Υπερψήφισαν τελικά οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, όχι όλοι, την πρόταση να μπορεί να παράγει ο Καναδάς τυρί με την ονομασία φέτα.
Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας:
Μαρία Σπυράκη
Μανώλης Κεφαλογιάννης
Ελίζα Βόζενμπεργκ
Γιώργος Κύρτσος
Θοδωρής Ζαγοράκης
Του Ποταμιού
Γεώργιος Γραμματικάκης
Μιλτιάδης Κύρκος
Έπο το ΠΑΣΟΚ:
Εύα Καϊλή
Υπερψήφισαν την πρόταση να μπορεί να παράγει ο Καναδάς τυρί με την ονομασία φέτα.
Σήμερα ο Καναδάς …αύριο όποιος άλλος θελήσει.
Αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Στέλιος Κούλογλου), ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος) οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, καθώς και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Ο Έλληνας παραγωγός στα δόντια των καρχαριών με τις ευλογίες των βουλευτών μας, που αμείβονται αδρά από τον φτωχό Έλληνα φορολογούμενο, για να προασπίζεται τα συμφέροντά μας.
Σ. Κούλογλου: «Δεν κατοχυρώνεται πλήρως η φέτα», Γ. Κύρτσος: «Δεν υπάρχει πρόβλημα» (Video)
Στην έγκριση της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. – Καναδία γνωστής ως CETA από το Ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα το θέμα της φέτας αναφέρθηκαν οι ευρωβουλευτές Σ. Κούλογλου και Γ. Κύρτσος στο ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με τη CETA, καναδικές εταιρείες μπορούν να παράγουν και να κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας τους καναδική φέτα. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 8 Έλληνες ευρωβουλευτές, πέντε από τη Ν.Δ., ένας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ, του ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές.
«Αυτή η συμφωνία δεν κατοχυρώνει πλήρως τη φέτα, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν «τύπου φέτα» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου προσθέτοντας ότι «προβλέπονται κάποιες μεταβατικές διατάξεις, μετά από κάποιο καιρό μπορεί να ξανασυζητηθεί το θέμα». Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας CETA, ο Γιώργος Κύρτσος που ήταν στο πάνελ υπερασπίστηκε τη συμφωνία αυτή: «Δεν είναι μόνο θέμα φέτας αλλά αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μία στρατηγική ανοικτών οριζόντων στο εμπόριο» αλλιώς πάμε σε μια λογική Τράμπ. Ενώ για το θέμα της φέτας εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» και δεν θεωρεί τους Καναδούς παραγωγούς ως «εξαγωγική απειλή» αντίθετα όπως είπε δίνεται η ευκαιρία για τους έλληνες παραγωγούς να πολλαπλασιάσουν τις εξαγωγές τους.
«Οι Καναδοί δέχονται 2.100 τόνους τυρί από την Ε.Ε. αυτό σε 5 χρόνια θα επταπλασιαστεί θα πάει σε 16.000 τόνους. Η φέτα έχει αναγνωριστεί με γεωγραφική ένδειξη επομένως οι παραγωγοί μας μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα που θα εξάγουν σε ετήσια βάση». Στη βάση της λογικής ότι όλα θα ρυθμιστούν από τον ελεύθερο ανταγωνισμό και το ποιοτικότερο προϊόν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα τάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Επιφυλάξεις, τέλος, για το θέμα της φέτας εξέφρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης στον ΑΝΤ1. «Η συμφωνία αυτή θα έρθει προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο» υποστήριξε ενώ όπως είπε το θέμα της φέτας από τον Καναδά «χρειάζεται συζήτηση και στο εσωτερικό της Ν.Δ.».
hellas-now.com – avgi