Sunday, 19 January, 2025

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη προγραμμάτων Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020

Με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και την οποία συνυπέγραψαν 34 βουλευτές της ΝΔ, ζητούνται εξηγήσεις για τη μακροχρόνια καθυστέρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

τόσο για την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020, όσο και για την εφαρμογή των επιμέρους προγραμμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτό. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στα 523,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 388,7 εκατ. ευρώ αποτελούν την κοινοτική συμμετοχή και 134,7 εκατ. την εθνική. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την εφαρμογή των προγραμμάτων, δράσεων και μέτρων του ΕΠΑλΘ, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί μόλις το 10% του συνόλου, χωρίς μάλιστα να έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ κοινοτικής επιδότησης στους δικαιούχους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα: Πορεία υλοποίησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020

Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση στις 24 Οκτωβρίου 2014, εγκρίθηκε τελικά ατόφιο και στο σύνολό του με καθυστέρηση ενός έτους. Σχεδιάστηκε, καταρτίστηκε και υιοθετήθηκε επί των ημερών μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε αγαστή συνεργασία με την τότε κοινοτική Επίτροπο Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, και βασικό στόχο να ενισχυθούν με αυξημένους κοινοτικούς πόρους (388,7 εκατ. ευρώ) σημαντικές επενδύσεις στον ελληνικό αλιευτικό τομέα, όπως η μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων, η ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών και η εφαρμογή της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος (που παρέμεινε ίδιος, όπως όταν είχε υποβληθεί) ανέρχεται στα 523,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 388,7 εκατ. ευρώ αποτελούν την κοινοτική συμμετοχή και 134,7 εκατ. την εθνική. Όπως αρχικά τον σχεδιάσαμε και τελικά εγκρίθηκε, ο προϋπολογισμός του νέου Προγράμματος είναι σχεδόν διπλάσιος (+87%, σε σχέση με τα 207,8 εκατ. ευρώ του προηγούμενου ΕΠΑΛ) σε σύγκριση με το προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013.

1) Κατά την περίοδο που είστε επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ασχοληθήκατε δυστυχώς με το καινούργιο Πρόγραμμα μετά το Σεπτέμβριο του 2015, με αποτέλεσμα να εγκριθεί καθυστερημένα στα τέλη Οκτωβρίου του 2015, με συνέπεια να είναι αδύνατη εντός του 2015 η ολοκλήρωση όλων των προβλεπομένων διαδικασιών για τη στήριξη του Προγράμματος  (αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύσταση άτυπης ομάδας αξιολόγησης, σχεδιασμός επικοινωνιακής στρατηγικής για τη διάχυση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του Προγράμματος, κατάρτιση προδιαγραφών στην περίπτωση χρήσης εξωτερικών αξιολογητών κ.α.).

2) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε το υποβληθέν από τη χώρα μας Πρόγραμμα και τα παραρτήματά του στις 16 Ιανουαρίου 2015 και διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις, ως είθισται να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Εσείς απαντήσατε στην Κομισιόν μόλις στις 20 Οκτωβρίου 2015, παρέχοντας τις πληροφορίες και διευκρινήσεις που σας ζητήθηκαν.

3) Για ολόκληρο το έτος 2015 (σύμφωνα με την ετήσια έκθεση υλοποίησης του ΕΠΑλΘ 2014-2020) ενημερώσατε, τον Ιούνιο του 2016, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αφενός δεν υπήρξαν οικονομικές δεσμεύσεις και δαπάνες για κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα του Προγράμματος και αφετέρου ότι, δεν πραγματοποιήθηκε κάποια δραστηριότητα αναφορικά με το σχέδιο αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα δεν αξιολογήθηκε και δεν εντάχθηκε καμία δράση στο Πρόγραμμα και ως εκ τούτου δεν επιλέχθηκε κανένας δικαιούχος ενισχύσεων.

4) Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος ενέκριναν στις 24 Ιουνίου 2016 την αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μηδενικής έκθεσης για το έτος 2015, εν γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τα διαθέσιμα από την Κομισιόν κονδύλια για το 2015 ήταν τάξης των 100.824.699 ευρώ (σύμφωνα με την εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής της 23/10/2015 C(2015) 7417 final). Πόροι, που στερήθηκαν για το έτος αυτό οι Έλληνες αλιείς και οι υποψήφιοι επενδυτές στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.

5) Προ εξαμήνου (6 Οκτωβρίου 2016), κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας ο κοινοτικός Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε με έμφαση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στους Έλληνες Βουλευτές πως, «το ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, εάν αξιοποιηθούν με έναν έξυπνο και βιώσιμο τρόπο» και σας παρότρυνε να προχωρήσετε άμεσα στην υλοποίησή τους, χωρίς καμία καθυστέρηση, ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν όλα τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια.

6) Όμως, ολόκληρο, δυστυχώς και το 2016 παρέμεινε άπραγο ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος, με αποτέλεσμα σήμερα, δυόμισι χρόνια από την υποβολή του και ενάμιση χρόνο από την τυπική-καθυστερημένη έγκρισή του, το Πρόγραμμα να εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά και ούτε ένα ευρώ κοινοτικής επιδότησης να μην έχει δοθεί στη χώρα μας. Έτσι, μετά το 2015 και το 2016 οι Έλληνες αλιείς και υποψήφιοι επενδυτές στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στερήθηκαν των κοινοτικών ενισχύσεων.

7) Μόλις και μετά βίας, έχετε προκηρύξει μέτρα για το 10% (σχεδόν 54 εκατ. ευρώ) του Προγράμματος, χωρίς μέχρι στιγμής τα προβλεπόμενα κονδύλια να έχουν πιστωθεί στους δικαιούχους επενδυτές, ενώ προ ημερών «καταφέρατε» να ανακοινώσετε τη σύνταξη 4 προσχεδίων υπουργικών αποφάσεων προς διαβούλευση για τα μέτρα-δράσεις 3.1.8 – Υγεία και Ασφάλεια, 4.1.20 – Ενεργειακή απόδοση και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, 3.2.2 – Παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια και 3.4.4 – Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, ενώ η προκήρυξή τους μετατέθηκε για άλλη μια φορά στο άδηλο μέλλον.

Επειδή είναι απαράδεκτο και αυτό το πρόγραμμα να λιμνάζει στα ταμεία των Βρυξελλών και να στερείτε η εθνική μας οικονομία από πολύτιμους πόρους που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για την τόνωση των τοπικών κοινωνιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Α) Πότε επιτέλους προτίθεται να προκηρύξει τα προγράμματα (μέτρα και δράσεις) του ΕΠΑλΘ προς όφελος των Ελλήνων αλιέων και της ελληνικής υπαίθρου για:

Τη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών και των περιοχών αλιείας και για τα μέτρα αναφορικά με την εμπορία και τη μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 296.844.086 ευρώ.

Τα μέτρα ελέγχου και εφαρμογής, συνολικού προϋπολογισμού 54.064.787 ευρώ.

Τα μέτρα σχετικά με τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων, συνολικού προϋπολογισμού 16.368.547 ευρώ.

Την ενίσχυση της αποθεματοποίησης αλιευτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 4.277.020 ευρώ

Την προαγωγή της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, συνολικού προϋπολογισμού 4.445.560 ευρώ.

Την τεχνική συνδρομή (τεχνική βοήθεια) με πρωτοβουλία του κράτους μέλους, συνολικού προϋπολογισμού 12.777.914 ευρώ.

Β) Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την εφαρμογή των προγραμμάτων, δράσεων και μέτρων του ΕΠΑλΘ, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχετε προκηρύξει μόλις το 10% του συνόλου, χωρίς μάλιστα να έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ κοινοτικής επιδότησης στους δικαιούχους.

agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου