Περισσότερο από όλα τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την Μεγάλη Βρετανία, οι Έλληνες αγρότες και οι ελληνικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να μάθουν τι θα γίνει με τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη συγκεκριμένη αγορά
Η απάντηση είναι ότι δε θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές, θα συνεχίσουν τα αγγλικά σούπερ-μάρκετ να ζητούν πιστοποιητικά για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά και θα συνεχίσουν να ζητούν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.
Σε θεσμικό επίπεδο, επειδή η βρετανική αγορά στον τομέα των νωπών τροφίμων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα), θα υπάρξει σαφώς ένα μεταβατικό στάδιο που θα διαρκέσει κάποια χρόνια, το οποίο θα είναι το ίδιο με το σημερινό. Στη συνέχεια, είναι σχεδόν παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπογραφεί διμερής εμπορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., με λεπτομέρειες για το εμπόριο των τροφίμων και την προστασία των αναγνωρισμένων ΠΟΠ/ΠΓΕ και βιολογικών προϊόντων, έτσι ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει ελεύθερη εξαγωγή τροφίμων προς τη Βρετανία. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία παράγει και η ίδια η Βρετανία, ίσως υπάρξουν κάποια προνόμια για το γάλα και το τυρί που παράγεται από Βρετανούς κτηνοτρόφους, έναντι των Ιρλανδών και άλλων που ανήκουν στην Ε.Ε.
Περισσότερο από όλα τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την Μεγάλη Βρετανία, οι Βρετανοί αγρότες ενδιαφέρονται να μάθουν τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις των περίπου 3 δισ. ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η απάντηση είναι ότι δε θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις αυτές, αλλά από τον κρατικό τους προϋπολογισμό και ίσως περισσότερες, καθώς το “αγροτικό λόμπι” έχει αρκετούς υποστηρικτές στο κοινοβούλιο. Μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, που δίνει 51,9% στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και 48,1% στην παραμονή της, το βέβαιο είναι ότι θα πανηγυρίζει η ομάδα των αγροτών, που είχε συσταθεί τους τελευταίους μήνες και υποστήριζε την έξοδο. Αντίθετα, η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) θα πρέπει να “πενθεί” ή απλά να αναζητά ρόλο για την επόμενη μέρα, αφού υποστήριξε με υπερβολικό σθένος την παραμονή στην Ε.Ε.
Το 2015, οι Βρετανοί γεωργοί έλαβαν σχεδόν 3,1 δισ. ευρώ (2,4 δισ. στερλίνες) σε άμεσες ενισχύσεις, σύμφωνα με την NFU.
Οι αγρότες, επίσης, έχουν πρόσβαση στο 5,2 δισ. ευρώ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που αντιστοιχεί στα χρήματα του Β΄ Πυλώνα της ΚΑΠ.
Συνολικά, το 55% του εισοδήματος των βρετανικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων προέρχεται από τα κονδύλια της ΚΑΠ. Όλα εξαρτώνται από το τι θα αντικαταστήσει την ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί στο τραπέζι, ούτε καν ως πρόταση ή προοπτική.
Βέβαια, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το τι θα συμβεί μόλις αποχωρήσει η Βρετανία – πιθανότατα το 2020 – από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., δηλαδή μόλις φανεί πόσα χρήματα έδινε ως χώρα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και πόσα έπαιρνε. Αυτόματα θα βλέπαμε και πόσο θα μειωθούν τα κονδύλια για την ΚΑΠ, γιατί θα αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό της μία χώρα που κατά κύριο λόγο συνέβαλε οικονομικά.
Οι υπερασπιστές του Brexit, πάντως, όπως είναι ο νυν υπουργός Γεωργίας George Eustice, επιμένουν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιλέξει να συνεχίσει την παροχή επιδοτήσεων. Ο κ. Eustice είπε στο συνέδριο της NFU ότι θα δημιουργηθεί ένας εθνικός κορβανάς ύψους 18 δισ. ευρώ το χρόνο για το Brexit. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστούν οι πληρωμές προς τους αγρότες μέσω ενός βελτιωμένου συστήματος.
“Θα μπορούσαμε να βρούμε τα χρήματα για να δαπανήσουμε 2 δισ. στερλίνες για τη γεωργία και το περιβάλλον; Φυσικά θα μπορούσαμε. Θα έχουμε; Χωρίς αμφιβολίας”, είπε. Οι υποστηρικτές του Brexit δείχνουν τα παραδείγματα της Ελβετίας και της Νορβηγίας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της ΚΑΠ και έχουν τις δικά τους προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών.
Πέτρος Αλεξανδρής
Πανηγυρίζει η ομάδα των Βρετανών αγροτών που ήταν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. – Τι θα γίνει με τις ελληνικές εξαγωγές