Πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που αποσκοπούν στο να εξευρεθεί ένας τρόπος να χρηματοδοτηθεί η ΕΒΖ ΑΕ, για να πληρώσει τους παραγωγούς στους οποίους οφείλει 10 εκατ. ευρώ και να αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, που, όσο οι τράπεζες δεν συναινούν να τη στηρίξουν, γίνεται ολοένα και πιο πιθανός, επιχειρούν κυβερνητικοί παράγοντες.
Στελέχη του υπουργείου βιομηχανίας υπό την αρμόδια υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη και το γενικό γραμματέα, πλαισιωμένα από εκπροσώπους της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως πληροφορείται το Agronews, τις τελευταίες μέρες φέρονται να έχουν αλλεπάλληλα ραντεβού στην τράπεζα Πειραιώς, χωρίς πάντως προς το παρόν οι πιέσεις που ασκούνται να φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα.
«Το μόνο στο οποίο έχει επέλθει συμφωνία είναι ότι δεν συμφέρει σε κανέναν να οδηγηθεί σε χρεοκοπία η επιχείρηση», μας ανέφερε πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει κάποιες από τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, προσθέτοντας ότι οι επαφές θα συνεχιστούν προσεχώς.
Την κατάσταση φαίνεται πως περιπλέκει έτι περαιτέρω το γεγονός ότι, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης, Θεοδώρας Τζάκρη, περί της έγκρισης δανείου, για την ΕΒΖ ΑΕ, από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 5 εκατ. ευρώ, καμία τέτοια εξέλιξη δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, ενώ νέα δεν ακούγονται ούτε και από το μέτωπο των Βραζιλιάνων.
Οι τελευταίοι, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, δεν έχουν παράσχει επαρκείς εγγυήσεις ότι έχουν δεσμεύσει τα κεφάλαια, που θα χρειαστούν, ώστε να χρηματοδοτηθεί ομαλά όλο το project της μετατροπής raw ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο σε κρυσταλλική στα εργοστάσια της ΕΒΖ και ως εκ τούτου όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα δεν υπογράφεται η συμφωνία.
Το δραματικό αδιέξοδο ρευστότητας στο οποίο έχει, πλέον, περιέλθει η ζαχαροβιομηχανία, ξεδιπλώθηκε σε όλες του τις διαστάσεις και στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, με τον εκπρόσωπο του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ (βασικού μετόχου) να αναγιγνώσκει δήλωση για αδυναμία περαιτέρω χρηματοδότησης της ΕΒΖ ΑΕ.
Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο από την παραδοχή του πρόεδρο της βιομηχανίας κ. Γιώργου Κυπαρισσίδη – Κοκκινίδη πως δεν υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, τα χρήματα για να πληρωθούν οι οφειλές από τη φετινή καμπάνια ζάχαρης (συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ, μαζί με τα μεταφορικά) και ότι οι τράπεζες, παρόλα αυτά, δεν δέχονται να διευκολύνουν δανειακά την εταιρεία, ούτε με χρήση εξασφάλισης. Και μένει εδώ να φανεί το πώς θα το εκλάβουν αυτό οι παραγωγοί, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα.
Το μόνο θετικό σημάδι που εξέπεμψε η Τράπεζα Πειραιώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΕΒΖ είναι ότι δέχθηκε, τελικώς, να παραταθεί ως το τέλος του έτους το «σύμφωνο ειρήνευσης», βάσει του οποίου δεν θα κινηθεί «εχθρικά» εναντίον της βιομηχανίας, μέχρι να εξαντληθεί αυτή η περίοδος. Επίσης, φέρεται να ζήτησε και ένα plan Β από τη διοίκηση της ΕΒΖ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Βραζιλιάνους ή με όσους άλλους συζητάει συνεργασίες (σ. σ. η παράμετρος αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο στο business plan που κατάθεσε η ΕΒΖ), ώστε να διασφαλιστεί η -κατά το δυνατό- ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Στην εναλλακτική αυτή επιχειρησιακή πρόταση, που θα πρέπει να ετοιμάσει η ΕΒΖ, οι πληροφορίες φέρουν την Πειραιώς να έχει ζητήσει να περιληφθούν δραστικές περικοπές κόστους, μέσω, μεταξύ άλλων, της διατήρησης ενός μόνο εργοστασίου στην Ελλάδα και πώλησης της μιας εκ των δύο θυγατρικών στη Σερβία.
Όσον αφορά, εξάλλου, στο διαχειριστικό έλεγχο που ζήτησε η νυν διοίκηση για όσα έγιναν ή δεν έγιναν την τελευταία 5ετία, τονίστηκε πως το έργο παραδόθηκε και ότι η εταιρεία θα ζητήσει, με ανάθεση, από νομικό γραφείο να συγκεκριμενοποιήσει αν τυχόν υπάρχουν ή όχι ποινικές και αστικές ευθύνες.
Μετά την έγκριση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, στα οποία οι μικρομέτοχοι της ΕΒΖ ψήφισαν ως επί το πλείστον «παρών», έγινε αναφορά και στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης που έκλεισε τον Ιούνιο του 2015, με μείωση του τζίρου και σταθερά υψηλές ζημίες.
Στεγνά τα ταμεία της ΕΒΖ ζόρι η εξόφληση παραγωγών