Thursday, 26 December, 2024

Οι εργάτες γης δεν “μένουν σπίτι”: Κοινός αγώνας ντόπιων-μεταναστών-προσφύγων για ζωή με υγεία-δικαιώματα!

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Η πανδημία του Covid-19 έκανε ορατούς και τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης που εδώ και δεκαετίες στηρίζουν την αγροτοδιατροφική παραγωγή στην Ελλάδα και την ΕΕ. Αποκάλυψε και το αποκρουστικό πρόσωπο της στυγνής εκμετάλλευσης εργατών που δουλεύουν για λίγους μήνες με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς πείνας.
Για να γεμίσουν τα σούπερ μάρκετ της Δυτικής Ευρώπης χρειάζονται τα φθηνά εργατικά χέρια της ανατολικής Ευρώπης. Ενώ η υγειονομική κρίση βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, η Γερμανία άνοιξε τα κλειστά σύνορα για να μεταφέρει εποχικούς εργάτες από την Ρουμανία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες για τους οποίους υπήρξε εξαίρεση στην απαγόρευση ταξιδιών ώστε να μαζευτεί η σοδειά των σπαραγγιών. Ήδη ένας Ρουμάνος εποχικός εργάτης που πήγε στη Γερμανία τον Μάρτη πέθανε στις αρχές Απρίλη. Το τεστ που απέδειξε ότι ήταν θετικός στον κοροναϊό έγινε μετά τον θάνατό του. Τα μέτρα προστασίας της υγείας δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά για τους εργάτες γης. Είναι μάλιστα οξύμωρο το γεγονός ότι οι φτωχοί εργάτες φεύγουν από χώρες με πολύ μικρά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία και συνωστίζονται σε αεροπλάνα και λεωφορεία προς χώρες με διπλάσιο, τριπλάσιο ή πενταπλάσιο αριθμό θανάτων ανά κάτοικο. Η “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” στην ΕΕ έτσι κι αλλιώς δεν αφορούσε ποτέ τους αόρατους εργάτες γης…
Στην Ελλάδα η ανάγκη για εργατικά χέρια ξεκινάει αυτή την εποχή και πρώτα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα) όπου τις επόμενες βδομάδες πρέπει να γίνει η συγκομιδή της φρουτοπαραγωγής. Η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε ΠΝΠ που επιτρέπει στην εργοδοσία να εκδώσει νέες άδειες παραμονής τρίμηνης διάρκειας και διαπραγματεύεται με την αλβανική κυβέρνηση για την είσοδο 7.000 Αλβανών εργατών. Οι μεγαλοαγρότες και τοπικοί παράγοντες δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί για να ρίξουν τα μεροκάματα ακόμα και τους πρόσφυγες που ζουν στα γειτονικά κέντρα φιλοξενίας. Οι ίδιοι που πρωτοστάτησαν στις ρατσιστικές εκστρατείες ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων, το ίδιο κράτος που στοιβάζει τους πρόσφυγες σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, με ελάχιστη υγειονομική περίθαλψη,τώρα τους ζητάει να δουλέψουν με χαμηλά μεροκάματα, επειδή αυτή είναι η ανάγκη του κεφαλαίου. Είτε για τους μετανάστες από την Αλβανία είτε για τους πρόσφυγες δεν γίνεται φυσικά καμία συζήτηση για τον κίνδυνο διασποράς του ιού, αποκαλύπτοντας και την απόλυτη υποκρισίατης κυβέρνησης και της υγειονομικής επιτροπής. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη των τεστ, καθώς κάθε εργάτης θα πρέπει τουλάχιστον να εξεταστεί πριν ξεκινήσει την δουλειά, με ένα κόστος που η ελάχιστη τιμή του μέχρι τώρα είναι στα 75 ευρώ έκαστο. Ακόμα και η βασική υγειονομική προστασία γίνεται παιχνίδι διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβερνήσεων και εργοδοτών.
Αντί το κράτος και το μεγάλο αγροτικό κεφάλαιο να δώσει μισθολογικά κίνητρα, ασφαλή στέγαση και υγειονομική περίθαλψη για τους εργάτες γης προσπαθεί να βρει τις πιο επισφαλείς και φθηνές λύσεις. Αδιαφορεί και για τους ανάγκες των μικροαγροτών που άλλωστε εξαφανίζονται σταδιακά, καθώς η αγροτοδιατροφική παραγωγή συνολικά συγκεντρώνεται σε ελάχιστα χέρια. Η τάση αυτή θα επιταχυνθεί μετά την πανδημία και την επακόλουθη οικονομική κρίση. Οι αγρότες, ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν πληγεί και από το εμπάργκο της ΕΕ προς την Ρωσία, ενώ η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ έχει οδηγήσει στον έλεγχο της παραγωγής και στη διαχείριση των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων από μια χούφτα καπιταλιστών στην Ελλάδα και από αγροτοδιατροφικούς κολοσσούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετανάστες, πρόσφυγες και φτωχοί αγρότες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Κοινός τους εχθρός είναι οι μεγαλοαγρότες, οι βιομήχανοι τροφίμων, η ΕΕ. Κοινός αγώνας για:
• Πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αύξηση μισθών στους εργάτες γης, Ασφαλής στέγαση, υγειονομική περίθαλψη.
• Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των φτωχών αγροτών που πλήττονται από την πανδημία και όχι των μεγαλοαγροτών, βιομηχάνων και τυποποιητών.
• Αγροτική παραγωγή και προϊόντα για τις ανάγκες του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους.
για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση σε πλήρη αρμονία με τη φύση.
Μάης 2020,
www.narnet.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου