Sunday, 17 November, 2024

Σήμερα κατατίθεται το νέο πολυνομοσχέδιο με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό των αγροτών

Σήμερα, Παρασκευή κατατίθεται τελικά το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

στα οποία περιλαμβάνονται αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών, με πιθανή ημερομηνία ψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί από την κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής. Οι αρμόδιες Επιτροπές θα το συζητήσουν το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας με τη διαδικασία του επείγοντος και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Σημειώνεται πως η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθούν τα 13 εκ των 15 προαπαιτούμενων, ενώ για τα υπόλοιπα δύο το ίδιο στέλεχος δηλώνει αισιόδοξο ότι θα έχουν κλείσει και αυτά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μέχρι και αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς προκειμένου οι διατάξεις να λάβουν την οριστική τους μορφή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν τελικώς μόνο οι διατάξεις που καλύπτουν τα προαπαιτούμενα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα ενσωματωθούν οι φορολογικές διατάξεις που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Και αυτό διότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινά αποδεκτή λύση ούτε για τον ακατάσχετο λογαριασμό (οι θεσμοί επιμένουν στη θέση τους να μην υπάρξει τέτοιος λογαριασμός, έστω και αν το ακατάσχετο περιορίζεται σε μικρό ποσοστό του συνόλου) ούτε για τον φόρο που θα πρέπει να πληρώνουν όσοι εμφανίζουν τα «κρυφά» εισοδήματά τους.

Δεδομένου ότι τελειώνει και ο Σεπτέμβριος, θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό τα μέτρα για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών να μην ενεργοποιηθούν μέσα στο 2016 και ολόκληρο το σχέδιο να μετατεθεί να ισχύσει από το νέο έτος.

Ένα από τα θέματα που αναμένεται να παραμείνουν «ανοιχτά» είναι αυτό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Το μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί νέα νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της ΥΠΑ, ωστόσο θεωρείται αβέβαιο αν οι προς ψήφιση διατάξεις θα είναι έτοιμες μέσα στην ημέρα. Αντιθέτως, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα πρέπει να μεταφερθούν στο καινούργιο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Αναλυτικότερα, στη λίστα με τις 15 δεσμεύσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και η άμεση «μεταφορά» τους στο συντελεστή 6,95%. Οι πρώτοι που θίγονται άμεσα από το μέτρο είναι οι αγρότες για τους οποίους, υπενθυμίζεται ότι ο νόμος σήμερα προβλέπει σταδιακή αύξηση των εισφορών υγείας ώστε να μεταβούν στο 6,95% από το 2019.

Ειδικότερα, προβλέπονται συντελεστές:

-3,61% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος για φέτος,

-4,73% για το 2017,

-5,84% για το 2018 και

-6,95% από το 2019.

Εφόσον, όμως, εφαρμοστεί η δέσμευση του συμπληρωματικού μνημονίου, οι αγρότες θα «μεταταχθούν» από 1/1/2017 στον συντελεστή 6,95%.

Εκτός ΟΓΑ οι αγροτουριστικές μονάδες

Σημειώνεται πως δεν είναι η μοναδική παρέμβαση στο ασφαλιστικό που προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, αιτείται και η κατάργηση της δυνατότητας των ιδιοκτητών μικρών αγροτουριστικών και λοιπών μονάδων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να υπάγονται στο καθεστώς ΟΓΑ, αντί του ΟΑΕΕ που έχει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Κάτι που σημαίνει ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλλουν από 1/1/2017 το 20% του εισοδήματός τους για τον κλάδο κύριας ασφάλισης, αντί για το 14% που θα ισχύσει για τους αγρότες και τους λοιπούς ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

paseges

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου