Friday, 15 November, 2024

Σκληρή σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή το αγροτικό

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγών της αντιπολίτευσης έφερε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

για τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση έγινε με αφορμή το αγροτικό, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί είχαν έντονη αντιπαράθεση κυρίως για το ζήτημα του ΔΟΛ, αλλά και για την διαπραγμάτευση.

Η συζήτηση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά.

Σύντομη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός προέβη σε μια σύντονη ενημέρωση για το Κυπριακό και στη διάσκεψη της Γενεύης που συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για σκληρή και επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Χωρίς υπεραισιοδοξία, αλλά με σύνεση συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδεοληψίες και φοβικότητα και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα. Προϋπόθεση είναι και η άλλη πλευρά του τραπεζιού, και ιδιαίτερα η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα, βάζοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική και δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο ΥΠΕΞ, γιατί είναι αυτονότη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τρεις επιδιώξεις

Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας αποτελούν τις τρεις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθεσε. Εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.

Επίθεση στη Ν.Δ.

Στη συνέχεια σε ευθεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού όταν υποστηρίζει ότι αν δεν είχε πέσει η κυβέρνησή της το 2015, και απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη με αφορμή τη δήλωσή του ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση σχολίασε: «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις»! Επίσης, τον κατήγγειλε για τη στάση που τήρησε στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016 και τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει. Όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.

«Πετυχαίνουμε στόχους»

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είμαστε εντός προγράμματος με συνείδηση των δυσκολιών και πετυχαίνουμε τους στόχους γιατί βάλαμε το κράτος να δουλέψει και όχι να εξυπηρετεί τους φίλους μας». Μίλησε για ρεκόρ απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Και απευθυνόμενος για μια ακόμη φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε:

«Αν το σχέδιό σας βασίζεται στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στην υποκίνηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, καλό είναι να το εγκαταλείψετε».

«Εσείς που μας καλείτε να κλείσουμε άρον-άρον την αξιολόγηση, πείτε μας κ. Μητσοτάκη θέλετε να υπογράψουμε ότι μας δώσουν; Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ; Θέλετε να εφαρμόσουμε μέτρα 4,5 δισ; Το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστεί; Θέλετε να αποτύχει η χώρα για να το καρπωθείτε πολιτικά και μετά να έλθετε ως “λευκός ιππότης” για να υλοποιήσετε το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Το σχέδιό σας είναι να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη». Τέλος, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει «να ολοκληρώσει την καταστροφή που άφησαν το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος» και την κάλεσε να απαντήσει σε σειρά από ερωτήματα που αφορούν τη θέση της για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για τις απαιτήσεις του για σκληρά μέτρα, για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Επίθεση, άδικη κριτική και πολιτικό bullying»

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός μίλησε εκτενώς για την περίπτωση του ΔΟΛ τονίζοντας ότι ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί τέτοια επίθεση, άδικη κριτική, πoλιτικό bullying, από το συγκεκριμένο συγκρότημα. Σημείωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει διάθεση να βοηθήσει, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε κάτω από το τραπέζι ούτε με τους τρόπους που γινόταν στο παρελθόν.

Μητσοτάκης: «Επικίνδυνοι για τη δημοκρατική ομαλότητα»

Σκληρή ήταν, ως αναμενόταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην τοποθέτησή του ξεκίνησε με το θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης , υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη έδειξε τη γύμνια και τον κυνισμό της κυβέρνησης». «Μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η μεταπολίτευση. Προσπαθείτε να ελέγξετε τα Μέσα Ενημέρωσης εδώ και μήνες», είπε.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε:

«Ο νόμος Παππά έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Προσπαθήσατε να ελέγξετε το τοπίο των ΜΜΕ και να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και τώρα προσπαθείτε να το κάνετε με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε για διαπλεκόμενους, άλλους τους συναντούσατε στα κρυφά και άλλους του εκβιάζετε με τις δικαστικές τους εκκρεμότητες». Και υποστήριξε ότι ο Βασίλης Μουλόπουλος «δεν κινήθηκε με δική του πρωτοβουλία, δικός σας βουλευτής ήταν, μέχρι τώρα είναι πρόεδρος της “Αυγής” και προσπαθήσατε να τον κάνετε πρόεδρο του ΕΣΡ. Είσαστε κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα, ένα καθεστώς που αγωνίζεται “με νύχια και με δόντια” για να κρατηθείτε στην εξουσία».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και τόνισε:

«Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση να υλοποιήσει την επιστροφή στην κανονικότητα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει καμία επικοινωνία με τη χώρα και κανένα σχέδιο για το μέλλον, τονίζοντας πως ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για την Ελλάδα. «Η κοινωνία εμποτισμένη από το δηλητήριο της απόγνωσης κλείνεται στον εαυτό της. Η άγρια φορολόγηση πνίγει κάθε παραγωγικό Έλληνα. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δύσκολα θα επιτευχθούν» είπε και υπενθύμισε πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο του ’17. Θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Μας περιμένουν νέα άδικα μέτρα και νέες άδικες θυσίες», σημείωσε. Ο αρχηγός της Ν.Δ. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως διαπραγματεύεται με το ένα μάτι στραμμένο στους πιστωτές και το άλλο στις συνιστώσες.

«Ο λογαριασμός μεγαλώνει»

«Τη μία στέλνετε επιστολές στο ΔΝΤ ζητώντας την παραμονή του και μετά με non paper ζητάτε την αποχώρησή του. Πιστεύετε ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της χώρας. Κάθε φορά που καθυστερείτε, ο λογαριασμός μεγαλώνει». «Όσο καθυστερούμε, τόσο αναβάλλουμε την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε, προσθέτοντας πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’17 θα κριθεί και η πορεία της χώρας μετά το ’18. Και ενώ ανέφερε ότι με τα έως τώρα γεγονότα αναβιώνουν τα σενάρια του grexit, μίλησε άλλη μια φορά για εκλογές. «Σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα περιορίσει τις τεράστιες ανισότητες που προκάλεσαν οι πολιτικές σας» είπε.

Μάλιστα είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί στην ιστορία «ως μια τραγική υποσημείωση. Σήμερα συγκρούονται ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός και από την άλλη όλες οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής, που θέλουν να πάει η χώρα μπροστά. Και αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να κρατά όμηρο την Ελλάδα και του ζήτησε να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο. Και άλλοι έχασαν εκλογές και δεν διανοηθήκαν να τινάξουν τη χώρα στην ακυβερνησία» είπε.

«Είστε επικίνδυνη κυβέρνηση για τη χώρα και τη δημοκρατική ομαλότητα. Είστε ένα καθεστώς και αγωνίζεστε να παραμείνετε στην εξουσία. Στην προσπάθειά σας να φέρετε τη δημοκρατία και την Ελλάδα στα δικά σας μικρά μέτρα θα μας βρείτε απέναντι. Και θα καταρρεύσουν τα σχέδιά σας» τόνισε. Τέλος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού του προγράμματος για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, με μείωση του κόστους παραγωγής και μείωση της φορολογίας.

«Συμβιβαστήκατε με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών»

Κατά την δευτερολογία του ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει απολύσεις σημειώνοντας «θα γίνει μία απόλυση, η δική σας κ. Τσίπρα, από τον εντολοδόχο ελληνικό λαό, αυτή η απόλυση θα γίνει και θα είναι και πολύ σύντομα». Καταλήγοντας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εσείς συμβιβαστήκατε με τις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο επίδομα προς τους συνταξιούχους και παρέθεσε απόσπασμα από την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς στην οποία αναφέρετο ότι «ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δηλώσει δημόσια ότι αυτή η παροχή δόθηκε μία φορ». Ακολούθως είπε ότι με άλλη επιστολή του κ. Τσακαλώτου η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση παίζει θέατρο με την αξιολόγηση με αποτέλεσμα να πληρώνει το κόστος ο ελληνικός λαός. Υποστήριξε δε ότι η συζήτηση για τον κόφτη των δαπανών ήταν το τίμημα της μεγάλης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με ευθύνη της κυβέρνησης και προσέθεσε ότι «δεν έχετε κανένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Γεννηματά: «Θέλετε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ news»

Από σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, αλλά και για την αγροτική πολιτική χαρακτηρίστηκε και η ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, η οποία άνοιξε την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Μεταξύ άλλων και αναφερόμενη στο ζήτημα των ΜΜΕ, κατηγόρησε την κυβέρνησης ότι επιχειρεί να φτιάξει «το ΣΥΡΙΖΑ news. Αφού δεν καταφέρατε να τον επιβάλετε στο ΕΣΡ τώρα προσπαθείτε να επιβάλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ». Και υποστήριξε ότι «ένα υπερχρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησης».

Όσον αφορά τα αγροτικά, η Φώφη Γεννηματά παρατήρησε ότι η κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο βρίσκεται σε αδιέξοδο και πως αγρότες και κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται.

«Οι αγρότες συζητούν κινητοποιήσεις. Εμείς δεν περιμένουμε να πάμε να πηδήξουμε πάνω στα τρακτέρ και να λαϊκίσουμε όπως κάνατε εσείς» είπε. «Εμείς συζητάμε για να προλάβουμε τα αδιέξοδα και για τον αγροτικό κόσμο και για τους υπόλοιπους πολίτες», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «η απόγνωση στον πρωτογενή τομέα έχει ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.».

Όσον αφορά την αξιολόγηση, η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβερνητική τακτική, λέγοντας ότι βρίσκεται στα «πρόθυρα συμβιβασμού ενός ηττημένου».

Όπως είπε, «συζητάτε πρόσθετα μέτρα. Έχετε δεχθεί μόνιμο κόφτη, μείωση αφορολόγητου, ελπίζω όχι και ομαδικές απολύσεις», και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, είπε ότι δεν έχει «νομιμοποίηση και εντολή για 3ο μνημόνιο plus, ούτε και για τέταρτο». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν και πως το ζήτημα είναι τι κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές. Όπως επανέλαβε, ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι «η διαμόρφωση εθνικής γραμμής, που σημαίνει ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, σημαντική μείωση των πλεονασμάτων και εμπροσθοβαρή ανάπτυξη».

Και πρόσθεσε ότι απαιτείται ισχυρή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει, «καθώς στους σκληρούς δανειστές δεν χρειάζονται λεονταρισμοί, αλλά τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις και συνεννόηση». Στη δεύτερη τοποθέτησή της στη συζήτηση η κ. Γεννηματά «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στον Α. Τσίπρα, ο οποίος την κάλεσε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια είναι η προοδευτική πολιτική και γιατί δεν συνδράμει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα βρείτε συμπαραστάτες στο ζήτημα του εκλογικού νόμου», είπε η Φώφη Γεννηματά: «Κι αφήστε τις κουτοπονηριές για λίγα λεπτά παραπάνω στη παραμονή στην εξουσία», συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο είχε κατατεθεί εγκαίρως και δεν την έλαβε έλαβε υπόψη. Σχετικά με την παρατήρηση του πρωθυπουργού για τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για δήθεν ηρωική διαπραγμάτευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει, αποδεχόμενη μόνιμα μέτρα, όπως ο «κόφτης» διαρκείας, αλλά τα μεταθέτει για το 2018. «Ή ΔΝΤ και βαριά μέτρα ή 4Ο μνημόνιο με όρους Σόιμπλε», είπε.

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η πόλωση που επιδιώκει ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. «Τον λαϊκισμό σας τον ζήσαμε στα Ζάππεια και στους αγανακτισμένους. Το δίλλημα δεν είναι ναι ή όχι στον λαϊκισμό αλλά πρόοδος ή συντήρηση», είπε.

Στ. Θεοδωράκης: «Η κυβέρνηση περνάει σε άλλη πίστα»

Δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση έκανε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, με αιχμή τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, κατηγορώντας την για διαπλοκή, αλλά και για «μαύρο χρήμα».

«Άλλωστε είναι σύνηθες ένα κυβερνητικό κόμμα να αναλαμβάνει να λύσει τα διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα ενός δημοσιογραφικού συγκροτήματος. Έχει συμβεί στη Ρωσία, στην Τουρκία, στη Βόρεια Κορέα, στη Βενεζουέλα… Σε όλες τις χώρες-πρότυπο», σχολίασε. «Το σχέδιο σας, λοιπόν, ήταν παλιό. Να ελέγξετε την ενημέρωση. Να καθοδηγήσετε την κοινή γνώμη. Να προσλάβετε τα τρολ στα υπουργεία, πληροφορίες, Γεροβασίλη – ενταύθα – και όσους δεν μπορείτε να τους ελέγξετε να τους εκφοβήσετε. Εδώ εμφανίζεται ο κ. Καμμένος», είπε. Αναφέρθηκε στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων, σχολιάζοντας ότι «ω του θαύματος! δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη για κανένα».

Και αναρωτήθηκε: «Όλα αυτά που λέγατε για το τρίγωνο της διαπλοκής Media – Τράπεζες – Κόμματα ήταν όλα ψέματα; Είναι όλοι αθώοι; Κανείς υπεύθυνος; Που είναι οι αποκαλύψεις με τις οποίες απειλούσατε τους προκατόχους σας στην εξουσία; Για τα θαλασσοδάνεια και τις χαριστικές ρυθμίσεις…». Όσον αφορά το αγροτικό, υποστήριξε ότι η συζήτηση μέχρι τώρα δεν φανερώνει ότι έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική για την επιβίωση της χώρας είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία η αλιεία.

Και κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του, προτείνοντας μεταξύ άλλων μείωση παραγωγικού κόστους, περιορισμό του ΦΠΑ, ενίσχυση του ΕΛΓΑ, αλλά και οι γεωργοί να φορολογούνται ως επιχειρηματίες και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης, είπε, «πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την επιστροφή και εγκατάσταση νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο. Σήμερα μόνο το 16% των ασφαλισμένων αγροτών είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών».

Τέλος, μίλησε για άμεση κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος, με ξεχώρισμα των κατά κύριο επάγγελμα, των μη κατά κύριο επάγγελμα και των μικρών γεωργών των μειονεκτικών περιοχών. Επικριτικός εμφανίστηκε και κατά την δευτερολογία του σημειώνοντας ότι τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με τη ΝΔ, ο ίδιος κυβερνά με έναν ακροδεξιό.

Τον κάλεσε ακόμη να απαντήσει για το αν συμφωνεί με τις αγωγές και τα αυτόφωρα του κ. Καμμένου τονίζοντας ότι δεν πήρε απάντηση στο ερώτημα. Για το ζήτημα του ΔΟΛ είπε χαρακτηριστικά «Υποβίβασε ο κ. Τσίπρας τον κ. Μουλόπουλο, στη θέση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ Μουλόπουλος έχει μια άλλη ιδιότητα κύριοι συνάδελφοι, είναι πρόεδρος του ΔΣ της Αυγής σήμερα. Και τέλος πάντων, όντως πρέπει να σώσουμε τον ΔΟΛ και τους εργαζόμενους και να βρούμε επιχειρηματική λύση χωρίς θαλασσοδάνεια. Και τον Μαρινόπουλο δεν έπρεπε να σώσουμε; Έπρεπε. Έστειλε ο κ. Τσίπρας τον κ. Σκουρλέτη να αναλάβει τον Μαρινόπουλο; Στέλνει δηλαδή το κυβερνητικό κόμμα σε κάθε επιχείρηση που πρέπει να σωθεί ένα έμπιστο ανώτερο κομματικό στέλεχος για να το σώσει; Αστειότητες. Είναι σαφές ότι προσπαθεί το μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποτυχία στα κανάλια, να ελέγξει τις εξελίξεις στον ΔΟΛ και μέσω αυτού πιστεύω το MEGA. Και όπως σας είπα πριν, η συμφωνία στρώνεται. Και είναι συγκεκριμένο το ενδιαφέρον του εργολάβου κ. Μπόμπολα – έκανε και συναντήσεις με τους υπουργούς – να σώσει υποτίθεται τον ΔΟΛ, όπως έχει…σώσει και τον Πήγασο».

Δήλωσε, πάντως, σύμφωνος πως πρέπει να γίνει προσπάθεια διάσωσης των εντύπων, όχι, όμως διάσωση των ιδιοκτητών των εντύπων.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπήρξε δειλή και συντηρητική στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, ενώ, αναφορικά με οικονομία και αξιολόγηση ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε «Εγώ ειλικρινά δεν έχω καταλάβει και θα ήθελα στην τριτολογία του ο κ. Τσίπρας να το ξεκαθαρίσει, πρέπει να φύγει το ΔΝΤ; Αυτή είναι η άποψή σας; Γιατί ακούω από υπουργούς και το ένα και το άλλο. Θέλετε λοιπόν να φύγει το ΔΝΤ και να μείνετε μόνοι με τον κ. Σόιμπλε; Αυτή τη στιγμή είναι προς όφελος της χώρας να φύγει το ΔΝΤ και να μείνει χωρίς αντίπαλο η απαίτηση του Σόιμπλε για μεγάλα πλεονάσματα; Στην υπόθεση του χρέους το ΔΝΤ έχει αρνητική θέση; Θέλουμε μια συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση πέρα από τις γενικές στερεότυπες ιδεολογικές αναφορές».

Κουτσούμπας: «Υπόδικοι κατά αθώων παιδιών»

Με επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής και αναφορά στο επεισόδιο με εισβολή στελεχών της σε σχολείο, ξεκίνησε την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι με την ανοχή της Αστυνομίας τα «υπόδικα τσιράκια του κεφαλαίου», τα οποία «κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα-εγκλήματα συνεχίζουν το βρόμικο έργο τους στο Πέραμα και τώρα τα βάζουν με αθώα παιδιά». Με αιχμή τα γεγονότα έξω από σχολείο του Περάματος, ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι οι «τώρα οι υπόδικοι της Χ.Α. τα βάζουν με αθώα θύματα των πολέμων και των διώξεων που τους ξερίζωσαν από την πατρίδα τους, από τη γη τους, από τα σπίτια τους και τους έστειλαν εδώ να ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι και ταυτόχρονα και οι Έλληνες εργαζόμενοι». «Και βέβαια τους έστειλαν εδώ, οι ίδιοι με αυτούς που συναγελάζεται διεθνώς η Χρυσή Αυγή, που δημιουργούν τους πολέμους και την προσφυγιά και κατά περίπτωση ενισχύουν και τους τζιχαντιστές», τόνισε. Ο Δ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παζαρεύει νέα μέτρα και είπε ότι η νέα ΚΑΠ εξυπηρετεί τους λίγους.

Όπως εκτίμησε ο κ. Κουτσούμπας, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, του τρίτου μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι ο λαός δεν θα αποδεχτεί τους «μόνιμους κόφτες» στη ζωή και τα δικαιώματα που του έχουν απομείνει, για «χάρη μιας ανάκαμψης υπέρ των κερδών λίγων καπιταλιστών».

«Χρειάζεται πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι και πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των συνεταίρων δηλαδή στα μνημόνια, που σήμερα όλοι τους βρίσκονται σε διαδικασία μεταμφίεσης, όχι γιατί έφτασαν οι απόκριες, αλλά το κάνουν μόνο για να ξεγελάσουν για μια ακόμα φορά το λαό» ανέφερε. Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι «κρίνεται αυτό το διάστημα και θα καθορίσει για πολλά χρόνια ακόμα τις εξελίξεις στην περιοχή, ανάλογα με το πώς θα επιλυθεί», τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία.

«Ακριβώς λοιπόν λόγω αυτού του γεγονότος, οποιαδήποτε λύση σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων, κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο. Κράτος ενιαίο, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις και δήθεν προστάτες» τόνισε. Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, είπε ότι έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους, σημειώνοντας πως διεξάγεται κάτω από όρους διχοτομικής λύσης, «αφού πρόκειται για επίφαση ομοσπονδίας, μη λειτουργική. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη και για τον κυπριακό λαό και για τον ελληνικό λαό».

Επί του θέματος της συζήτησης, για το Αγροτικό, ο κ. Κουτσούμπας καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, γιατί ενώ μετά τον αγώνα των αγροτών μείωσε το αφορολόγητο, πήρε πίσω το όποιο όφελος μόνο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, εξαπέλυσε νέα επιδρομή, με αυξήσεις στην προκαταβολή του φόρου, στο ΦΠΑ, στα καύσιμα, στον καφέ κ.λπ. Εξάλλου, είπε προς τα υπουργικά έδρανα, ότι «κάνουν το κορόιδο» όταν οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, «όπως έχουν οι εφοπλιστές» και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος (κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες), «όπως έχουν οι βιομήχανοι, στους οποίους κάνετε νέες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος».

Κριτική άσκησε σε όλα τα κόμματα, λέγοντας ότι δημαγωγούν και κοροϊδεύουν τους αγρότες, προσπαθώντας να κρύψουν ότι η πρωτογενής παραγωγή, μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα, καθορίζεται – υποτάσσεται τελικά, στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή αυτό που λέμε, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να αντιληφθούν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουν ότι υπάρχουν και περιθώρια επιστροφής σε κάποιες καλύτερες μέρες, υπογράμμισε ότι και η νέα ΚΑΠ και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι για τους λίγους, τους εμποροβιομήχανους και ορισμένους μόνο καπιταλιστές, μεγαλοαγρότες, αφού απαιτούνται για την ένταξη σε αυτά, δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ίδια συμμετοχή.

«Το κοινό μέλλον των πολλών μικρομεσαίων αγροτών με τους μισθωτούς εργαζόμενους στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και αλλού, βρίσκεται στην απαλλαγή τους από την σημερινή καπιταλιστική ιδιοκτησία, στην οικοδόμηση σχέσεων πραγματικής κοινωνικής ιδιοκτησίας και σοσιαλιστικής οικονομίας» ανέφερε.

Β. Λεβέντης: «Μπορούσαμε να βγούμε από το μνημόνιο το 2011»

Επικριτικός εφ’ όλης της ύλης και κατά πάντων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τον εκλογικό νόμο, τις μετακινήσεις βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ και την πορεία του Προγράμματος.

Για Κυπριακό υποστήριξε ότι ο ίδιος συμβούλευσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην πάει στη Γενεύη, έχοντας προβλέψει την τουρκική αντίδραση. Αναφερόμενος στα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, διότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενισχυμένη και προσέφερε 50 έδρες στον κ. Μητσοτάκη.

«Έχει κανένα στοιχείο ο κ. πρωθυπουργός ότι αλλάζει στάση το ΠΑΣΟΚ; Αν έχει τέτοια στοιχεία, ας το επαναφέρει. Λέει θα κάνει 2% το όριο εισόδου, αλλά το 2% ενέχει τον κίνδυνο να μπει στη Βουλή τουρκικό κόμμα». Όσο για τη στάση του απέναντι στην απλή αναλογική, επανέλαβε ότι θα την ψηφίσει όποια κυβέρνηση και αν τη φέρει. Όσον αφορά την πορεία της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναρωτήθηκε αν γίνεται πράγματι διαπραγμάτευση, διότι αυτό που προκύπτει είναι πως όσα ζητούν οι ξένοι, τα κερδίζουν. Εκτίμησε πως αν η χώρα ξεφύγει μετά το 2018 και χρεοκοπήσει, οι ξένοι θα είναι απολογούμενοι στα κοινοβούλιά τους ότι δεν έδειξαν πρόνοια για το μέλλον.

Για τους αγρότες είπε, πως «αν στην αίθουσα της Βουλής έφτανε η οργή τους θα πήγαιναν όλοι βόλτα» γιατί η αγροτιά βαίνει εξαφανιζόμενη, είτε με το φορολογικό, είτε με τον ΕΛΓΑ, είτε με τον ΟΓΑ, που συνιστούν εφιάλτη.

«Μια αυταπάτη ήταν και το κάτι που τους έδινε ο Παπανδρέου. Αυτά ήταν φιλοδωρήματα σαν και αυτά που έδωσε ο Τσίπρας, τώρα που τα έδωσε στους συνταξιούχους, αντί να τα δώσει στους ανέργους. Εκεί θα το ψηφίζαμε και εμείς», είπε.

efsyn

Σκληρή σύγκρουση με αφορμή το αγροτικό

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου