Friday, 15 November, 2024

Ναι μεν, αλλά υπό όρους για την ΕΒΖ από την Πειραιώς

Πράσινο φως, αλλά με αστερίσκο, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, στο σχέδιο επιβίωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με συνέπεια να διατηρείται το πέπλο της αβεβαιότητας για το μέλλον της εταιρείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσαν το βράδυ της Τετάρτης 30 Μαρτίου, αμέσως μετά το κρίσιμο Δ.Σ. της πιστώτριας τράπεζας, ο αστερίσκος έχει να κάνει με το γεγονός πως τέθηκε ως όρος, ότι, για να ισχύσει η συμφωνία, θα πρέπει να βγουν, ανυπερθέτως, στα σφυρί τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία και να υπάρξει ομόφωνη απόφαση επ’ αυτού από τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας.
Λέγεται, μάλιστα, πως στο να περιληφθεί ο συγκεκριμένος όρος στην απόφαση της πιστώτριας τράπεζας, επέμεινε μέλος του ΔΣ της Πειραιώς και συγκεκριμένα καταδεικνύεται ο εκπρόσωπος του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως σε επίπεδο διοίκησης της ΕΒΖ δεν συμφωνούν όλοι με τη λύση της πώλησης των εργοστασίων στη Σερβία, καθώς οι συγκεκριμένες δύο θυγατρικές είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει η εταιρεία ως περιουσιακό στοιχείο και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Συνδυαστικά δε, και με τις αντιρρήσεις, που εγείρονται στην ΕΒΖ, σε σχέση με τον τρόπο καταβολής της χρηματοδότησης από την Πειραιώς (σ. σ. από τα 12 εκατ. ευρώ, να δοθούν 5 εκατ. ευρώ σε πρώτο χρόνο και τα άλλα 7 εκατ. ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο), κάνουν το τοπίο ακόμη πιο ρευστό. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, τα 5 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν ούτε καν για την εξόφληση των παραγωγών. Και συνολικά, όμως, τα 12 εκατ. ευρώ, θεωρούνται λίγα για να μπορέσει να «βγάλει» η επιχείρηση τη χρονιά, αφού στην ουσία το ρευστό που θα της μείνει (μετά την πληρωμή των παραγωγών) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης θα είναι μόλις 4 εκατ. ευρώ. Μεγάλες αντιδράσεις φαίνεται, όμως, ότι προκαλεί το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ και στις τάξεις των εργαζομένων, διότι το σενάριο που έχει διακινηθεί προβλέπει για τους ίδιους περικοπές στη μισθοδοσία τους σε ποσοστό έως και 50%. «Εάν το συνδυάσουμε και με τις μειώσεις σε ποσοστό 25% που έχουμε ήδη υποστεί, τότε φτάνουμε σωρρευτικά σε ένα 75%. Είπαμε να βάλουμε πλάτη, αλλά αυτό πάει πολύ. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είναι το επιχείρημα που διατυπώνουν. Το τι θα γίνει, τελικώς, είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Στο παιχνίδι, πάντως, έχει μπει δυναμικά και ο πολιτικός παράγοντας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαρτίου θα υπάρξει συνάντηση της διοίκησης της βιομηχανίας με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών και την ερχόμενη Δευτέρα με το προσωπικό, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Ναι μεν, αλλά υπό όρους για την ΕΒΖ από την Πειραιώς

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου