Με τα αγροτικά μπλόκα σε πλήρη ανάπτυξη, περαιτέρω περιπλοκές στη διαχείριση του αγροτικού ζητήματος δημιουργεί από χθες (Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου) η έλευση των εκπροσώπων των πιστωτών
και οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια στο Χίλτον.
Το υπόμνημα θέτει προθεσμία 5 ημερών για να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει την πρόταση για το ασφαλιστικό.Το υπόμνημα θέτει προθεσμία 5 ημερών για να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει την πρόταση για το ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή, σε συνεννόηση με τα περισσότερα μπλόκα τα Τέμπη στέλνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για τη συγκρότηση, μέσα σε 5 μέρες, διακομματικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα ανοικτά ζητήματα, πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις στις οποίες έχουν καταλήξει οι αγρότες με τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκ μέρους των πιστωτών τίθεται θέμα ριζικής αναθεώρησης των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό με σημαντική μείωση των χορηγούμενων συντάξεων όλων των κατηγοριών και άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών.
Οι θέσεις αυτές ανατρέπουν, όπως είναι φυσικό τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται, υπό προϋποθέσεις, να διευκολύνουν τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει αυτές τις μέρες οι αγρότες.
Πιο συγκεκριμένα, στο ασφαλιστικό η απαίτηση των πιστωτών για μείωση των συντάξεων όλων των βαθμίδων αφήνει περιθώρια για καλύτερη διαχείριση των απαιτήσεων που είχαν τεθεί ως προς τις εισφορές και έβαζαν τον πήχη στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών. Ήδη ο κ. Κατρούγκαλος με δηλώσεις του την Τρίτη έκανε λόγο για μείωση 3 μονάδων και προσδιορισμό της εισφοράς στο 17% του φορολογητέου εισοδήματος. Αυτό το οποίο δεν είπε ακόμα, είναι οι ανάγκη να μπει ένα ανώτατο όριο της τάξεως των 7.200 ευρώ το χρόνο για όλους ανεξαιρέτως τους δραστηριοποιούμενους στον αγροτικό χώρο.
Στο φορολογικό, απ’ ότι φαίνεται οι πιστωτές επιμένουν ότι το θέμα θα πρέπει να κλείσει άμεσα και φυσικά πριν από την πρώτη αξιολόγηση. Αυτό χαλάει τα σχέδια της κυβέρνησης που ήθελε να κλείσει πρώτα το ασφαλιστικό και στη συνέχεια να ανοίξει το φορολογικό ζήτημα. Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τους κυβερνητικούς παράγοντες και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που από το βήμα της βουλής υπόσχονταν μετάθεση των συζητήσεων για τη φορολογία αγροτών και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν φέτος οι μνημονιακές υποχρεώσεις για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο 20% και στο 26% (2016 και 2017).
Η σφιχτή πρόταση
Τη Δευτέρα οι εξεγερμένοι αγρότες όρισαν ένα σφιχτό πλαίσιο διεκδικήσεών το οποίο δείχνει να εκφράζει το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, το οποίο κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Το υπόμνημα θέτει προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει την πρόταση για το ασφαλιστικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.
Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται:
• να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ
• να γίνει εξυγίανσή του
• να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις
• να γίνει ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Για το φορολογικό, ζητείται:
• να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή
• να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ
• να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει:
• μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ»
• αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
• δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος
• ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.
Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε:
Μικρά βήματα πίσω η κυβέρνηση, ψύχραιμα αποφασιστικοί οι αγρότες
Μαλακώνει όσο περνούν οι ώρες, η κυβερνητική στάση στο ασφαλιστικό, χωρίς ωστόσο να γίνεται ξεκάθαρο αν πρόκειται για σοβαρή προσπάθεια επανεξέτασης της όλης κατάστασης, ειδικά σε ότι αφορά στον αγροτικό ζήτημα ή είναι ένα ακόμη τρικ προκειμένου να αποδιοργανωθούν τα μεγάλα μπλόκα των τρακτέρ στους εθνικούς κόμβους.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια «έκπτωση» 3% στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, πράγμα που σημαίνει ότι ο συντελεστής που με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου ορίζεται σήμερα στο 20% θα υπολογίζεται στο 17% του φορολογητέου εισοδήματος.
Εδώ δεν ξεκαθαρίζεται βέβαια αν αντίστοιχα μειωθούν κατά 3 μονάδες οι συντελεστές (14% και 17%) για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου νόμου, όπως επίσης και αν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης της προβλεπόμενης εισφοράς 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι παραπάνω πληροφορίες που δεν αποτελούν επίσημες θέσεις, αλλά προϊόν διαρροών για τη διαμόρφωση κλίματος, όπως και η γενικότερη μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα από την πλευρά των αγροτών, που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μπουν σε μια συζήτηση πριν τα πράγματα ωριμάσουν. Άλλωστε, το γεγονός ότι Τετάρτη και Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται για διεθνείς επαφές στο Λονδίνο, όπως και το γεγονός ότι την Πέμπτη είναι ημέρα πανελλαδικής απεργίας και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες, αποκλείει κάθε συνάντηση με το Μαξίμου πριν την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Έτσι, οι αγρότες των Τεμπών, όπως και στα περισσότερα μπλόκα, επιβεβαίωσαν τις αποφάσεις τους για ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων, για ολοήμερους αποκλεισμούς δρόμων (12-8 κάθε μέρα) και συνδυασμό με μικρά συλλαλητήρια σε τοπικό κέντρο.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τεχνικό κλιμάκιο που έχει συγκροτηθεί από την πλευρά των αγροτών ολοκληρώνει τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα τεθεί ως βάση για την προετοιμασία του διαλόγου με τον πρωθυπουργό, συνάντηση η οποία, όπως λένε, θα γίνει μόνο αν οι συνθήκες ωριμάσουν.
Με σφιχτό υπόμνημα και διακομματική μελέτη οι αγρότες ρίχνουν το γάντι