Tuesday, 19 March, 2024

Πέλλα: Άνοιξαν οι δηλώσεις για αποζημιώσεις από τον παγετό. Απώλειες του 60-70% των ανθοφόρων οφθαλμών

Οι πρώτες εκτιμήσεις παραγωγών και ΕΛΓΑ, δείχνουν ότι οι ζημιές από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» εντοπίζονται κυρίως στα πρώιμα δέντρα

στα εσπεριδοειδή και τα υπαίθρια κηπευτικά. Αντίστοιχα, τα «αποκαλυπτήρια» δεν έχουν γίνει για τα όψιμα πυρηνόκαρπα και τα σιτηρά. Μάλιστα όπως ενημερώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου επισήμως άνοιξε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ.
Η σταδιακή αύξηση των θερμοκρασιών αποκαλύπτει σιγά σιγά την έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες λόγω του παγετού και των έντονων χιονοπτώσεων που έφερε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Από τα ορεινά της Μακεδονίας έως τα πεδινά της Στερεάς η ετυμηγορία δείχνει ολοκληρωτική καταστροφή των ανθισμένων αμυγδαλιών και πρώιμων πυρηνοκάρπων (νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα). Οι πιο όψιμες ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών ή της ρόδινης κορυφής δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμα για ζημιές με παραγωγούς και ΕΛΓΑ να αναμένουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες της άνοιξης και την περαιτέρω βλάστηση των δέντρων ώστε να φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Στη Βέροια τα δέντρα μετατράπηκαν μέσα σε λίγες μέρες από λευκά σε καφετιά, λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τάσος Χαλκίδης. Με θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμα και τους -18 οC, «χτυπήθηκαν» τα ορεινά της Πέλλας, στην περιοχή της λεκάνης της Βεγορίτιδας, με χιλιάδες στρέμματα επιτραπέζιου και βιομηχανικού ροδάκινου να ξεπερνούν το κατώφλι της μέτριας οικονομικής ζημιάς, που μεταφράζεται σε απώλειες του 60-70% των ανθοφόρων οφθαλμών. Τελευταία ελπίδα των καλλιεργητών είναι το εναπομείναν 30-40% που αν δεν επιβεβαιώσει τους φόβους για όψιμη ανθόρια και καρπόπτωση την ερχόμενη περίοδο, είναι ικανό να μετριάσει σε ένα βαθμό την ζημιά, σύμφωνα με τον γεωπόνο Βαγγέλη Μάινα. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν οι καλλιέργειες και στα πεδινά της Ημαθίας και στην περιοχή των Γιαννιτσών, παρά τις πιο ήπιες χαμηλές θερμοκρασίες (-8-10 οC).
Κατεβαίνοντας νοτιότερα, το Πήλιο δέχθηκε μεγάλους όγκου χιονιού προκαλώντας εκτεταμένες μηχανικές ζημιές και στασίματα κλάδων σε χιλιάδες ελαιόδέντρα της περιοχής, κυρίως του νοτιανατολικού Πηλίου, που κατά περιπτώσεις κατάληξαν σε ολοκληρωτική καταστροφή τους, δήλωσε σε επικοινωνία του με την Agrenda ο Διανελλάκης Γιάννης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού της περιοχής. Χιόνι και θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -8οC οδήγησαν σε καταστροφές τις τάξεως του 70% έως 100% στις ανθισμένες αμυγδαλιές στον νομό Λάρισας. Τα πρώιμα σιτάρια στην περιοχή του Αλμυρού αλλά και στην Μακεδονία, που δεν καλύφθηκαν ολόκληρα από το στρώμα χιονιού παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα στρες σε ποσοστό 30-40% αλλά αναμένεται να ανακάμψουν στην πορεία με την βοήθεια διαφυλλικής λίπανσης και αμινοξέων, λένε βάση πείρας οι παραγωγοί. Οι υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών (μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα) σε Συκούριο και Αγιά βρίσκονται αντιμέτωπες με ολική καταστροφή, αναφέρει ο έμπορος και γεωπόνος Κατσαρός Βασίλειος…
Παράπλευρη απώλεια της κακοκαιρίας αποτελεί ο μελισσοκομικός κλάδος που έχασε την πρώτη και μοναδική ανθοφορία του Φεβρουαρίου με τις ανθισμένες αμυγδαλιές σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Οφρινίου, να καταστρέφονται ολοκληρωτικά. Πλέον αναμένουμε με αβεβαιότητα την επόμενη ανθοφορία σε ένα εικοσαήμερο από τα φυτά της ελαιοκράμβης, αναφέρει στην Agrenda ο Σίμος Μπέλλος, πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου της περιοχής.
Διστακτικοί με τις δηλώσεις οι παραγωγοί
Με τον ΕΛΓΑ να έχει περάσει από αρκετές περιοχές για ένα πρώτο-άτυπο επιτόπιο έλεγχο, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου τις υποβολές δηλώσεων των ζημιών. Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις του ΕΛΓΑ αναφέρουν καταστροφές περιορισμένης έντασης, ενώ πιο ακριβείς εκτιμήσεις θα πραγματοποιηθούν σε 20 με 30 ημέρες σε δενδρώδεις και σιτηρά όταν θα φαίνονται καλύτερα οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας. Στο αέρα είναι οι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν μιας και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν τους καλύπτει, ενώ μεγάλος δισταγμός επικρατεί για την δήλωση των ζημιών σε δέντρα που βρίσκοντας στο στάδιο του μπουμπουκιού, αφού ούτε και αυτά αποζημιώνονται ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ανησυχίες για νέο κύμα ψύχους που προβλέπεται από την ΕΜΥ στις αρχές Μαρτίου, αναφέρει ο Νούλας Γιώργος. Παράλληλα, με τις εκκρεμότητας να συσσωρεύονται και την φετινή παραγωγή σε πολλές καλλιέργειες να είναι χαμένη, ή στην καλύτερη περίπτωση αμφίβολη, οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο και αγανακτούν. Απαιτώντας να λάβουν όσα τους αναλογούν και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, οι αγρότες από τη Βέροια, το Πήλιο ως την Αχαΐα είναι ένα βήμα πριν τις μαζικές κινητοποιήσεις.

agronews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου