ροδάκινα. Μάλιστα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της ΕΚΕ οι φυτεύσεις του 2012 φέτος θα βγουν σε παραγωγή. Όπως σηµειώνει χαρακτηριστικά ο Π. Αλαγκιοζίδης: «αρκετοί παραγωγοί επένδυσαν στην πρώιµη ποικιλία Κατερίνη, η οποία έχει αντοχές στους παγετούς το Μάρτιο κατά την ανθοφορία. Αλλά και λόγω του ρωσικού εµπάργκο επέλεξαν να φύγουν από το επιτραπέζιο και να µπουν στο συµπύρηνο».
Αυξημένη κατά 27% αναµένεται να είναι πανευρωπαϊκά η παραγωγή συµπύρηνου, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Medfel-Europech στο Περπινιάν της Γαλλίας. Ειδικά για Ελλάδα εκτιµά ότι θα φτάσει τους 390.000 τόνους (+49% από πέρσι). Οι ετήσιες ανάγκες της βιοµηχανίας για α’ ύλη ξεπερνούν τους 300.000 τόνους και έχουν ως εξής: 200.000 τόνοι (κονσέρβα), 30.000 τόνοι (κατάψυξη), 100.000-120.000 τόνοι (χυµός) και 15.000-20.000 τόνοι (νωπά για εξαγωγή).
Τέλος, υπενθυµίζεται ότι την πιο δραµατική χρονιά µετά το 2014 και την έναρξη του ρωσικού εµπάργκο βιώνουν φέτος οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου καθώς λόγω της υπερπαραγωγής οι τιµές είναι τόσο χαµηλά, όπως τονίζουν παραγωγοί και συνεταιριστές, που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, το οποίο κυµαίνεται από 20-22 λεπτά/κιλό. Λόγω των εξευτελιστικών τιµών τα ροδάκινα είτε οδηγούνται στα ψυγεία είτε µένουν ασυγκόµιστα.
Επιτραπέζιο ροδάκινο – Σε ισχύ απόσυρση με 26,90ευρώ/100 κιλά λόγω επέκτασης ρωσικού εμπάργκο
Συµπληρωµατική ενίσχυση ύψους 70 εκατ. ευρώ ξεκίνησε να δίνεται από 1η Ιουλίου 2017 σε Ευρωπαίους φρουτοπαραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυµίζεται ότι τα έκτακτα µέτρα που εφαρµόζονται ήδη για την ενίσχυση των παραγωγών αλλοιώσιµων φρούτων, οι οποίοι επλήγησαν από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών, θα παραταθούν για έναν ακόµη χρόνο έως τα τέλη Ιουνίου 2018.
Για την Ελλάδα εγκρίθηκαν 5.355 τόνοι προς απόσυρση και η τιµή για τους παραγωγούς είναι 0,269 λεπτά το κιλό.
Φέτος η εµπορική περίοδος για τα ροδάκινα (σσ.όπως και τα βερίκοκα) ξεκίνησε νωρίτερα. Οι ποσότητες από ανταγωνίστριες χώρες σε συνδυασµό µε τις χαµηλές θερµοκρασίες στις αγορές προκάλεσαν πτώση των τιµών.
Εξαίρεση στην κατάσταση που έχει διαµορφωθεί αποτελεί το ροδάκινο Velvita. Όπως αναφέρει στην Agreda, ο Νίκος Κουτλιάµπας, Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: «Είµαστε πιο όψιµη περιοχή, τώρα µπήκαµε σε παραγωγή. Τα Velvita κρατάνε υψηλή ποιότητα, ρολάρουν καλά στην αγορά και ο καταναλωτής τα εµπιστεύεται. Αντιθέτως, υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος κακές ποιότητες από όσους δεν ανήκουν σε συνεταιρισµούς, ή που µείωσαν τα κοστολόγια και που τώρα ρίχνουν το προϊόν τους στην αγορά και τα διακινούν “µαύρα” πιέζοντας τις νοµοταγείς επιχειρήσεις».
agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου