Sunday, 23 June, 2024

Πρόστιμα έως 300.000 ευρώ για μη τήρηση των προδιαγραφών στα ΠΟΠ

Με περισσότερες αφορμές για επιτόπιους ελέγχους από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και πρόβλεψη

για τουλάχιστον έναν διοικητικό έλεγχο ετησίως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τυχόν παρανομίες στη διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας προστατευόμενων προϊόντων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έως τις 17 Ιουνίου θα βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την προστασία σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων.
Με στόχο την προστασία την προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και τη ενίσχυση της ποιότητάς τους μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου επιβολής κυρώσεων για τους παραβάτες, με ταυτόχρονη προστασία από παράνομες ελληνοποιήσεις, αναρτήθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που αφορά στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ). Το νέο Σχέδιο Νόμου καταργεί τα άρθρα 6-10 και 12,13 της παλιάς υπουργικής απόφασης (261611/7.3.2007), επικαιροποιώντας πλήρως:

Την διαδικασία ένταξης επιχειρήσεων στο σύστημα ελέγχου
Τις υποχρεώσεις εγκεκριμένων επιχειρήσεων παραγωγής ή/και συσκευασίας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ΠΟΠ και ΠΓΕ
Τη διαδικασία ελέγχων
Το κόστος υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης
Τη λειτουργία του Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Μητρώο Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ
Το πλήθος και το είδος των κυρώσεων
τη Σύσταση των Επιτροπών Εξέτασης Παρατυπιών, και Παραβάσεων (ΕΠ&Π) και Διαδικασία Επιβολής Διοικητικών Κυρώσεων και Προστίμων.
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα (άρθρο 5) θα ξεκινούν πλέον από 10.000 και μπορούν να ανέλθουν στα 300.000 ευρώ, ανάλογα τη σοβαρότητα της παράβασης και τυχόν υποτροπή.

Το βαρύ πρόστιμο των 300.000 ευρώ επιβάλλεται σε περίπτωση που ο παραβάτης έχει συνδυαστικά τοποθετήσει (με υποτροπή) σε σημεία λιανικής προστατευόμενα προϊόντα για τα οποία δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές καταχώρισης και εντούτοις χρησιμοποιούν καταχωρισμένες ονομασίες, ενδείξεις, σύμβολα ή σήματα στην επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση σε έντυπο υλικό, ενώ προβλέπεται οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού και των προϊόντων από την αγορά με έξοδα και ευθύνη του παραβάτη.

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο γίνεται αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι. Επιπλέον, προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου