«Η ταφόπλακα έφτασε. Τελειώσαμε. Ειπώθηκαν πολλά και συχνά τα ίδια.
Θα σταθώ λίγο στην πώληση. Δεν παύουμε να παράγουμε ν΄ αγωνιζόμαστε αλλά πρέπει και να πουλήσουμε. Η μόδα να εξάγουμε δεν ξέρω αν είναι ορθή. Δεν ξέρω αν είναι ορθό, να εξάγουμε τα πάντα. Εμείς τι θα καταναλώσουμε εδώ; Εισαγωγές; Τουλάχιστον στο χώρο της πτηνοτροφίας θα σταθώ σε δυο -τρία πράγματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Δημητρίου από τον αγροτικό πτηνοτροφικό συνεταιρισμό «Πίνδος», μιλώντας την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Φανερά ενοχλημένος με όλα όσα συμβαίνουν και μιλώντας όχι απ΄ το βήμα της Βουλής αλλά από κάτω, ο πρόεδρος της ηπειρώτικης συνεταιριστικής οργάνωσης, πτηνοτρόφος δεύτερης γενιάς, αναφέρθηκε σε μια σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα και κυρίως στη μακρά περίοδο αποπληρωμής από την αγορά αλλά και στις στρεβλώσεις, που προκύπτουν, με θύμα τον παραγωγό.
Το θέμα της αυτάρκειας στο κοτόπουλο
«Η Ελλάδα πριν από 5- 6 χρόνια είχε αυτάρκεια στο κοτόπουλο. Δυο αγροτικοί συνεταιρισμοί με κορυφαία την Πίνδο , η οποία κατέχει κοντά στο 40% και τον αγροτικό συνεταιρισμό Άρτας ξεπερνούσαν το 60% του μεριδίου της αγοράς. Δόξα τω Θεώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας στην ορεινή Ήπειρο, αυτά δεν γίνονται ούτε με αυτόματο πιλότο ούτε μόνο. Καλά τραβάει 60 χρόνια, δεν θέλω να πω περισσότερα, για να μην παρεξηγηθώ. Θα πρέπει το κράτος ν΄ αναλάβει τις ευθύνες του για τις εισαγωγές», ανέφερε ο πρόεδρος της Πίνδος.
«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να λειτουργούν σωστά κι όχι περιστασιακά κι όπως μας βολεύει κι όπου μας βολεύει. Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μόνιμα και σταθερά κι από ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο να ελέγχουν τα προϊόντα, Πες τε μου ένας τι γύρο κοτόπουλο καταναλώνει; Τι σουβλάκι κοτόπουλο καταναλώνει; Δε γνωρίζει. Οι εισαγωγές παίρνουν μερίδιο αγοράς. Η Βουλγαρία με κόστος μηδαμινό, πρώτη ύλη ομοίως ως νέο μέλος χαίρει επιδοτήσεων, οι τιμές τους είναι πάρα πολύ χαμηλές. Κι αφού η αγορά αυξήθηκε εκεί πάμε στην Ελλάδα να τους κατακλύσουμε…», τόνισε ο Ανδρέας Δημητρίου, ανεβάζοντας τον τόνο.
«Αλυσίδες σούπερ μάρκετ; Δεν θα μπω στην ονοματολογία όχι γιατί φοβάμαι, για να μη με κατηγορήσουν, αλλά γιατί θεωρώ ότι δεν είναι σωστό. Πρέπει να τελειώσει το παραμύθι με καθαρές τιμές. Δεν πάει άλλο, η παροχή κι οι προωθητικές ενέργειες και στο τέλος ο παραγωγός να εισπράττει κάτω από το 50% της αρχικής τιμής τιμολογίου, προς προωθητικές ενέργειες, παροχές και πολλά άλλα. Ο παραγωγός εισπράττει τη χαμηλότερη τιμή. Απλό και κατανοητό προς όλους. Όπως γίνεται ο τρόπος πληρωμής οδεύουμε στην καταστροφή!», τόνισε.
Πότε πληρώνεται ο πτηνοτρόφος;
«Πείτε μου, γιατί συμβαίνει αυτό; ως παραγωγοί για να παράγουμε το κοτόπουλο χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 μήνες πριν, δεν θα μπω στη διαδικασία ποιος έκανε το αβγό. Θέλουμε την αγορά πρώτης ύλης, για την παραγωγή, θέλουμε εκκόλαψη αβγού. Ο πτηνοτρόφος χρειάζεται 4 μήνες μέχρι να μπει στην αγορά κι άλλους 8 ως 12 μήνες χρειάζεται για να γίνει η αποπληρωμή από τις αλυσίδες. Πέστε μου εσείς ανεξαρτήτως φορολογικού ασφαλιστικού πώς θα αντέξει μετά από 12 μήνες να πάρει χρήματα, όταν δεν επιδοτείται ούτε σεντς. Ποιο μέτρο χρηματοδότησης υπάρχει για να το ρίξει στην παραγωγή; Ποτέ δεν υπήρχαν επιδοτήσεις στην πτηνοτροφία», τόνισε.
«Η ελληνική Βουλή το κάνει πολύ σύνθετο, δαιδαλώδες, τραγικό, υπάρχουν οδηγίες του 2009, του 11, του 14 της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωτογενής τομέας πρέπει να εξοφλείται ως 45 μέρες. Σε τούτη χώρα δεν έγινε πράξη. Και τι έγινε μόλις άρχισαν τα capital controls; Θα κάνουμε το χατίρι των σουπερμαρκετάδων , όχι μόνο αυτών αλλά και των μεγαλοεισαγωγέων, για να εισαχθούν προϊόντα (τρεις νταλίκες με κοτόπουλο). Κι εμείς που είχαμε το αίτημα μόνο για να εισάγουμε σόγια , για να ταΐσουμε, τρομάξαμε δια κόπων και δια βασάνων, δια παρακαλετών και γλειψιμάτων για να δοθεί έγκριση στην εισαγωγή του καραβιού, να έρθουν ζωοτροφές. Όχι δεν πάμε μπροστά δε λύνουμε προβλήματα οδεύουμε με ταχύ ρυθμό στην καταστροφή…», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης «Πίνδος», εκ των μεγαλύτερων αγροτικών συνεταιρισμών, αναφέρθηκε και στο ΥΠΑΑΤ «υπάρχουν κι άλλα πάρα μα πάρα πολλά. Υπάρχουν κι άνθρωποι που είχαν βαθύ φιλότιμο κι είναι σήμερα παρόντες όπως ο Μόσχος Κορασίδης στη θητεία του κι έδωσε μάχες και δεν το λέω για να τον κολακέψω, αλλά δεν μπορούσε να νομοθετήσει…Ευχαριστώ για το χρόνο και συγγνώμη για τον τόνο», κατέληξε.
agrocosmos.gr
«Οδεύουμε προς την καταστροφή!»