Friday, 24 January, 2025

Οι καλλιεργητικές φροντίδες στις πληγείσες από καιρικά φαινόμενα περιοχές

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες, οι παραγωγοί εμφανίζονται ιδιαίτερα

προβληματισμένοι για το μέλλον. Από τη μια μεριά, η λειτουργία του ΕΛΓΑ με τα προβλήματα των έγκυρων εκτιμήσεων και την καταβολή των αποζημιώσεων και, από την άλλη, οι αγρότες, που δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν τις προκληθείσες στα χωράφια τους ζημιές, δημιουργούν ένα ομιχλώδες τοπίο.

Ποιες, όμως, είναι αυτές οι  ζημιές; Συμφέρει, για παράδειγμα, τον βαμβακοπαραγωγό να προβεί σε επανασπορά ή όχι; Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί τυχόν εμφάνιση ζιζανίων, προσβολών και ασθενειών, που συνήθως ακολουθούν μια επίμονη βροχόπτωση; Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε σε γεωπόνους και παραθέτουμε τις σχετικές απαντήσεις.

Βαμβάκι

Στις καλλιέργειες του βαμβακιού σε περιοχές όπου σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές, παραγωγοί δεν σκέπτονται καν τη διαδικασία της επανασποράς, κρίνοντάς την ασύμφορη. Σύμφωνα με τους γεωπόνους των περιοχών αυτών, στα χωράφια που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα, οι παραγωγοί θα πρέπει να τα σκαλίσουν, ώστε να ανασάνει το έδαφος και να φύγει η υγρασία γρηγορότερα.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να είναι φειδωλοί ως προς τα ποτίσματα και να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους γεωπόνους. Την εμφάνισή της έχει κάνει η μελίγκρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις απαιτούμενες τεχνικές καταπολέμησης, διότι τα φυτά είναι στο αρχικό στάδιο.

Ντομάτα

Σχετικά με τις καλλιεργητικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην ντομάτα μετά από τη χαλαζόπτωση και την έντονη βροχόπτωση, το γεωπονικό τμήμα του ΘΕΣΤΟ αναφέρει τα εξής: Οι έντονες βροχοπτώσεις, καθώς και η χαλαζόπτωση, που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας, είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις βιομηχανικής ντομάτας να υποστούν, ανά περιοχές, σοβαρές ζημιές. Πέρα, όμως, από τις εμφανείς ζημιές που προκάλεσε, κυρίως, η χαλαζόπτωση στην καλλιέργεια, ο κίνδυνος που εγκυμονεί και αφορά δευτερογενείς ζημιές είναι οι προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και βακτήρια. Προς αποφυγή εμφάνισης προσβολών, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες του χωραφιού, ψεκασμός φυλλώματος με χαλκούχα σκευάσματα, έτσι ώστε να παρεμποδιστεί η προσβολή από ανοιχτές πληγές.

Να γίνει εφαρμογή με σκαλιστήρι, όπου αυτό είναι εφικτό, ανάλογα και με το βλαστικό στάδιο της καλλιέργειας, έτσι ώστε να γίνει σπάσιμο της κρούστας, να ευνοηθεί ο αερισμός του εδάφους και να μειωθεί η εδαφική υγρασία. Επίσης, επαναληπτικός ψεκασμός με διασυστηματικά μυκητοκτόνα, μετά την εμφάνιση νέων φύλλων και βλαστών, σε διάστημα περίπου δέκα ημερών.

Κρεμμύδι

Αναφορικά µε την καταπολέμηση του περονόσπορου στις καλλιέργειες κρεμμυδιού, οι γεωπόνοι συστήνουν καλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά, φύτευση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου), εφαρμογή αμειψισποράς και καταστροφή των υπολειμμάτων. Όσον αφορά τη χημική καταπολέμηση, συνιστάται ψεκασμός με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο μυκητοκτόνα.

Αμπέλι

Οι βροχοπτώσεις, τα υψηλά ποσοστά υγρασίας και οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που επικράτησαν στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, δημιούργησαν ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για τη γρήγορη εξάπλωση της ασθένειας του περονόσπορου, όπως ανακοινώνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Ειδικότερα, για τις περιοχές όπου η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, και κυρίως για ευαίσθητες ποικιλίες, συνιστάται άμεση προστασία με κατάλληλο μυκητοκτόνο, ενώ σημειώνεται ότι στα στάδια (επιμήκυνση ανθοταξιών και ανθοταξίες πλήρως ανεπτυγμένες) δεν συνιστάται η χρήση χαλκούχου σκευάσματος, διότι προκαλεί καθυστέρηση στη βλάστηση.

Σε περιοχές όπου η ασθένεια δεν ενδημεί, καθώς και σε ανθεκτικές ποικιλίες, συνιστάται η άμεση και επισταμένη επισκόπηση του αμπελώνα για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα στη νεαρή βλάστηση και άμεσα ψεκασμός στην περίπτωση που διαπιστώνονται προσβολές. Συνιστάται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

ypaithros.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου