Monday, 23 December, 2024

Πάνε στη Βουλή οι ανατροπές στο ασφαλιστικό των αγροτών

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή τριών συνολικά ανατροπών

που προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο, οι οποίες κατά βάση πλήττουν αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα προωθείται υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών (που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων στο συντελεστή 20% όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλιση τους επί του δηλωτέου εισοδήματος τους από 1.1.2017. Επίσης, υπαγωγή των αγροτών αλλά και των νέων επιστημόνων (πχ μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. αντί της σταδιακής μετάβασης τους στο 6,9% από 1.1.2019).

Παράλληλα θεσπίζεται έκπτωση μόλις 2% ανά έτος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων, αντί 15% που ισχύει σήμερα.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση πρέπει:

  1. Να ψηφίσει (μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου), τρία προαπαιτούμενα που αφορούν το ασφαλιστικό (για να λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ), δύο εκ των οποίων οδηγούν σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 1.1.2017 και μάλιστα χωρίς το … «αναισθητικό» του παγώματος των χρεών και της δυνατότητας ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων.
  2. Να περικόψει αναδρομικά 540.000 επικουρικές συντάξεις και μερίσματα του Δημοσίου (τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου), χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί το πλαφόν 10%-16% στην επιβάρυνση των συνολικών ακαθαρίστων αποδοχών των συνταξιούχων από τις αναδρομικές αυτές κρατήσεις.
  3. Να παραλάβει ένας ελλιπές πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό (σ.σ. δεν θα αφορά το συνδικαλιστικό νόμο και πιθανόν ούτε τις ομαδικές απολύσεις), το οποίο θα αποτελέσει –κατά τα άλλα –τη “βάση” της διαπραγμάτευσης με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών μετά τις 17 Οκτωβρίου, χωρίς ακόμα να έχουν αποσαφηνιστεί οι ρυθμοί της κρίσιμης αυτής διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι το Υπ. Εργασίας θα παραμένει και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση των απολύσεων στην ΑΓΕΤ το 2013 (τέλη Οκτωβρίου –αρχές Νοεμβρίου).
  4. Να ολοκληρώσει, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, έκθεση με θέμα τον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ (με «δημοσιονομικά ουδέτερο» τρόπο) για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από 1.1.2017. Την ίδια στιγμή, κύκλοι του ΓΛΚ θεωρούν ελλιπή τα δεδομένα τα οποία έχει συμπεριλάβει η Παγκόσμια Τράπεζα στα προσχέδια της έκθεση της.

Πιο συγκεκριμένα:

Τρία μνημονιακά προαπαιτούμενα προς ψήφιση

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή των παρακάτω τριών ανατροπών που προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο, οι οποίες κατά βάση πλήττουν αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες:

-Υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών (που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων στο συντελεστή 20% όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλιση τους επί του δηλωτέου εισοδήματος τους από 1.1.2017

-Υπαγωγή των αγροτών αλλά και των νέων επιστημόνων (πχ μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. αντί της σταδιακής μετάβασης τους στο 6,9% από 1.1.2019)

  • Έκπτωση μόλις 2% ανά έτος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων (σ.σ. αντί 15%).

Παράλληλα, βρίσκεται στον αέρα η Πρωθυπουργική εξαγγελία περί παγώματος των ληξιπροθέσμων χρεών των επαγγελματιών προς ΟΑΕΕ –ΕΤΑΑ με τον όρο της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2017.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος την περασμένη Πέμπτη, εξερχόμενος από τη συνάντηση του με τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών, η στάση των θεσμών είναι «επιφυλακτική».

Το ίδιο «επιφυλακτική» είναι η στάση των θεσμών, κατά τον ίδιο, απέναντι και στο άλλο μέτρο «ελάφρυνσης» των αυταπασχολουμένων (το οποίο τους πρότεινε ο κ. Κατρούγκαλος), δηλαδή τη δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων. Η διαπραγμάτευση επί των παραπάνω δύο κυβερνητικών «προαπαιτουμένων» θα συνεχιστεί μέσω των τεχνικών κλιμακίων και τηλεδιασκέψεων τις επόμενες ημέρες.

Αναδρομικό «τσεκούρι» σε επικουρικές συντάξεις και μερίσματα

Αμέσως μετά την ψήφιση των μνημονιακών προπαιτουμένων, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή αναδρομικών κρατήσεων σε 290.000 μερίσματα του Δημοσίου (τέλη Σεπτεμβρίου) και 250.000 επικουρικών συντάξεων.

Οι αναδρομικές αυτές κρατήσεις θα αφορούν :

-Την περίοδο Ιανουαρίου –Ιουνίου 2016 για 290.000 μερίσματα του Δημοσίου (μιας και οι περικοπές, βάσει νόμου Κατρούγκαλου, ισχύουν από 1.1.2016, αλλά ξεκίνησαν πρακτικά από τα τέλη Ιουνίου)

-Την περίοδο Ιουνίου –Ιουλίου 2061 για 60.000 επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου (δεδομένου ότι οι περικοπές ισχύουν από 1.6.2016, αν και ξεκίνησαν πρακτικά από 2.8.2016)

-Την περίοδο Ιουνίου –Αυγούστου 2016 για 160.000 επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (δεδομένου ότι οι περικοπές ισχύουν από 1.6.2016, αλλά ξεκίνησαν από 2.9.2016)

-Την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2016 για άλλες 30.000 επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μιας και οι περικοπές ισχύουν από 1.6.2016, αλλά θα ξεκινήσουν από 4.10.2016).

Ο κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει δημοσίως πως θα επιβληθεί πλαφόν στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα ( που θα καταβληθούν στις 4.10.2016) όμοιο με εκείνο που ισχύει στο Δημόσιο, δηλαδή :

-10% επί των ακαθαρίστων αποδοχών για άθροισμα συντάξεων κάτω των 1000 ευρώ

-16% επί των ακαθαρίστων αποδοχών για άθροισμα συντάξεων άνω των 1000 ευρώ

Η κατώτατη κράτηση θα είναι 50 ευρώ και η ανώτατη 100 ευρώ.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ετέθη στους θεσμούς και παραμένει ανοιχτό το αν θα εφαρμοστεί. Αν δεν εφαρμοστεί, όμως, πολλές επικουρικές συντάξεις θα μηδενιστούν στο διάστημα Οκτωβρίου –Δεκεμβρίου 2016.

Πάντως η «τρύπα» η οποία θα δημιουργηθεί στο ελλειμματικό ΕΤΕΑ από αυτό το by pass θα καλυφθεί από την «αξιοποίηση της περιουσίας» του, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο.

Ανατροπές και στο εργασιακό με «βάση» ένα ελλιπές πόρισμα

Λίγες μέρες πριν ή λίγες μέρες μετά τις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα μερίσματα, το Υπ. Εργασίας θα παραλάβει το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής «σοφών» για το εργασιακό.

Ο κ. Κατρούγκαλος επιθυμεί να θέσει το πόρισμα αυτό ως «βάση» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το νέο Εργασιακό η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 17.10.2016.

Ωστόσο, ερώτημα αποτελεί πως το εν λόγω πόρισμα μπορεί να αποτελέσει «βάση» διαπραγμάτευσης, όταν το Μνημόνιο προβλέπει πως αυτό θα αφορά το πώς η Ελλάδα μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ το πόρισμα αυτό θα αφορά μάλλον μόνο τις… συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο μόνος Έλληνας εμπειρογνώμονας στην εν λόγω επιτροπή, Ιωάννης Κουκιάδης. Με άλλα λόγια το πόρισμα δεν θα λέει κουβέντα για το συνδικαλιστικό νόμο, ενώ δεν αποκλείεται να μη λέει κουβέντα ούτε για τις ομαδικές απολύσεις. Ούτως ή άλλως επίσημη θέση του κ. Κατρούγκαλου είναι ότι πρέπει να αναμένει κανείς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση της ΑΓΕΤ, η οποία όμως θα έλθει τέλη Οκτωβρίου –αρχές Νοεμβρίου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε –αν και δεν το συνέδεσε με τη διαπραγμάτευση – πως τον Ιανουάριο του 2017, η ελληνική Βουλή θα πρέπει να κυρώσει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εξάλλου, το Μάρτιο του 2017, πρέπει να θεσπιστεί ο ενιαίος εργατικός κώδικας.

Περικοπές και στα προνοιακά επιδόματα

Τελευταία αλλά καθόλου έσχατη ανατροπή είναι εκείνη που αφορά τα προνοιακά επιδόματα τα οποία λαμβάνει περίπου 1 εκατομμύριο πολιτών.

Κατά την τελευταία συνάντηση μεταξύ ανωτάτων κλιμακίων θεσμών –Υπ. Εργασίας τέθηκε θέμα περικοπών στα προνοιακά επιδόματα από 1.1.2017 προκειμένου να εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το Υπ. Εργασίας, όπως και στην περίπτωση του ΕΚΑΣ από το 2017, επιχειρεί να κόψει το ύψος των επιδομάτων και όχι τους δικαιούχους τους, ενώ παράλληλα (όπως ήδη κάνει σε όσους έχασαν φέτος το ΕΚΑΣ) να ενισχύσει τις παροχές σε είδος , βασικά μέσω της επέκτασης της  «κάρτας σίτισης», η οποία ήδη δίδεται στα πλαίσια του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Παράλληλα, ετοιμάζεται «τσεκούρι» σε φορο-ελαφρύνσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποφέρουν 100-150 εκατ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα τα οποία θα πάνε υπέρ Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης . Έτσι αναζητούνται 750-800 εκατ. ευρώ από περικοπές σε προνοιακά επιδόματα ή άλλες κοινωνικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να θεσπιστούν εντός Οκτωβρίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου