Τον Ασκό του Αιόλου για περαιτέρω, πιο μαζικές προσφυγές αδικημένων παραγωγών από την οριστική κατανομή δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ανοίγει η δρομολογημένη ομαδική αγωγή που πρόκειται να καταθέσουν οι αγρότες του Ηρακλείου κατά του οργανισμού των πληρωμών και παντός υπευθύνου
Να σημειωθεί πως ένα μεγάλο μέρος των αγροτών διαμαρτύρεται για την απώλεια μισθωμένων δικαιωμάτων, υπόθεση που αφορά συνολικά 28.000 αγρότες σε όλη τη χώρα και έφερε πρώτη στο φως η Agrenda.
Το πρόβλημα των 28.000 αγροτών που συμπλήρωσαν το 2014 τη Φόρμα 6 έφτασε μέχρι την Ευρωβουλή, με παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.Το πρόβλημα των 28.000 αγροτών που συμπλήρωσαν το 2014 τη Φόρμα 6 έφτασε μέχρι την Ευρωβουλή, με παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά. Ήδη από την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωτεργάτες της κίνησης που συνεπικουρεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), μάζεψαν τα δικαιολογητικά των πρώτων, θιγμένων γεωργών, οι οποίοι υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες, από την στιγμή που μόνο 5.000 νέοι γεωργοί σε επίπεδο Κρήτης, δηλώνουν αδικημένοι.
Σύμφωνα με όσα είπε στο AgroNews ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, Γιώργος Τζωρτζάκης, “την Τρίτη πρώτη μέρα αρχίσαμε να μαζεύουμε τα δικαιολογητικά των πρώτων αγροτών και όταν μαζευτεί ένας εύλογος αριθμός, για παράδειγμα 100 ατόμων, θα προσφύγουμε δικαστικά”.
Σημειωτέον πως οι αγρότες μπήκαν την Δευτέρα οργισμένοι στο γραφείο του προϊστάμενου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κώστα Αλεξόπουλου, όπου τα αίματα άναψαν. Από την πλευρά του ο κ.Αλεξόπουλος υποσχέθηκε να γίνει προσπάθεια διευθέτησης του ζητήματος, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν κατάφερε να πείσει τους αγρότες που είναι αποφασισμένοι για όλα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προσπάθεια για μαζική αγωγή αφορά αγρότες, νέους ή μη, που απώλεσαν δικαιώματα, είτε επειδή συμπλήρωσαν την περιβόητη Φόρμα 6 για τη μεταβίβαση το 2014, χωρίς κανείς να τους ενημερώσει για το τι θα συμβεί το 2015, είτε νέους που έχασαν δικαιώματα κληρονομιάς, είτε άλλους που πήραν λιγότερα χρήματα λόγω μείωσης των επιλέξιμων βοσκότοπων και άλλες αιτίες.
H εφημερίδα Agrenda στις 23 Απριλίου έγραφε τα εξής:
Άφαντα μισθωμένα δικαιώματα 28.000 αγροτών
Ένα νέο κρούσµα κατάφωρης αδικίας, που κατά πληροφορίες δεν αφορά ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά 28.000 αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας φέρνει στη δηµοσιότητα η Agrenda. Οι συγκεκριµένοι είδαν τα δικαιώµατά τους να κάνουν φτερά, καθώς είχαν την… ατυχία να υποβάλλουν αίτηµα µεταβίβασης δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης το χρονικό διάστηµα από το 2009 έως και το 2014 µέσω του «Εντύπου 6 – Ενοικίαση ∆ικαιωµάτων Ενιαίας Ενίσχυσης µαζί µε γη». Οι ίδιοι, αν και µέχρι το 2014, δηλαδή, πριν τη νέα κατανοµή, λάµβαναν ατόφια την επιδότησή τους για τα δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης που τους αναλογούσαν, το 2015, είτε τα έχασαν εντελώς, γιατί τους αποδόθηκαν τίτλοι συνολικής αξίας κάτω των 250 ευρώ, είτε διαπίστωσαν πως δικαιούνται να λάβουν τσεκ (πρώτη και δεύτερη δόση), κουρεµένο έως 97%, σε σύγκριση µε ό,τι έπαιρναν ως και το 2014.
Αλγεινή εξάλλου εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι γεωργοί έκαναν τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων, για παράδειγµα σε συγγενικά τους πρόσωπα επί 5ετία, χωρίς κανείς να φροντίσει να τους ενηµερώσει, ότι υπάρχει προβλεψη µη πρόσβασης σε δικαιώµατα ενιαίας το 2015, αν η µεταβίβαση αφορά όλα τα δικαιώµατα. Ανάλογη έλλειψη ενηµέρωσης καταγγέλλουν µιλώντας στην Agrenda, εκπρόσωποι πιστοποιηµένων φορέων ΟΣ∆Ε και µάλιστα από αξιόπιστες και σοβαρές οργανώσεις, που «έπεσαν από τα σύννεφα», όταν κατάλαβαν τι πραγµατικά έχει συµβεί, χωρίς µάλιστα κι εκείνοι να έχουν την παραµικρή πληροφόρηση. Σηµειωτέον ότι µόλις τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ η σχετική δήλωση έπρεπε να γίνει από τον παραγωγό το Μάη του 2014, ο αρµόδιος οργανισµός πληρωµών γνωστοποίησε µε ενηµερωτικό του εγχειρίδιο, ότι όσοι µεταβίβασαν όλα τους τα δικαιώµατα, µε τη νέα κατανοµή τα έχασαν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτηµα παρατηρήθηκε εντονότερα στην Πελοπόννησο, ενώ πολλά κρούσµατα παρατηρήθηκαν στη Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο, την Κρήτη κ.λπ. Μόνο στην περιοχή ευθύνης της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισµών, µιας σοβαρής συνεταιριστικής επιχείρησης, µε οργάνωση και υποδοµές 300 περίπου αγρότες βρίσκονται µε την πλάτη στον τοίχο, αφού µε τα δεδοµένα, που επικρατούν σε σχέση µε τα φορολογικά και ασφαλιστικά, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Το οξύµωρο και εδώ, είναι ότι παρά τις δηµόσιες τοποθετήσεις των φερόντων την πολιτική ευθύνη του τόπου, περί ενίσχυσης των νέων ηλικιακά επαγγελµατιών, ένα µεγάλο κοµµάτι των θιγµένων αφορά Νέους Γεωργούς. Η νέα αυτή φουρνιά αδικηµένων παραγωγών από την κατανοµή προστίθεται στο µακρύ κατάλογο της περιπτωσιολογίας, που έχει παρουσιάσει κατά διαστήµατα η Agrenda, από τον περασµένο Απρίλιο.
Μπίκας Αλέξανδρος
Στα δικαστήρια τον ΟΠΕΚΕΠΕ για χαμένα δικαιώματα