«Τα μαχαίρια τους ακονίζουν» οι δανειστές εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, επαναφέροντας στην ατζέντα επιμέρους θέματα που δεν είχαν αποδεχτεί κατά την αξιολόγηση του Μαΐου
Αν οι προτάσεις περάσουν μεγάλοι χαμένοι θα θεωρούνται οι αγρότες, που κινδυνεύουν να χάσουν τη μεταβατικότητα των εισφορών άμεσα (2017), καθώς επίσης και οι επιτηδευματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νόμο Κατρούγκαλου, μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι με αίτημα την αλλαγή τους επί τω δυσμενέστερω.
Αναλυτικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι θεσμοί θα αξιώσουν:
-Την επιστροφή σε καθεστώς ΟΑΕΕ των επιτηδευματιών( τουριστικά καταλύματα , καφενεία) που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου, οι οποίοι είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους οι οποίοι με την αλλαγή του καθεστώτος θα χάσουν τα εξής προνόμια:
-Το δικαίωμα να ακολουθήσουν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, με σταδιακή αύξηση της εισφοράς για σύνταξη και υγεία από το 2017 έως το 2022. Έτσι, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ως εισφορά από την 1/1/2017, 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος τους όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες.
-Την κατάργηση των εκπτώσεων που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις εισφορές υπέρ υγείας ειδικά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες.
Έτσι από την 1/1/2017 αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, για λόγους ισονομίας. Δηλαδή θα πληρώνουν το 6,95% του εισοδήματος που θα δηλώνουν κάθε μήνα, αντί των χαμηλότερων ποσοστών του νόμου Κατρούγκαλου που είχαν οριστεί σε 4,73% από 1/1/2017, 5,84% από 1/1/2018 και 6,95% από 1/1/2019 και για τους αγρότες και σε 4,87% για τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% για τα επόμενα 3 χρόνια για τους νέους επιστήμονες.
-Τη μείωση της έκπτωσης 15% που είχε προβλεφθεί για όσους ασφαλισμένους είχαν προγραμματίσει να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια εφάπαξ προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα. Υπενθυμίζουμε ότι η εξαγορά πλασματικών ετών ( όχι εφάπαξ) με το νέο νόμο κοστίζει 3-5 φορές ακριβότερα.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα τεθεί η πρόταση της κυβέρνησης προς τους κλάδους των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία για την επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ προκειμένου να «χαμηλώσουν» οι εισφορές.
Αν η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας γίνει αποδεκτή από τους ενδιαφερόμενους κλάδους και στη συνέχεια από τους δανειστές , οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα μπορούν να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές από 7% και 4% που προβλέπει ο νόμος για επικούρηση και εφάπαξ. Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης ώστε τα ταμεία να έχουν βιώσιμη πορεία.