Monday, 27 January, 2025

Πλήρης διαγραφή πανωτοκίων με εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι τελευταίες πινελιές στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα αγροτικά δάνεια, τόσο της παλιάς ΑΤΕbank

όσο και των υπολοίπων εμπορικών τραπεζών ή δημόσιων φορέων, απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 29 Μαρτίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αναζητά ρεαλιστική επίλυση των θεμάτων που συνδέονται με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των αγροτών και ειδικότερα εκείνων που αφορούν την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, το συνολικό ύψος των οποίων προσεγγίζει σήμερα τα 9 δις ευρώ, με ένα μικρό σχετικά μέρος αυτών (γύρω στο 1 δις ευρώ) να αφορά περί τους 23.000 αγρότες. Τα υπόλοιπα αφορούν συνεταιριστικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και επιτηδευματίες παντός είδους.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η προωθούμενη ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα πλήρους διαγραφής των πανωτοκίων, δηλαδή των τόκων που προέκυψαν μετά την τελευταία κεφαλαιοποίηση τόκων από την ATEbank, με την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση και αποπληρωμή του υπολοίπου -λογιστικοποιημένο κεφάλαιο- θα τρέξει κανονικά. Σημειωτέον ότι μέχρι τότε, το υπό διαγραφή ποσό θα συνοδεύει κατά κάποιο τρόπο το δάνειο (balloon).

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του μετά τη σύσκεψη, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης αναφέρει ότι «έγινε αποδεκτό το αίτημα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου και τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, που σημαίνει ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι αγρότες δύνανται να αιτηθούν την υπαγωγή τους στην εξώδικη ρύθμιση των χρεών τους με βασική προϋπόθεση την εμπορική ιδιότητα». Επιπλέον, ο υφυπουργός σημειώνει ότι «στο πλαίσιο δε του μηχανισμού ρύθμισης, θα μπορέσουν να εντάξουν οι οφειλέτες τις απαιτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία, από πιστωτικά ιδρύματα και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι πως θα εφαρμόζεται και για τους αγρότες -οφειλέτες στην Ειδική Εκκαθάριση ο Κώδικας Δεοντολογίας, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως παρέχεται δυνατότητα ευνοϊκότερης ρύθμισης και κατά περίπτωση διαγραφή κεφαλαίου οφειλής».

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη για τη σύσκεψη αναφέρει τα εξής:

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Kόκκαλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σήμερα στο ΥπΑΑΤ με βασικό θέμα συζήτησης τα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΕ, PQH. Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη ρύθμιση των δανείων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και των εταιρειών με σκοπό την εμπορία γεωργικών προϊόντων της πρώην ΑΤΕ bank, των οποίων η διαχείριση διενεργείται από την Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε, PQH. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αποδεκτό το αίτημα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου και τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. Πράγματι έγινε αποσαφήνιση των διατάξεων και των φυσικών  προσώπων που δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τίτλο «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ». Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι αγρότες δύνανται να αιτηθούν την υπαγωγή τους στην εξώδικη ρύθμιση των χρεών τους με βασική προϋπόθεση την εμπορική ιδιότητα. Στο πλαίσιο δε του μηχανισμού ρύθμισης, θα μπορέσουν να εντάξουν οι οφειλέτες τις απαιτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία, από πιστωτικά ιδρύματα και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι πως θα εφαρμόζεται και για τους αγρότες -οφειλέτες στην Ειδική Εκκαθάριση ο Κώδικας Δεοντολογίας, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως παρέχεται δυνατότητα ευνοϊκότερης ρύθμισης και κατά περίπτωση διαγραφή κεφαλαίου οφειλής.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Έγινε μια καλή αρχή για την ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Η βούληση του ΥΠΑΑΤ είναι η ανακούφιση χιλιάδων αγροτών – κτηνοτρόφων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξετάσουμε τα δάνεια τα οποία τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο νόμου Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Ο υπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε σχετικά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας:

«Μετά από διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία και την ενσωμάτωση σημαντικού μέρους των υποβαλλόμενων προτάσεων, το σχέδιο νόμου που καταθέτουμε προς ψήφιση στη Βουλή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν συνολικές οφειλές τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο. Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις – όχι μόνο μεγάλες, αλλά κυρίως πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση- να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, σε νέες στέρεες και βιώσιμες βάσεις διασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής που χαράσσει η κυβέρνηση, κεντρικό κομμάτι της οποίας είναι η στήριξη της υγιούς, δυναμικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας που μπορεί να δώσει ουσιαστική ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

– Διαμορφώνει για πρώτη φορά ολιστικό εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη αλλά βιώσιμη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, βάσει ενός ορθολογικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

-Φέρνει στο επίκεντρο της διαδικασίας τον οφειλέτη, καθώς αυτός είναι που εκκινεί τη διαδικασία, αλλά και εγκρίνει τελικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέσα από μία συντονισμένη και οργανωμένη σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές του.

-Δίνει τη δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω.

– Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

– Παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.

-Προσφέρει την ευκαιρία ρύθμισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της που μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.

-Προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

-Διευκολύνεται η συμφωνία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία.

-Δίνει απόλυτη προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

-Η διαδικασία θα υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διενεργεί ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία, βήμα – βήμα, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος και χρόνο τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.

agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου