Wednesday, 25 December, 2024

Λάκης Βασιλειάδης στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΑΤ, με αναφορές σε ζητήματα της Πέλλας

Παρατίθεται το κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκη Βασιλειάδη.

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο νόμου που σκοπό έχει την επίλυση επιμέρους θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ρυθμίζει ζητήματα τα οποία για χρόνια ήταν «ξεχασμένα» ή «παραμελημένα»τα οποία όμως είχαν επιπτώσεις στην επαγγελματική δραστηριότητα των αγροτών, στο τραπέζι των καταναλωτών και, συνεπώς, στην ελληνική οικονομία.

Η πρώτη μου παρατήρηση είναι ότι το σχέδιο νόμου αυτό δείχνει την ολιστική προσέγγιση που έχει η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου απέναντι στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Μακριά από τη λογική «το Υπουργείο των αγροτών». Το σχέδιο Νόμου εντάσσεται στην στρατηγική της Κυβέρνησης περί πλήρους αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία.Ήδη έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα, όπως η μείωση της φορολογίας των αγροτών και η εξασφάλιση ειδικού καθεστώτος για τις ασφαλιστικές εισφορές ή οι παρεμβάσεις στη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Και ερχόμαστε σήμερα να ψηφίσουμε μια σειρά ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, αλιεία, κτηνιατρικά και άλλα θέματα. Επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε να κάνω μερικές μόνο παρατηρήσεις, για κάποια από αυτά.

Αρχικά να σταθώ στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων. Πρόκειται για ένα «ξεχασμένο» από την Πολιτεία θέμα, με σοβαρές όμως επιπτώσεις στους παραγωγούς και κινδύνους για τους καταναλωτές.Επιτέλους, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις αλλά και αναθεώρηση προς τα άνω των διοικητικών κυρώσεων για ελληνοποιήσεις, νόθευση και παραπλανητική σήμανση προϊόντων. Η νομοθέτηση αυστηρότερων κυρώσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και κρατώ και το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Υπουργός στη χθεσινή του τοποθέτηση για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, εντός του τρέχοντος έτους.

Ο εκσυγχρονισμός άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου, αλλά και της Κυβέρνησης συνολικά. Εν προκειμένω, στο παρόν σχέδιο νόμου προβλέπονται διατάξεις με εκσυγχρονιστικό χαρακτήρα, όπως η σύσταση Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και η θέσπιση Ατομικής Μελισσοκομικής Ταυτότητας, η ενιαία βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας αβγών ή οι ρυθμίσεις αναφορικά με το Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης. Βάζουμε, σιγά-σιγά, τον πρωτογενή τομέα στον 21ο αιώνα, έστω με 20 χρόνια καθυστέρηση. Φυσικά, δεν μπορώ να μην αναφερθώ κ. Πρόεδρε και στην Τροπολογία που αφορά στην ενίσχυση της εποχιακής απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες.Το καθεστώς πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση ήταν ήδη προβληματικό. Το είχαμε θέσει επανειλημμένως το ζήτημα, αρκετοί συνάδελφοι Βουλευτές της περιφέρειας.Τα προβλήματα αυτά φάνηκαν ακόμα πιο έντονα φέτος, λόγω της υγειονομικής κρίσης και του κλεισίματος των συνόρων. Κι εδώ να πούμε ότι η ανταπόκριση της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διαπραγμάτευση και υλοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες, ήταν καθοριστική.Μετά και τις τελευταίες ρυθμίσεις για την ασφάλιση των ανθρώπων αυτών με εργόσημα οι αιτήσεις μόνο στην Πέλλα έχουν ξεπεράσει τις 5.000.Όμως δεν μπορεί να βασίζεται ο πρωτογενής τομέας στην πρόσκληση εργατών γης από το εξωτερικό, και μάλιστα κατά βάση από μία μόνο χώρα.Οι αμοιβές ανεβαίνουν και επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, ενώ ένα σημαντικό κεφάλαιο φεύγει στο εξωτερικό. Για αυτό είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα σε ανέργους εδώ, στην Ελλάδα, να εργαστούν στη γη. Είναι σωστό λοιπόν για μερικές ημέρες εργασίας να μη χάνεται το επίδομα ανεργίας. Όμως, χρειαζόμαστε ένα μόνιμο πλαίσιο, πέρα από το έκτακτο της πανδημίας, το οποίο θα δίνει κίνητρα και θα αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλείαγια κατάρτιση των ανθρώπων αυτών και εξειδίκευση σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.Και με την ευκαιρία αυτή, χαιρετίζω κ. Υπουργέ την από κοινού απόφαση με τον Υπουργό Εργασίας για εξαίρεση των συνταξιούχων του ΟΓΑ από τη μείωση σύνταξης αναφορικά με αγροτικές εργασίες.

Κλείνοντας κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των ενισχύσεων και των ασφαλίσεων των καλλιεργειών.Ξέρω πολύ καλά ότι η ηγεσία του Υπουργείου επιθυμεί, όπως κι εμείς, την πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ. Σας ζητώ λοιπόν να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.Είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθεί ο Κανονισμός του οργανισμού και να προσαρμοστεί στους νέους κινδύνους, λόγω Αλλαγής του Κλίματος.Στην Πέλλα φέτος είχαμε καταστροφές από παγετούς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με ζημιές στο κεράσι και το ροδάκινο, όμως ο ΕΛΓΑ επικαλείται προανθνικό στάδιο. Δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου την ανθοφορία που υπήρχε τον Απρίλιο και υπάρχει κίνδυνος να μην αποζημιώσει. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μέριμνα για αυτό το θέμα. Σήμερα που μιλάμε, Ιούνιο μήνα, στη Μακεδονία και τη Θράκη περιμένουν έντονα καιρικά φαινόμενα.Οφείλουμε -και έχουμε δεσμευτεί για αυτό- να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μηχανισμό ασφάλισης, με δίκαιες αποζημιώσεις, στην ώρα τους. Να αξιοποιήσουμε νέες τεχνολογίες ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος από την εκτίμηση στην έκδοση των πορισμάτων και τελικά στην πληρωμή.Πρέπει να τελειώνουμε με την τμηματική καταβολή, την οποία θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για φέτος, ο Οργανισμός πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση του υπόλοιπου 35%.Και λόγω της πανδημίας, να δούμε τις ενισχύσεις σε πληττόμενες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το σπαράγγι, αλλά και στην κτηνοτροφία, στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών και όπου αλλού προκύψει διαταραχή λόγω κορονοϊού.

Όσο πιο σύντομα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που επιλύει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου και όσο πιο σύντομα βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες ενισχύσεων και ασφαλίσεων τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα πραγματικά σημαντικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα,στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στην αύξηση της παραγωγής, στο άνοιγμα νέων αγορών. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι -επί της αρχής τουλάχιστον- συμφωνούμε, αρκετές πολιτικές δυνάμεις, ότι ο πρωτογενής τομέας είναι στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας. Σας ευχαριστώ»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου