Όλα τα είχαν φέτος οι ροδακινοπαραγωγοί, ήρθαν και οι βροχές των τελευταίων ημερών, να προσθέσουν επιπλέον ζημιές.
Η μεγάλη διάρκεια εκτεταμένων βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με το χαλάζι τους δύο προηγούμενους μήνες, όπως και οι έντονες καταιγίδες προ δύο ημερών, δημιούργησαν πολλά προβλήματα ειδικά στις ποικιλίες ροδάκινων που είναι σε συγκομιδή, ενώ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να φανούν οι ζημιές και στις όψιμες ποικιλίες, στις περιοχές του δήμου Πέλλας (Γυψοχώρι, κλπ) όπως της Σκύδρας.
Είναι δεδομένη η έντονη καρπόπτωση σε όλες τις ποικιλίες ροδάκινων και άλλων φρούτων, και η ανησυχία των αγροτών είναι έντονη, καθώς «παραμονεύουν» ασθένειες, όπως η μονίλια στην ήδη ‘ταλαίπωρη’ μειωμένη παραγωγή.
Το πρόβλημα διαιωνίζεται βεβαίως, αν σκεφτεί κανείς πως ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχοπτώσεις και όλοι κρέμονται για άλλη μία φορά στο αν αλλάξει τον κανονισμό η νέα διοίκηση. Ωστόσο η ανάγκη για στήριξη των δενδροπαραγωγών είναι άμεση, καθώς και η τιμή ακόμη και φέτος δεν έχει διαφορά με τις άλλες χρονιές, όπως είχε εξάλλου ανακοινώσει η ΕΚΕ (αν και οι αγρότες περίμεναν να είναι αρκετά πάνω φέτος, λόγω μειωμένης παραγωγής και μεγαλύτερης ζήτησης).
Οπότε η ανάγκη εξεύρεσης απτών λύσεων και αποζημιώσεων από κρατικά ή άλλα κονδύλια» με σαφές χρονοδιάγραμμα, είναι επιτακτική.
Αυτό το διάστημα, μετά από σχετική μελέτη που προκηρύχθηκε, αναφέρεται ότι ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσει να µην ασφαλίζει τα ζημιογόνα αίτια, αλλά θα καλύπτονται µόνο από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης ή από «Ταµεία αλληλοβοήθειας» που θα πρέπει πάντως πρώτα να ιδρυθούν! Ένα τέτοιο «Ταµείο Σταθεροποίησης Εισοδήµατος» ύψους 9,5 εκατ. ευρώ είχε σχεδιαστεί να ενεργοποιηθεί πιλοτικά για τον τοµέα των πυρηνόκαρπων στη χώρα µας στα πλαίσια µέτρα του µεταβατικού ΠΑΑ, αλλά τελικά οι αρµόδιες αρχές δεν στάθηκαν ικανές να το τρέξουν.
Το θέμα και πάλι, είναι ότι οι καλυπτόμενες ασφαλιστικά ζημίες σύμφωνα με το σχέδιο της ΚΑΠ θα αφορούν σε ακαρπία στις ελιές, στην ακτινιδιά, μήλα, κλπ, και μένουν εκτός ροδάκινα, βερίκοκα…