Χάνει σταδιακά το καλαµπόκι στην ελληνική αγορά το επίπεδο των 18-19 λεπτών το κιλό, καθώς οι έµποροι, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, είναι διατεθειµένοι να δώσουν από 15-16 λεπτά το κιλό σε µεµονωµένους παραγωγούς
Η συγκοµιδή βρίσκεται αυτό το διάστηµα γύρω στο 50% και απ’ ότι φαίνεται οι αποδόσεις είναι καλύτερες από πέρσι, αναλόγως βέβαια την ποικιλία και την περιοχή, και κυµαίνονται από 1.200-1.500 κιλά το στρέµµα.
Πιο αναλυτικά, στις Σέρρες οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι αποδόσεις είναι από 100 έως και 200 κιλά πιο πάνω από την προηγούµενη σεζόν. «Σίγουρα οι αποδόσεις είναι καλύτερες όµως υπάρχουν και χωράφια που έχουν επηρεαστεί από το diabrotica και εκεί αναµένεται µείωση παραγωγής», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός από τις Σέρρες, Αντώνης Ανεσιάδης και προσθέτει: «φέτος, έχουµε µεγάλη παραγωγή και λιγότερη κατανάλωση».
«Είµαστε στη µέση της περιόδου συγκοµιδής. Κατά µέσο όρο οι αποδόσεις είναι γύρω από τα 1.000-1.300 κιλά το στρέµµα. Τα έξοδα ανεβαίνουν (νερά, λιπάσµατα, σπόροι, κλπ), ενώ τα έσοδα µειώνονται. Επίσης, στην Ηλεία είχαµε και έναν ανεµοστρόβιλο που πέρασε και επηρέασε αρκετά χωράφια», σηµειώνουν παραγωγοί από την περιοχή.
Αθέµιτος ανταγωνισµός
Παράλληλα, οι παραγωγοί από την Ηλεία θέτουν και το θέµα που υπάρχει µε το φθηνότερο εισαγόµενο καλαµπόκι. «Οι έµποροι εισάγουν πιο φθηνά απ’ έξω καλαµπόκι µε αποτέλεσµα να αγοράζουν µόνο µια µικρή ποσότητα από το ντόπιο. Κάποιοι έµποροι πουλάνε και το ξένο σαν ελληνικό µε πιο υψηλή τιµή, όµως δεν έχει την ίδια ποιοτική αξία µε το εγχώριο προϊόν», λένε.
«Τελευταία έχει µπει στην ελληνική αγορά και ο όρος ειδικό βάρος. ∆ηλαδή ο όγκος που παράγεται διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία και πολλές φορές εξαιτίας αυτού του ποιοτικού χαρακτηριστικού χάνει και από αυτό ο παραγωγός», επισηµαίνει ο συνοµιλητής µας από την Ηλεία, ο οποίος δηλώνει και ένθερµος υποστηρικτής των παλιών ντόπιων ποικιλιών καλαµποκιού.
Μείον 30% στο νοµό Τρικάλων
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις η παραγωγή καλαµποκιού στο Νοµό Τρικάλων αναµένεται να είναι µειωµένη έως και 30% από πέρσι. Η βροχή προκάλεσε µεγάλες ζηµιές, σάπισµα και ευνόησε τις προσβολές από το έντοµο Diabrotica.
Έτσι, αναλόγως και την περιοχή στο Νοµό οι αποδόσεις κυµαίνονται από 850-1.000 κιλά το στρέµµα, ενώ κανονικά ξεκινούσαν από τα 1.500 και έφταναν και τα 1.700 κιλά το στρέµµα. Για την ώρα, αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν να τα αποθηκεύσουν στα σιλό της ΕΑΣ Τρικάλων και τα πουλάνε όποτε θέλουν αναλόγως και τις ανάγκες τους και τις διακυµάνσεις των τιµών στην αγορά.
agronews