Με επίσημη ενημέρωση το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι ανακοινώθηκε νέο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στη Βουλγαρία.
Το επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι στην περιοχή Kardjali, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (περίπου 50 χιλιόμετρα).
Πρόκειται για αγριόχοιρο που βρέθηκε νεκρός και εξετάστηκε στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης.
Στη Βουλγαρία συνολικά μέχρι την 1η Ιουλίου 2020 έχουν επιβεβαιωθεί 340 εστίες ΑΠΧ σε αγριόχοιρους και 17 σε κατοικίδιους χοίρους.
Παράλληλα η Σερβία ανακοίνωσε τρεις νέες εστίες που αφορούν 12 οικόσιτους χοίρους.
Το ΥπΑΑΤ με επίσημο έγγραφο ζητά από τις κτηνιατρικές αρχές όλης της ελληνικής επικράτειας την επαγρύπνηση και την αυστηρή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
«Μετά την εστία ΑΠΧ που εντοπίστηκε στην ΠΕ Σερρών και ενώ έχουν λήξει τα περιοριστικά μέτρα, είναι κρίσιμη η αποτροπής εκ νέου εξάπλωσης του νοσήματος, μέσω των αγριόχοιρων στην ελληνική επικράτεια», τονίζει.
Αποκαθίσταται σταδιακά η εγχώρια ζήτηση για ντόπιο χοιρινό κρέας στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα της εστίασης και φυσικά την σταδιακή άρση των περιορισμών στον τουρισμό.
Οι ντόπιες χοιροτροφικές μονάδες προσπαθούν να… συνέλθουν θα λεγε κανείς από το σοκ που επέφερε η έξαρση του κορονοϊού και στην Ελλάδα, οπότε όλα πάγωσαν.
Είναι ενδεικτικό, ότι οι τιμές παραγωγού για το ντόπιο χοιρινό κρέας κατρακύλησαν εν μέσω καραντίνας στην Ελλάδα, από τα επίπεδα των 1,75 ευρώ το κιλό στα 1,05 – 1,10 ευρώ το κιλό ως αποτέλεσμα του… λουκέτου στην εστίαση, η οποία υπολειτουργούσε (λουκέτα ή λειτουργία μόνο με delivery, take away κ.λπ.), όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μπούρας, ο οποίος ζητά μέτρα ενίσχυσης από την πολιτεία, όπως έγινε και στην περίπτωση των αιγοπροβατοτρόφων. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τα τιμολόγια πώλησης που έχουν στην διάθεσή τους οι μονάδες το επίμαχο διάστημα, αποτυπώνουν μια εξαιρετικά μεγάλη απώλεια εσόδων.
Πλέον, όπως μας εξήγησε ο κ. Μπούρας, εξαιτίας του γεγονότος ότι αποκαθίσταται σταδιακά η ροή κρέατος προς την αγορά και υπάρχει ζήτηση λόγω του ανοίγματος της εστίασης, αλλά και τώρα του τουρισμού, οι τιμές έχουν ανέλθει από τα επίπεδα τιμών της καραντίνας, φθάνοντας σήμερα και τα 1,35 ευρώ (ζων βάρος), ωστόσο δεν έχουν επανέλθει σαφώς στην προ κορονοϊού εποχή, ενώ στα θετικά είναι το γεγονός ότι οι τιμές των δημητριακών είναι προσιτές για τους χοιροτρόφους.
Δραματική ωστόσο περιγράφει την κατάσταση στο χοιρινό κρέας ο κ. Παναγιώτης Βαλασωτήρης, χοιροτρόφος από την Κατοχή Μεσολογγίου. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κόσμος στην περιοχή του Μεσολογγίου (κυρίως ελαιοπαραγωγοί) δεν έχει χρήματα, δεν βγαίνει έξω και η ζήτηση έχει πέσει στα τάρταρα από ταβέρνες και επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής, με αποτέλεσμα οι τιμές για το (σφάγιο) κρέας να αγγίζουν τα 3 ευρώ το κιλό.
Μόνο το άτοκο δάνειο πήραμε και αυτό δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα φωνάζει ο ιδιοκτήτης μιας μεταποιητικής
Ο κ. Δημήτρης Μπουχλαριώτης είναι ιδιοκτήτης μιας πλήρως καθετοποιημένης μονάδας εκτροφής, επεξεργασίας και τυποποίησης χοιρινού κρέατος ονόματι «Μπουχλαριώτης Χοιρινά ΑΕ, Παραγωγή-Εμπορία-Κοπή-Τυποποίηση» με έδρα στους Αγίους Αναργύρους Λάρισας. Όπως λοιπόν μας λέει ο ίδιος, ζήτηση και τιμές τώρα αρχίζουν λίγο και τσιμπάνε, με αποτέλεσμα να φθάνουν στα 3 ευρώ το κιλό (σφάγιο). Σημειώνεται ότι οι τιμές αυτές, συμβαδίζουν με τις τιμές που δίνει η Νέα Ομοσπονδία.
Ο κ. Μπουχλαριώτης διαθέτει προϊόν κυρίως σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα αλλά και Αττική και όπως μας λέει η καραντίνα δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην ζήτηση. Εξάλλου, όπως μας είπε ο ίδιος δεν κατάφερε να εντάξει την καθετοποιημένη του μονάδα παρά μόνο στο άτοκο δάνειο και μάλιστα για ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με αυτό που ζήτησε, με τις διαδικασίες όμως να είναι αργές και τις απαιτήσεις των τραπεζών πάρα πολλές. Σύμφωνα με τον κ. Μπουχλαριώτη, η επιχείρησή του, που είναι και παραγωγική και μεταποιητική, δεν εντάχθηκε σε άλλο μέτρο στήριξης.
Στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις 500 χοιροτροφικές μονάδες
“Ανεβαίνει σιγά-σιγά η ζήτηση” μας είπε ένας άλλος χοιροτρόφος, αφού και τα ζώα είναι μειωμένα.
Ο ΑγροΤύπος μίλησε και με έναν ακόμα ιδιοκτήτη χοιροτροφικής μονάδας από το Ελευθεροχώρι Τρικάλων. Ο κ. Θωμάς Καραΐσκος μας είπε ότι αργά αλλά σταθερά όσο ανοίγει η εστίαση και ο τουρισμός και τα ζώα στις μονάδες είναι μειωμένα, αφού μιλάμε για πολυδάπανο… σπορ, η ζήτηση, συνεπώς και οι τιμές, που τώρα είναι γύρω στα 1,40 ευρώ το κιλό, ανέρχονται. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ζώα έχουν μειωθεί τελευταία αφού πολλές μονάδες είχαν προβλήματα, ωστόσο το καλό είναι ότι τελευταία δεν γίνονται πολλές εισαγωγές, για κάποιο λόγο.
Τα κλειστά σφαγεία ευνοούν τις εξαγωγές χοιρινού από ΕΕ
Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που έχει στην διάθεσή της η Νέα Ομοσπονδία για το 2020, τα οποία και δείχνουν μεγαλύτερη τάση αύξησης στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος συνολικά της ΕΕ, με αποστολή 114.600 περισσότερων τόνων χοιρινού κρέατος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 (+ 16%) εκτός ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές νωπού και κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος προέλευσης ΕΕ αυξήθηκαν ξανά το Μάρτιο, με τις αποστολές σε αγορές εκτός ΕΕ χώρες, να ανέρχονται σε 268.500 τόνους (+ 7% πάνω σ΄ ένα χρόνο), βάσει έκθεσης του AHDB (Συμβούλιο Γεωργίας και Ανάπτυξης Κηπευτικών του Ηνωμένου Βασιλείου). Μόνο το Μάρτιο, η Κίνα έκανε τη διαφορά για άλλη μια φορά, εισάγοντας διπλάσια ποσότητα από την ΕΕ σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.
«Η αύξηση των εξαγωγών του ευρωπαϊκού χοιρινού την περίοδο μάλιστα έξαρσης της πανδημίας οφείλεται και στο γεγονός ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και μετέπειτα η Γερμανία έκλεισαν σε πολλές περιπτώσεις σφαγεία λόγω κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να μείνουν και πολλά ζώα χωρίς να σφαγούν», σχολίασε καταλήγοντας ο κ. Μπούρας.