Saturday, 16 November, 2024

Σουσάμι άνοιξε… προοπτικές παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα

«Σουσάμι …άνοιξε» αναμένεται να πουν τα επόμενα χρόνια ολοένα περισσότεροι Έλληνες καλλιεργητές, επιδιώκοντας να αντικαταστήσουν με εγχώρια

δική τους παραγωγή, ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος -ύψους 60 εκατ. ευρώ- που πραγματοποιεί ετησίως η Ελλάδα. Κάθε χρόνο εισάγονται στην Ελλάδα τουλάχιστον 40.000 τόνοι σουσαμιού, ποσότητα που θα μπορούσε κάλλιστα να αντικατασταθεί από εγχώρια παραγωγή, αν περισσότεροι καλλιεργητές στρέφονταν σε αυτή την καλλιέργεια, όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο γεωπόνος, πρώην διευθυντής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», Αβραάμ Νικολαΐδης.

Μάλιστα, σε μια εποχή που τα ελληνικής παραγωγής προϊόντα κεδίζουν με διαφορά την ψήφο εμπιστοσύνης των καταναλωτών της χώρας, αναρωτιέται κάποιος πόσο μεγαλύτερη δημοτικότητα θα απολάμβανε το κουλούρι Θεσσαλονίκης αν το …σουσάμι που το διακοσμεί ήταν ελληνικής προέλευσης, καθώς και ποια θα ήταν τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, που θα μπορούν να διαθέτουν το προϊόν τους με όρους συμβολαιακής γεωργίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, οι Έλληνες εισαγωγείς σουσαμιού, αγοράζουν με 1,5 ευρώ/κιλό , ενώ όπως διευκρίνισε, «οι λίγοι Έλληνες παραγωγοί σουσαμιού στη χώρα μας σήμερα, έχουν καταφέρει την πώληση της παραγωγής τους και στο ποσό των 2 ευρώ/κιλό, λόγω της ποιότητάς του». Γνωστοποίησε δε ότι εάν στη χώρα μας οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με σουσάμι ξεπεράσουν τα 300.000 στρέμματα, τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη εισαγωγών, αφού θα «είμαστε αυτάρκεις». Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται αμέσως σαφές ότι η καλλιέργεια σουσαμιού στη χώρα μας, ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, τα εδάφη της οποίας προσφέρονται για την παραγωγή του, βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις εναλλακτικές καλλιέργειες που εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το ακαθάριστο κόστος παραγωγής, δηλαδή αυτό που δεν περιλαμβάνει το ενοίκιο του εδάφους που χρησιμοποιεί ο παραγωγός και την εργασία, ανέρχεται για την καλλιέργεια σουσαμιού στα 81 ευρώ/στρέμμα, ενώ τόνισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη απασχόληση για έναν αγρότη, αφού η σπορά του ξεκινά τον Ιούνιο και η συγκομιδή γίνεται τον Οκτώβριο. Τονίζεται δε ότι με μία μέση στρεμματική παραγωγή 150-200 κιλά από την οποία μπορούν να παραχθούν 65-70 λίτρα σησαμέλαιου, η καλλιέργεια του σουσαμιού μπορεί να αποφέρει ένα εισόδημα έως και 400 ευρώ ανά στρέμμα.

greenagrenda

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου