Αναλυτικές οδηγίες προς τους οινοποιούς – μετά την είδηση για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί (αφού δεν προβλέπονται έσοδα στον προϋπολογισμό του 2019)
δίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).
Ωστόσο ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «ο μηδενισμός του συντελεστή βεβαίως δε δύναται να ακυρώσει την δυνατότητα του Κράτους να επιβάλει ΕΦΚ στο μέλλον».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΟ αναφέρει:
Αγαπητά μέλη,
Κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης, θέλουμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, χωρίς άσκοπη γκρίνια, κυνήγι μαγισσών ή ημιμάθεια. Επισημαίνουμε λοιπόν τα ακόλουθα:
Στον κωδικό ταξινόμησης του Προϋπολογισμού υπ’ αριθμ. 1110331 προβλέπονται έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ (σε σχέση με τα περίπου 30 τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν για το τρέχον έτος. Αναμένουμε να δούμε σε τι συνίσταται αυτό το ποσό (πιθανόν να πρόκειται για τα έσοδα Δεκεμβρίου 2018 από την ΔΕΦΚ που θα υποβληθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο). Έτσι, φαίνεται να γίνεται πράξη η δεδηλωμένη βούληση της Κυβέρνησης να μηδενίσει τον συντελεστή από 01.01.2019. Με την επιφύλαξη τυχόν εκπλήξεων της τελευταίας στιγμής, πρόκειται για θετική εξέλιξη που θα θέσει τέλος στην οδυνηρή αυτή περιπέτεια του κλάδου.
Ο μηδενισμός του συντελεστή βεβαίως δεν δύναται να ακυρώσει την δυνατότητα του Κράτους να επιβάλει ΕΦΚ στο μέλλον.
Όπως έχουμε επισημάνει το καθεστως ΕΦΚ οινοπνευματωδών βασίζεται στο δίκαιο της Ε.Ε. (Οδηγίες 92/83/ΕΟΚ και 92/84/ΕΟΚ) και συνιστά υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να έχει έτοιμο σχετικό μηχανισμό, ακόμαι και με μηδενικό συντελεστή. Έτσι, το Υπουργειο Οικονομικών έχει την υποχρέωση να αντικαταστήσει τις διατάξεις της ατυχούς, αντισυνταγματικής και άδικης υπουργικής απόφασης, στην βάση των όσων όρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απόφαση του 1734/2018 έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον των μικρών παραγωγώνεκτός φορολογικης αποθήκης καθώς υπό το νέο καθεστώς, όποιο και αν είναι αυτό, δεν νοείται προκαταβολή φόρου. Επιπλέον, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου είναι σαφής ως προς την θέση που ο νόμος ορίζει για τους μικρούς παραγωγούς, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να τυγχάνουν δυσμενούς μεταχείρισης (στο πλαίσιο βέβαια της νομιμότητας).
Η απόφαση 1734/2018, γενικότερα, την οποία υπενθυμίζουμε ότι προκάλεσε ο θεσμισμένος κλάδος του κρασιού στο σύνολο του, πέρα από την συνεισφορά του, ουσιαστική και συμβολική, στην λήξη αυτης της περιπέτειας γεννά περαιτέρω προοπτικές για τον κλάδο και τα οινοποιεία για τις οποίες θα ενημερώσουμε σχετικά και με τρόπο υπεύθυνο τα μέλη μας, εν ευθέτω χρόνο.
Συνιστούμε λοιπόν σε όλους ψυχραιμία. Θα σάς κρατήσουμε, φυσικά, ενήμερους για όλες τις εξελίξεις. Μόλις δε υπάρξουν διαθέσιμα όλα τα δεδομένα, σε συντονισμό με τους λοιπούς υπεύθυνους θεσμικούς φορείς, θα υπάρξει πλήρης ανάλυση της κατάστασης στην λογική της προάσπισης των συμφερόντων του κλάδου. Έμπρακτα, όπως κάναμε από την αρχή αυτής της περιπέτειας. Καιρός γαρ εγγύς.
Με θερμούς χαιρετισμούς,
Θεόδωρος Γεωργόπουλος
Διευθυντής Σ.Ε.Ο. – Δικηγόρος
Έδρα Jean Monnet (Reims)
agronews