Friday, 15 November, 2024

Πρόεδρος ΕΚΕ για συμπύρηνο: Στα περσινά επίπεδα η τιμή, με ενδεχόμενο να πιάσει τα 40 λεπτά

Με τον καιρό να «κλαδεύει» κάθε τόσο την εγχώρια παραγωγή στα συμπύρηνα ροδάκινα, οι βιομηχανίες κομπόστας θα υποχρεωθούν το επόμενο διάστημα να πληρώσουν μεγαλύτερη τιμή στον παραγωγό, προκειμένου να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες ποσότητες και να καλύψουν τις ήδη σημαντικές παραγγελίες από το εξωτερικό

Tο επόμενο διάστημα και όσο θα προχωράει η καμπάνια, οι τιμές εύκολα θα πιάσουν τα 35 λεπτά, ενώ για τις όψιμες ποικιλίες και ειδικά για την Everts το 40άρι μοιάζει περίπατος.Tο επόμενο διάστημα και όσο θα προχωράει η καμπάνια, οι τιμές εύκολα θα πιάσουν τα 35 λεπτά, ενώ για τις όψιμες ποικιλίες και ειδικά για την Everts το 40άρι μοιάζει περίπατος.

Τα 30 λεπτά το κιλό μάλλον είναι λίγα για τις πρώιμες ποικιλίες, μετά τη χαλαζόπτωση που μεσολάβησε στις αρχές της εβδομάδας και η οποία πλήγωσε τους ροδακινεώνες και οι τιμές που ακούγονται για τις πρώτες παραλαβές την πρώιμης ποικιλίας Κατερίνα είναι στα 32 λεπτά το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα και όσο θα προχωράει η καμπάνια, οι τιμές εύκολα θα πιάσουν τα 35 λεπτά, ενώ για τις όψιμες ποικιλίες και ειδικά για την Everts το 40άρι μοιάζει περίπατος.

Σημειωτέον ότι ακόμα και πέρυσι, που οι τιμές κινήθηκαν χαμηλότερα αρκετοί παραγωγοί έλαβαν εκκαθάριση για την Everts από τις ομάδες παραγωγών με 38,5 λεπτά το κιλό.

Σημειωτέον ότι οι παραλαβές αρχίζουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (πιθανόν την 1η Ιουλίου) και όπως πάντα πολλά θα εξαρτηθούν από την ένταση του ανταγωνισμού στο επίπεδο της βιομηχανίας.

Μάλλον αυτή την ένταση προσπάθησε να προλάβει για μια ακόμη φορά, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστας Αποστόλου, δίνοντας γραμμή στους βιομήχανους για διαμόρφωση των τιμών γύρω από τα περυσινά επίπεδα, ήτοι των 28 λεπτών το κιλό για τα πρώιμα και στα 31 λεπτά για την ποικιλία Everts.  Ο ίδιος ο κ. Αποστόλου δέχεται πάντως πως παράγοντες της εν λόγω αγοράς αναγνωρίζουν ότι φέτος οι τιμές δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 40 λεπτά το κιλό.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΕΚΕ στο ΑΠΕ έχει ως εξής:

Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες της αγοράς, το τελευταίο διάστημα δηλώνουν ότι οι τιμές για το συμπύρηνο ροδάκινο, δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 40 λεπτά το κιλό!

«Βρισκόμαστε σε αναμονή της αντίδρασης της διεθνούς αγοράς της κομπόστας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, παραδεχόμενος ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Στόχος μας είναι να δώσουμε στους Έλληνες παραγωγούς καλύτερες τιμές, αλλά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το παγκόσμιο σκηνικό, θα είναι μεγάλη επιτυχία εάν καταφέρουμε να αγοράσουμε στις περσινές» τόνισε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε: «μπορεί προ δέκα ημερών πελάτες της χώρας μας, κυρίως Ευρωπαίοι και ειδικότερα Γερμανοί, να έχουν ζητήσει προσφορές, αλλά ακόμα μέχρι και σήμερα οι συζητήσεις μας δεν έχουν τελεσφορήσει, γεγονός που αναγκάζει και εμάς τους ιδίους να τηρούμε στάση αναμονής».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά της κομπόστας, βάσει των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Αποστόλου στάθηκε σε τρία σημεία, που αφορούν την αύξηση των εξαγωγών από την Κίνα και την κυκλοφορία κομπόστας Χιλής σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλά και στην υποτίμηση της λίρας Αγγλίας, αποτέλεσμα του πρόσφατου Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, τα συμπύρηνα ροδάκινα -η συγκομιδή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας- αναμένονται λιγότερα σε ποσοστό 40% στη Βόρεια Ελλάδα, σε μία επανάληψη της περσινής δύσκολης χρονιάς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ εκτίμησε ότι κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου «αναμένεται να κυμανθεί στους 296.000 τόνους, έναντι των 302.000 τόνων πέρυσι», αλλά όπως διευκρίνισε, «ασφαλή και έγκυρα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο προσεχές διάστημα».

Πρόεδρος ΕΚΕ για συμπύρηνο: Στα περσινά επίπεδα η τιμή, με ενδεχόμενο να πιάσει τα 40 λεπτά

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου