Για την τιμή και την επάρκεια των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα,,….
καθώς και το πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό και το χαλάζι τον Μάρτιο μίλησε στο ΕΡΤΝews o υφυπουργός Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης. Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των αλιέων που αντιδρούν για την υποχρεωτική ζύγιση των αποψυγμένων αλιευμάτων αποκάλυψε ότι θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της οδηγίες, μετά και από τη διαβούλευση που θα γίνει σήμερα με τους ιχθυπαραγωγούς.
Κάνοντας λόγο για τις δηλώσεις ζημιάς που έχουν ήδη ξεκινήσει επισήμανε ότι «οι παραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν για τις δηλώσεις καθώς θα δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται» για την έγκαιρη υποβολή τους. «Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα αφήσει καμία οικογένεια απροστάτευτη» τόνισε προσθέτοντας ότι ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή ο ΕΛΓΑ, θα ενισχυθεί άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό για την καταγραφή και εξέταση των ζημιών. «Το παρελθόν δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν πάντα δίπλα στους παραγωγούς και στήριζε την αγροτική παραγωγή. Για εμάς η ενίσχυση αγροτικής παραγωγής σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση της οικονομίας και ταυτόχρονα αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιφερειακής ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την εγχώρια ζωική παραγωγή είπε σχετικά: «Το θέμα των ελληνοποιήσεων είναι ένα θέμα της πρώτης γραμμής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν κινητοποιούμε τις υπηρεσίες μόνο τέτοιες κρίσιμες και μεγάλες περιόδους που είναι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Υπάρχει μόνιμος έλεγχος των εισαγωγών. Είτε συζητάμε για διοικητικό έλεγχο, είτε συζητάμε για έλεγχο υπολειμμάτων, είτε συζητάμε για έλεγχο σήμανσης».
«Καλύπτουμε στο 100% την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου»
Ερωτηθείς από τους παρουσιαστές της εκπομπής, Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα σχετικά με τις ελλείψεις στην αγορά ελληνικού κρέατος και που οφείλονται αυτές ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στα προγράμματα ενίσχυσης για την εγκατάσταση νέων ανθρώπων σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
«Μέχρι τώρα σε ζημιές και σε υποχρεωτικές θανατώσεις ζώων από ζώα νόσους, δεν είχαμε καθόλου εντάξει την ενίσχυση της ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου» κάτι που όπως τόνισε άλλαξε. «Δώσαμε πολύ περισσότερα χρήματα για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και βρήκαμε χρήματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου καλύπτουμε στο 100% την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου». Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε «στόχος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τουλάχιστον 60.000 νέοι άνθρωποι να μπουν στην αγροτική παραγωγή. Να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες και να κάνουμε την αγροτική παραγωγή βιώσιμη και ανθεκτική στις κλιματικές κρίσεις».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκάλυψε, μάλιστα, ότι οι έλεγχοι στην αγορά αποδίδουν καθώς μόνο πέρυσι έγιναν περίπου 4.130 ελέγχους την περίοδο του Πάσχα και εντοπίστηκαν 172 παραβάσεις. Έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις κεντρικές αγορές, σε ψυκτικούς θαλάμους, στις πύλες εισόδου της χώρας μας, σε σούπερ μάρκετ και σε σημεία λιανικής πώλησης. «Έχουμε παρέμβει και στη νομοθεσία όπου έχουμε αυστηροποιήσει τις ποινές, αλλά έχουμε εκσυγχρονίσει και ενισχύσει το πλαίσιο προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε αυτή την υπεραξία στα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα» συμπλήρωσε ο κ. Σταμενίτης καταλήγοντας ότι «θέλουμε ο Έλληνας καταναλωτής να νιώθει ασφαλής ότι αυτά που καταναλώνει παράγονται σωστά».
Τι είπε σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αλιέων
Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αλιέων που αντιδρούν στην υποχρεωτική ζύγιση αποψυγμένων αλιευμάτων αποκάλυψε ότι σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου μαζί τους. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς. Έχει αναζητηθεί ένας τρόπος ώστε να μπορούν να αμβλυνθούν αυτά τα προβλήματα γιατί πράγματι δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, όμως η ΕΕ θέλει τους χρόνους της για να τα αλλάξει», σημείωσε επισημαίνοντας ότι αναζητείται η βέλτιστη λύση. «Θα ζητήσουμε κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κάθε χώρα είναι διαφορετική» τόνισε σχετικά ο κ. Σταμενίτης σχετικά με τη ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγία που δημιουργεί προβλήματα στα ελληνικά γρι γρι.