Δύσκολες ώρες, με έντονο προβληματισμό και αγωνία, βιώνουν οι δενδροκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, καθώς από την Πέμπτη 10 Μαρτίου και μέχρι σήμερα Κυριακή 13 Μαρτίου
σε αρκετές περιοχές σημιώθηκαν παγετοί, με τους παραγωγούς να βλέπουν να επαναλαμβανέται το περσινό “έργο” και αυτοί να είναι θεατές ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να προσπαθούν με διάφορους τρόπους να περισώσουν ότι μπορούν από την παραγωγή τους.
“Τρεις μέρες τώρα καίμε λάστιχα και μπάλες άχυρα αλλά και όπου είναι κλειστά τα αρδευτικά δίκτυα ποτίζουμε με μηχανάκια για να σώσουμε ότι μπορούμε” δήλωσε στην IMATHIOTIKIGI.GR ο παραγωγός από την περιοχή της Ειρηνούπολης Ημαθίας, Κωσταντίνος Ζερβοχωρίτης. Και συνέχισε λέγοντας “Σήμερα τις πρωινές ώρες το θερμόμετρο άγγιξε τους -7,2 βαθμούς κελσίου προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα και νεκταρίνια, ακόμη και σε μεσοπρώϊμες ποικιλίες”.
Για ολοκληρωτική καταστροφή σε πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία στις γύρω περιοχές της Πορταριάς και των Σήμαντρων Χαλκιδικής, καθώς το θερμόμετρο τη χτεσινή νύχτα του Σαββάτου έδειξε -6 βαθμούς (προηγήθηθαν παγετοί -3 και -4 βαθμών Πέμπτη και Παρασκευή) έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σήμαντρων Χαλκιδικής Βαγγέλης Μισαηλίδης, αναφέροντας ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα η αναγγελία δηλώσεων ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την όσο γίνεται συντομότερη πληρωμή των αποζημιώσεων.Από τον παγετό δεν γλίτωσαν ούτε τα σπαράγγια – πέρυσι δεν αποζημιώθηκαν ούτε υπήρξε στήριξη των παραγωγών – αναφέρει στην “ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ” ο παραγωγός σπαραγγιών και Ταμίας του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, κ. Χριστοφορίδης Ιωάννης. “Την νύχτα της Παρασκευής η θερμοκρασία έπεσε στους -7 βαθμούς κελσίου και σήμερα το πρωί στις 7.30 που βρέθηκα στα κτήματα είχε -6 βαθμούς. Μεγάλες ζημιές παρατηρήθηκαν σε βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια και αμύγδαλα του Δήμου Σκύδρας οι οποίες θα γίνουν περισσότερο εμφανής τις επόμενες μέρες”. Επίσης, ο κ. Χριστοφορίδης τόνισε ότι: «Αναμένουμε από τον ΕΛΓΑ να προβεί άμεσα σε αναγγελία δηλώσεων ζημιάς, σε όποιες καλλιέργειες έχουν πληγεί. Δυστυχώς και φέτος η χρονιά ξεκινάει με καταστροφές και αν αναλογιστούμε το αυξημένο κόστος παραγωγής και την Ουκρανική κρίση καταλαβαίνετε ότι ο αγροτικός κόσμος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και να παράγει».
Τέλος, ο παραγωγός από τη Γιάννουλη Λάρισας Φάνης Τραγάκης, αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι η 5η παραγωγική σεζόν που δεν υπάρχει υπερπρώιμο ροδάκινο λόγο παγετού και η ζημιά σε υπερπρώιμα και πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια είναι στο 100%, όπως εξίσου μεγάλες ζημιές παρατηρούνται και σε βερίκοκα και αμύγδαλα στη Γιάννουλη και τις γύρω περιοχές».