Tuesday, 24 December, 2024

Σπήλιος Λιβανός: Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό

Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες και θα σταθεί δίπλα τους, όπως και στις προηγούμενες καταστροφές, δήλωσε στον «Alpha 9,89»

ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε ερώτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ενώ ασκώντας κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, τόνισε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει με τέτοια θέματα και για το λόγο αυτό, η τακτική αυτή γυρίζει, μπούμερανγκ στον κ. Τσίπρα.
Όπως είπε, έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή από το ΥΠΑΑΤ, τον ΕΛΓΑ και το υπ. Οικονομικών και ήδη γίνεται μέσω του ΕΛΓΑ μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, ωστόσο η πλήρης αποτίμηση θα γίνει στα τέλη Μαΐου όταν θα έχει γίνει η καρποδεσία.
Με αφορμή τις πρωτοφανείς σε έκταση καταστροφές από τον παγετό ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν κατανοητά δύο πράγματα:
1. Ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Λαμβάνει αποφάσεις ώστε οι παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις να βγούν μπροστά για να κερδίσουμε το αύριο.

2. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Έχουμε συνεχείς καταστροφές και πρέπει να βρούμε τρόπους σε Ελλάδα και Ευρώπη για να τους αντιμετωπίσουμε.
Σε ερώτηση για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών ο κ. Λιβανός τόνισε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ το σχέδιο της Ελλάδας θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες το φθινόπωρο. «Εκεί επενδύουμε κυρίως στον τεχνολογικό μετασχηματισμό της γεωργίας, στην περιβαλλοντική του διάσταση, στην προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων και κυρίως στην εισδοχή πολλών νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, τον οποίο θεωρούμε δυναμικό παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα ενίσχυσης Νέων Αγροτών ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ δίνοντας υπερδιπλάσια χρήματα σε κάθε δικαιούχο αλλά και πρόσθετες υποχρεώσεις, όπως η παραμονή στον πρωτογενή τομέα για τουλάχιστον μια επταετία.
Για την υπόθεση της σηματοδότησης προϊόντων, ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε την διαδικασία χρήσιμη για τον καταναλωτή. Ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του για τη σηματοδότηση μέσω της μεθόδου nutrice core, γιατί ενώ μετρά π.χ. τη ζάχαρη ή το αλάτι δεν τα μετρά με το σωστό τρόπο. Η Ελλάδα έχει συστήσει Επιτροπή για να προβληθεί ο σωστός τρόπος υπολογισμού της διατροφικής αξίας των προϊόντων ώστε να μην υπολογίζεται ως αγαθό καλύτερης διατροφικής αξίας ένα προϊόν τύπου cola από ό,τι το ελαιόλαδο, και σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα προβάλλοντας veto στην ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να υποσκελισθούν προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ ή μονοακόρεστα προϊόντα όπως το λάδι, από άλλα τεχνολογικά προϊόντα που από τη μια διαμορφώνονται στα εργαστήρια και από την άλλη δεν έχουν καμία διατροφική αξία.
Σε ερώτηση για το αν η πανδημία επηρεάζει πολιτικά την κυβέρνηση ο κ. Λιβανός είπε ότι παρ’ όλη την ασφυκτική κατάσταση που ζούμε, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου με σχέδιο και πρόγραμμα και ποιος όχι. Και πρόσθεσε ότι παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κρατήσει την κοινωνική συνοχή μέσα σε αυτόν τον «πόλεμο». «Επενδύουμε στην άμυνά μας που είναι ο εμβολιασμός για να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε και πάλι στη ζωή όπως την ξέραμε». Όσον αφορά τις ευθύνες τις κυβέρνησης ο κ. Λιβανός είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της και αναγνωρίζει λάθη που έχουν γίνει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το θέμα της πανδημίας και όπως βλέπετε από τις δημοσκοπήσεις αυτό καθίσταται μπούμερανγκ. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι με αυτά τα θέματα δεν παίζουνε».
Σε ερώτηση για την αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου τη χαρακτήρισε πολύ καλή στιγμή για την ελληνική διπλωματία, αφού ο ΥΠΕΞ είπε μέσα στην Τουρκία αυτά που γνωρίζει το διεθνές στερέωμα. «Η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια έβαλε τα πράγματα στη θέση τους». Και πρόσθεσε ότι σταδιακά με την πολυδιάστατη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου