Sunday, 17 November, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, υβριδική εκδήλωση

Το Σάββατο, 15 Οκτ 2022, στις 12:00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει υβριδική εκδήλωση, με φυσική παρουσία στα γραφεία του

και αναμετάδοση μέσω facebook, για να τιμήσει την Ελληνίδα ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής επεσήμανε ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996, την 15 Οκτ, για να υποστηρίξει τις αγρότισσες ώστε να βρουν την δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία και την ευημερία, την διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα, κυρίως μέσω της ενημέρωσης.

Το 2018 τιμήθηκαν οι Ελληνίδες Αγρότισσες από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής με εκδήλωση στην αίθουσα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Acropolis» με χαιρετισμό από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Βασίλειο Κόκκαλη.

Το 2020 τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας με δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με χαιρετισμό από την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Το 2021, τα δύο χρόνια της εποχής covid οι Αγρότισσες με την κάλυψη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής οργάνωσαν, προσκάλεσαν, πραγματοποίησαν και δημοσιοποίησαν 200 περίπου δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις σε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, την κτηνοτροφία και ειδικότερα τις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, και για την επικοινωνία τους αξιοποίησαν την ομάδα «ΓΥΝΑΙΚΕΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ» στο facebook. Οι περισσότερες από τις συζητήσεις βρίσκονται ελεύθερες στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και μπορεί να τις δει κάθε ένας/μία.

Το 2022, το Σάββατο, 15 Οκτ 2022, στις 12.00 ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, προσκαλεί όλους/όλες για να τιμηθούν οι Ελληνίδες Αγρότισσες την Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας στην υβριδική εκδήλωση στο Μενίδι (google maps «Βουστάσιο Κοντογιάννη», Πλήθωνος Γεμιστού 14 & Λάμπρου Πορφύρα 4, ΑΧΑΡΝΕΣ) και on line στο facebook στο προφίλ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κάτοικος Μενιδιού Αττικής, κτηνοτρόφος, γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής τονίζει συνεχώς ότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής, και ο ρόλος των αγροτισσών ως θεματοφύλακες των ηθών & εθίμων και του παραδοσιακού πολιτισμού είναι σημαντικότατος. Χωρίς πραγματικές αγρότισσες τα αγροτικά επαγγέλματα ίσως ξευτελιστούν και καταλήξουν απλά παραγωγικά εργαλεία που η κερδοσκοπική ιδιωτική χημική βιομηχανία θα ανταγωνισθεί επιτυχώς προσφέροντας υποκατάστατα του «γάλακτος», και «μπριζόλες» του συρταριού, ακόμα και συνθετικές «τροφές».

Η κάτοικος Λιδωρικίου Φωκιδας, κτηνοτρόφος, μέλος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου, Αργυρώ Λαγγουράνη, εντοπίζει την ανάγκη σεβασμού του τρόπου ζωής των αγροτών, ιδιαίτερα διότι πριν μερικές ημέρες (24-25/9/2022) στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς το σύνθημα ήταν «Πολιτιστική κληρονομιά: Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Η κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, κάτοικος Νέου Σκοπού Σερρών, αγρότισσα, μέλος του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος, μέλος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος, οικοτέχνης με σαπούνια (ΣΑΠΦΕΣ) και με είδη προσωπικής υγιεινής (elismadeit) οργανώνει και συμμετέχει σε δραστηριότητες για την υπεράσπιση της ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Η κυκλική οικονομία έχει την βασική αρχή πως ό,τι δεν είναι χρήσιμο σε κάποιον, είναι ή γίνεται χρήσιμο σε κάποιον άλλο στο ίδιο σύστημα, ακριβώς όπως συμβαίνει με όλους τους κύκλους της αγροτικής δραστηριότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε (12/9/2022) την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Προστατέψτε την αγροτική κληρονομιά, την επισιτιστική ασφάλεια και τον επισιτιστικό εφοδιασμό της ΕΕ», αλλά οι έλληνες αγρότες και κυρίως οι ελληνίδες αγρότισσες υφίστανται ένα απαράδεκτο αναιτιολόγητο bullying, σε σημείο να καταγράφεται σαφής έλλειψη γυναικών που να ξέρουν, να θέλουν και να μπορούν να συμμετέχουν στην ζωντανή αγροτική κληρονομιά, και σε έναν εξισορροπημένο τρόπο ζωής σε αρμονία με το περιβάλλον.

Η αγροτική πολιτιστική κληρονομιά έχει ενσωματωμένους τους όρους επιβίωσης των αγροτικών οικογενειών και τους κανόνες βιωσιμότητας (αειφορίας) των τοπικών κοινωνιών, κάνοντας πάντοτε άριστη αξιοποίηση των διαθέσιμων τοπικών πόρων. Και όλα αυτά, μαζί με την γαστρονομία (πολιτισμός) είναι ενσωματωμένα στην ελληνίδα αγρότισσα Οι Γυναίκες της Υπαίθρου-οι ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ για να επιβιώσουν πρέπει να είναι ένα «ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ», Η Ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη της υπαίθρου και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα με τον πολυλειτουργικό του ρόλο, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την μεταποίηση-οικοτεχνία σε μικρές μονάδες, την παροχή υπηρεσιών αγροτουρισμού, αλλά και σε θέματα υγιεινής, γαστρονομίας, συντήρησης τροφίμων κλπ. Η δράση της αγρότισσας είναι πολύτιμη. Η Ελληνίδα αγρότισσα – νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη – δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, πολύ πιο ταλαιπωρημένη από τις αστές, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγαλύτερη προσφορά.

Οι αγρότισσες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της ανεπίσημης-αφανούς, μη δηλωμένης, αόρατης και μη αμειβόμενης εργασίας, και εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης φροντίδας και της οικιακής εργασίας σε οικογένειες και νοικοκυριά στις αγροτικές περιοχές. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους και δημόσιες υπηρεσίες (όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, ακόμα και χωρίς νταντάδες της γειτονιάς!!!), ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει «αόρατο» και απλήρωτο…

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, Μενίδι, Αττικής, προσκαλεί όλους και όλες να αποδώσουν τιμή στις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ και ελπίζει ότι το Σάββατο, 15 Οκτ 2022, στις 12.00, όσοι μπορέσουν θα έλθουν, στην έδρα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής (Πληθ. Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ). Όσοι θέλουν μπορούν να στείλουν γραπτό χαιρετισμό στο ktinotrofoiattikis@gmail.com

Και όλοι μπορούν να συμμετέχουν διαδικτυακά μέσω LIVE streaming (μετάδοσης) στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου