Wednesday, 25 December, 2024

Οινοποιοί: Μεγάλος ο αδιάθετος όγκος κρασιού

Γεμάτη δυσκολίες θα είναι επόμενη μέρα στον αμπελοοινικό κλάδο και στο εμπόριο κρασιού μετά την πανδημία του κορωνοϊού
Ένας κλάδος που δοκιμάστηκε αρκετά τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς ο χώρος της εστίασης, των ξενοδοχείων αλλά και των εξαγωγών ουσιαστικά έχουν «παγώσει». Αποτέλεσμα ήταν η καθετή πτώση των πωλήσεων για τους συνεταιρισμούς αλλά και τα ιδιωτικά οινοποιεία καθώς τα μόνα σημεία όπου μπορούσαν να διαθέσουν το προϊόν τους ήταν τα σούπερ μάρκετ. Σημεία που αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των πωλήσεων των οινοποιείων.

«Η πτώση των πωλήσεων στα οινοποιεία φτάνει το 60%-90%» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.), Παρασκευάς Κορδοπάτης εξηγώντας ότι «εφόσον ο χώρος της εστίασης και των ξενοδοχείων είναι κλειστός εκεί οι πωλήσεις έχουν πάψει. Συνεπώς η μείωση του τζίρου είναι ανάλογη. Δεν υπήρξε αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου».

Πέρα από την πτώση του τζίρου το «πάγωμα» της αγοράς όλους αυτούς τους μήνες έχει προκαλέσει και ένα επιπλέον πρόβλημα: το μεγάλο απόθεμα κρασιού. «Υπάρχουν αποθέματα, τα αδιάθετα από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο» σημείωσε ο κ. Κορδοπάτης με τον ίδιο να περιμένει την έναρξη της τουριστικής περιόδου μήπως και καταφέρει να εκτονωθεί η όλη κατάσταση. Αν και «είμαστε επιφυλακτικοί για το πόσο θα δώσει διέξοδο», τόνισε. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η καλή παραγωγή που προβλέπεται να έχει η οινοποιητική χρονιά.

«Η εικόνα, τόσο των καλών καιρικών συνθηκών όσο και του κύκλου των αμπελιών δείχνει ότι θα έχουμε γενναιόδωρη παραγωγή» είπε ο κ. Κορδοπάτης.

Πράσινος τρύγος, απόσταξη και ιδιωτική αποθεματοποίηση

Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις η οινοποιητική χρονιά στη χώρα μας θα αγγίζει, σε όγκο, τα 2.300.000 χιλιόλιτρα (HL), προσθέτοντας έτσι επιπλέον ποσότητα, στην ήδη υπάρχουσα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φύγει ένας όγκος κρασιού από τα οινοποιεία ο οποίος θα δημιουργήσει πρόβλημα υπερπροσφοράς μετά τον νέο τρύγο ενώ θα δημιουργήσει και πρόβλημα στην αποθήκευση» είπε ο κ. Κορδοπάτης. Πρόβλημα που όμως δεν είναι μόνο ελληνικό. Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν στην οποία διατυπώνει την πρόταση για απόσταξη με 25 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και ιδιωτική αποθεματοποίηση με 0,02 ευρώ την ημέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προτάσεις του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, με τον επικεφαλής να μη ζητά μόνο ένα ρυθμιστικό πράσινο φως, αλλά και κοινοτικές επιδοτήσεις. «Ως μέτρο η ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι επιλέξιμη» ανέφερε ο κ. Κορδοπάτης αλλά «οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν έχει επιλεγεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου ότι τα άλλα μέτρα είναι πιο κρίσιμα, όπως ο πράσινος τρύγος και η απόσταξη» σημείωσε. Σύμφωνα με στοιχεία της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. με την κρίση που δημιουργεί η Covid-19, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα ευρωπαϊκών κρασιών βρίσκονται σήμερα σε πλεόνασμα. Άτολμη και αναποτελεσματική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επικριτικός απέναντι στις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον οινοποιητικό κλάδο εμφανίστηκε ο κ. Κορδοπάτης. «Στις 30 Απριλίου η Ε.Ε. μας είπε πως ό,τι δεν έχουμε διαθέσει προς πώληση μπορούμε να τα διαθέσουμε στην απόσταξη, στον πράσινο τρύγο, αποθεματοποίηση» είπε ο διευθυντής της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. τονίζοντας όμως ότι «αυτά τα κονδύλια δεν είναι πολλά».

Όπως τονίστηκε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μέτρο αυτό στοχεύει στη διάθεση αποθεματοποιημένων ποσοτήτων οίνου για την παραγωγή αλκοόλης για υγειονομικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού. «Στην Ελλάδα μπορεί να διατεθούν περί τα 6-7 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Κορδοπάτης, ενώ όπως σημείωσε δόθηκε το «πράσινο φως» στα κράτη-μέλη να χρηματοδοτήσουν με εθνικά χρήματα αυτές τις δράσεις, κάτι που προ κορονοϊού ήταν αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μιας και οι κρατικές ενισχύσεις απαγορεύονται. Τα κονδύλια τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες οινοπαραγωγοί προκειμένου να προβούν στις παραπάνω ενέργειες δεν θα ξεπεράσουν τα 16-17 εκατ. ευρώ. «Θα είναι αναποτελεσματικά αυτά τα μέτρα εάν έχουμε χαμηλό προϋπολογισμό» παρατήρησε ο κ. Κορδοπάτης σημειώνοντας ότι «δεν αρκούν για αποζημίωση καθώς ο οινοποιός θα κληθεί να αποστάξει με 30-40 λεπτά το λίτρο για τις καλές ποιότητες του κρασιού, κάτι το οποίος είναι απαγορευτικό καθώς θα το κάνει με ζημιά». Θετικά ήταν τα πρώτα σχόλια που έκανε ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων σχετικά με την επιστροφή του προκαταβληθέντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και των λοιπών επιβαρύνσεων στα μικρά οινοποιεία για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση. Την εν λόγω απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος προ ημερών σημειώνοντας ότι «βάζουμε τέλος στις στρεβλώσεις, τις οποίες δημιούργησε ένας άδικος φόρος, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας».

Από τη μεριά του ο κ. Κορδοπάτης επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η εκτίμησή μου είναι πως πρόκειται για λίγα λεφτά» για να συμπληρώσει: «Όμως, για τους μικρούς οινοποιούς ακόμη και τα 500 ή και τα 1.000 ευρώ είναι υπόθεση». Όπως υπογράμμισε, μεγάλο είναι το πρόβλημα που υπάρχει στα οινοποιεία που έχουν φορολογική αποθήκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά «δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση η οποία προβλέπει έκπτωση 25% για τις επιχειρήσεις που πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, το ΦΠΑ του Μαρτίου». Όσα οινοποιεία δεν έχουν φορολογική αποθήκη δικαιούνται έκπτωση 25% στις επόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις και όπως υπογράμμισε «έχουμε ζητήσει με επιστολή μας προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να ενταχθούν και τα οινοποιεία με φορολογικές αποθήκες σε αυτή τη ρύθμιση».  Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μεταξύ άλλων εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά από τη μείωση του ΦΠΑ ο κ. Κορδοπάτης σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο κρασί γιατί αν θέλουμε να πάρει μπρος η εστίαση θα πρέπει να πάρει με όλα τα προϊόντα μπρος, μαζί με όλα τα αλκοολούχα ποτά». Έλλειψη ρευστότητας Με τα «απόνερα» που άφησε πίσω της η πανδημία στον οινοποιητικό κλάδο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όταν και θα ξεκινήσει ο φετινός τρύγος να μην είναι πολύ μακριά, οι υπεύθυνοι του κλάδου αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα. «Εάν δεν υπάρξει ρευστότητα στα οινοποιεία, δεν θα μπορούν να παραλάβουν την παραγωγή» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. «Έχουμε ζητήσει μια άτοκη χρηματοδότηση, όπως έγινε το 2009 για να μπορέσουμε να παραλάβουμε τα σταφύλια και να κρατηθούν οι τιμές των σταφυλιών» είπε σχετικά, αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «προβλέπουμε ότι θα είναι πολύ “μαύρο” το φετινό καλοκαίρι για τον κλάδο μας».

Πηγή: www.lifo.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου