Friday, 20 September, 2024

Με πείσμα για αγώνα η κάθοδος των αγροτών στα μπλόκα

Αφόρητη πίεση ασκούν στην κυβέρνηση τα χιλιάδες τρακτέρ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι επίκειται πρωθυπουργική παρέμβαση εντός της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να µελετήσει σε βάθος τα θέµατα που ανέκυψαν επιτακτικά, µε σηµαντική µάλιστα ευθύνη από µέρους της, µετά το καλοκαίρι του 2015.
Γνώριζε τις δεσµεύσεις που είχε αναλάβει µε τη συµφωνία της 12ης Ιουλίου, διαχειρίστηκε το πρώτο κύµα φορολογικών και άλλων µέτρων, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τους δραστηριοποιούµενους στον αγροτικό τοµέα, όφειλε να αντιληφθεί έγκαιρα τη σηµασία που θα είχε µια ισορροπηµένη προσέγγιση στο ασφαλιστικό. ∆εν το έκανε και τώρα, το λόγο έχουν τα τρακτέρ. Αυτή η εξέγερση των αγροτών δεν µοιάζει µε καµιά από τις προηγούµενες. Όλες τις άλλες φορές, οι αγρότες αγωνίζονταν για το κάτι παραπάνω. Σήµερα, αγωνιούν, µην τα χάσουν όλα! Οι επόµενες µέρες θα είναι καθοριστικές για πολλά πράγµατα.
Πρώτον, θα κρίνουν τη δυνατότητα των αγροτών να αποτρέψουν µια δέσµη µέτρων, όπως είναι αυτή που αφορά στο ασφαλιστικό και η οποία επιβαρύνει µε τρόπο καταιγιστικό τις επιχειρήσεις τους.
∆εύτερον, έρχονται να αποδείξουν τη δυνατότητα των αγροτών να οριοθετούν τη θέση τους στο οικονοµικό γίγνεσθαι και τη σχέση τους µε τις υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις και κοινωνικές οµάδες.
Τρίτον, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν την απαρχή µιας νέας περιόδου για τα αγροτικά πράγµατα, µε τη γενιά του internet να αναλαµβάνει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και το πολιτικό σύστηµα να υποχρεώνεται να της αναγνωρίσει θεσµικό πλέον ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, η δυναµική των τρακτέρ αναµένεται να αποδειχθεί τις επόµενες µέρες ποικιλοτρόπως ανατρεπτική. Αρχίζει από τις ρυθµίσεις για το ασφαλιστικό, επιδρά στην κατανοµή ρόλων σε υπουργείο και συνδικάτα – συνεταιρισµούς και φθάνει µέχρι τη διαµόρφωση συσχετισµών σε επίπεδο διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, όσο νωρίτερα ανατραπούν οι επί τάπητος προτάσεις για το ασφαλιστικό, τόσο αποµακρύνεται η ανατροπή της κυβέρνησης.
Agrenda

Με πείσμα για αγώνα η κάθοδος των αγροτών στα μπλόκα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου