Wednesday, 25 December, 2024

Στο 13% θέλει τον ΦΠΑ αγροεφοδίων ο Μητσοτάκης

Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25.000 ευρώ, είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία της φορολογικής μεταρρύθμισης για διόρθωση των αδικιών στον αγροτικό τομέα που προέταξε από το βήμα της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην αγροτική παραγωγή και αν στους σχεδιασμούς του κόμματος περιλαμβάνεται μείωση των φορολογικών συντελεστών στο αγροτικό εισόδημα ή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στο μέλλον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως «όταν η οικονομία ανακάμψει και έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, θα μπορούμε να δούμε και μια πιο τολμηρή προσέγγιση στην φορολόγηση εισοδήματος που θα αφορά και τους αγρότες».

Σε σχέση με την πρόθεσή του, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών των αγροτών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, είπε κατηγορηματικά πως κάτι τέτοιο δεν θα σημάνει άρση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων που υπάρχει σήμερα και ξεκαθάρισε ότι «αυτό αφορά μόνο στον τελευταίο χρόνο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να δεσμευτών για τίποτε περισσότερο από όσα είπα χθες».

Να ξεφύγουμε από τη λογική της επιδοτούμενης καλλιέργεια

Στο σημείο αυτό, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής για το δικό μας κόμμα και εμένα προσωπικά είναι κομβικής σημασίας», ζήτησε αλλαγή φιλοσοφίας με στροφή σε καλλιέργειες που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά επισήμανε πως αυτή δεν μπορεί να γίνει όσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει κολλημένο στον προηγούμενο αιώνα.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεφύγουμε πια από τη λογική της επιδοτούμενης καλλιέργειας και να πάμε στην λογική ανταγωνιστικών καλλιεργειών και προϊόντων που θα παράγονται με σκοπό να εξάγονται και τα οποία θα επενδύουν στην ποιότητα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια συλλογική αλλαγή φιλοσοφίας, ξεκινώντας πρώτα από όλα από το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που όπως έχω πει πολλές φορές μοιάζει να είναι κολλημένο σε ένα περασμένο αιώνα. Αλλά αυτή η αλλαγή πρέπει να αφορά και τους ίδιους τους αγρότες» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «χρειαζόμαστε περισσότερα σχήματα συνεργασίας. Όχι στη λογική των παλιών συνεταιρισμών αλλά στις ενώσεις παραγωγών που θα βρουν δρόμο να αντλήσουν δυνάμεις και να αποκτήσουν μια κρίσιμη μάζα.

Το παρήγορο είναι ότι όπου και αν πηγαίνω συναντώ νέους αλλά και κάποιους μεγαλύτερους αγρότες που ασπάζονται αυτή την λογική. Που αντιλαμβάνονται πια ότι πρέπει να κερδίσουν με το σπαθί τους θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά και που επενδύουν στην ποιότητα και την αναβάθμιση του προϊόντος τους. Και έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε. Πρόσφατα επισκέφθηκα το Ισραήλ και διαπίστωσα ότι έχει κάνει θαύματα μέσα στην έρημο. Εμείς με αυτή την πλούσια γη την οποία έχουμε δεν μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχα πράγματα; Να αξιοποιήσουμε την σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να γίνουμε πιο παραγωγικοί; Υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας σήμερα, τεράστιο στον αγροτικό τομέα.

Αλλά η φιλοσοφία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κλάδο πρέπει να κινείται ακριβώς σε αυτή την λογική. Πρέπει να υπάρξει σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας τροφίμων. Και κυρίως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο μέγεθος και πάντως να μην υπονομεύουμε και τους ελάχιστους κλάδους που έχουν κάνει μια σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι στον κλάδο του κρασιού όπου εκατοντάδες μικροί οινοποιοί επένδυσαν και παράγουν ποιοτικό προϊόν ξαναβάζοντας το ελληνικό κρασί όχι μόνο στον εγχώριο αλλά σιγά – σιγά και στον παγκόσμιο χάρτη. Γι’ αυτό κι έχω εξαγγείλει κατάργηση του ειδικού φόρου. Ενός ειδικού φόρου που έχει επιφέρει ελάχιστα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Το μόνο που έχει αποφέρει είναι τεράστια γραφειοκρατία ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς».

Συμψηφισμός οφειλών ΟΓΑ με επιδοτήσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξηγώντας από πού θα προέλθουν τα χρήματα από τις «άμεσες παρεμβάσεις» που θα κοστίσουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία. Ο ίδιος περιέγραψε 10 πηγές για εξοικονόμηση δαπανών, μία εκ των οποίων αφορά 100 εκατ. ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για:

– Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).

– Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

– Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

– Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

– Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, βούλησή του κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία είναι:

 

– Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.

– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

– Η μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

«Η “ανάσα” 2,6 δισ. ευρώ από τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή της φορολογίας θα μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα που παράγει, που πάει την πατρίδα μπροστά. Οι άμεσες παρεμβάσεις μας θα κοστίσουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία. Μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία», επεσήμανε.

Φορολογικά κίνητρα για τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Εστιάζοντας στις επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως,  πέρα από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, αυτές θα ενισχυθούν με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις. Η Νέα Δημοκρατία:

– Θα αυξήσει τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.

– Θα μειώσει το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

– Θα στηρίξει τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

«Ταυτόχρονα παίρνουμε θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εστιάζοντας πρωτίστως στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, ειδικά ως προς το περιβαλλοντικό της σκέλος. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει από το 2014 αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται», επεσήμανε. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία. Το σχέδιο της οδού Πειραιώς προβλέπει κίνητρα αλλά και κυρώσεις στις Τράπεζες για άμεση διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και παρεμβάσεις για τη μείωση και τον εξορθολογισμό του ιδιωτικού χρέους. Kατά τον ίδιο, απαιτείται μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

«Το φορολογικό σύστημα έχει αποτύχει. Χαρακτηρίζεται από παραοικονομία,40 δισ. ευρώ περίπου. Από φοροδιαφυγή,12 δισ. ευρώ περίπου. Από απώλειες εσόδων ΦΠΑ, 5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, παρά την εξοντωτική αύξηση των φόρων, τα έσοδα μειώνονται. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών εκτοξεύονται. Ξεπέρασαν τα 90 δισ. ευρώ. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στην εφορία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να υπομείνει αδιαμαρτύρητα την φορολογική της εξόντωση. Πολύ περισσότερο όταν αυτή δρομολογείται για να συντηρηθεί ένα αναποτελεσματικό και πελατειακό κράτος.

Η αύξηση των φόρων αποδείχτηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική. Αντίθετα, η μείωση των φόρων, όταν και όπου εφαρμόστηκε, απέδωσε. Θυμίζω το 2014, τότε χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα μειώσαμε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και κατά 5% τις ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς λοιπόν, θα απελευθερώσουμε τους πολίτες από τα δεσμά της υπερφορολόγησης. Συμφωνία Αλήθειας και καθαρές κουβέντες λοιπόν», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου