Monday, 30 September, 2024

Στο Πεκίνο ξανά ο Αλέξης Τσίπρας, για ξεπούλημα ΔΕΗ και ελληνικές εξαγωγές

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στην Κίνα σε διάστημα λιγότερο του έτους. Συγκεκριμένα για το Πεκίνο αναχωρεί σήμερα Πέμπτη (11/5/2017)

ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα παραμείνει μέχρι τις 15 Μαΐου, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας. Πάντως οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών τα τελευταία χρόνια στο Πεκίνο δεν έχουν φέρει μέχρι σήμερα κάποια ορατά αποτελέσματα. Κυρίαρχος προμηθευτής ελαιολάδου στην κινέζικη αγορά είναι η Ισπανία με 81% και ακολουθεί η Ιταλία με 13%. Στα κρασιά κυριαρχούν η Γαλλία (53%) και η Αυστραλία, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 17η θέση. Στα οπωροκηπευτικά μόνο εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων γίνονται, αν και υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς για πορτοκάλια, σταφύλια, κεράσια και δαμάσκηνα αλλά έχουν «βαλτώσει» στην γραφειοκρατία.

Στο δεύτερο ταξίδι του στην Κίνα (το πρώτο το είχε κάνει το καλοκαίρι του 2016), ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Τσίπρα. Για ακόμη μια φορά Έλληνας πρωθυπουργός δεν επέλεξε να έχει μαζί του τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημαντική χαρακτηρίζει τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα σε διάστημα λιγότερο του έτους, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας. Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία της ελληνικής πλευράς «να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα», και υπογραμμίζει πως «στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών».

Πώληση της ΔΕΗ σε Κινέζους θα προτείνει ο Τσίπρας στο Πεκίνο

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιχείρηση, κινεζικές εταιρίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Την πώληση της ΔΕΗ σε κινεζικές εταιρείες ενέργειας θα προτείνει κατά το επικείμενο ταξίδι του στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιχείρηση, κινεζικές εταιρίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεχθεί προτάσεις και για την εξαγορά λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών μονάδων που βγαίνουν προς πώληση, καθώς οι Κινέζοι έχουν τεχνογνωσία στην αξιοποίηση του άνθρακα.

Ήδη η ΔΕΗ με την κινεζική CMEC έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή νέας μονάδας στην Φλώρινα ενώ πρόσφατα εξαγόρασαν το 24% του ΑΔΜΗΕ, διατηρώντας το δικαίωμα να εξαγοράσουν και μεγαλύτερο ποσοστό σε περίπτωση που πουληθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Τσίπρας στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον «Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού». Σημειώνει πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ και ότι η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη. Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην πολύπλευρη διασύνδεση, την οικονομική και εμπορική συνεργασία, στην ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων με τις χώρες του «Δρόμου του Μεταξιού», τονίζει.

Agrotypos – skai

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου