Monday, 8 July, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συνάντηση Τζαμτζή με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για τις ζημιές από το χαλάζι

Συνάντηση Τζαμτζή με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για τις ζημιές από το χαλάζι,

τα παραμορφωμένα ροδάκινα και την χαμηλή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο είχε ο Ιορδάνης Τζαμτζής σε ένα ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα, τον οποίο ενημέρωσε για τις καταστροφές που προξένησε την Τρίτη 2-6-2024 το χαλάζι στον καρπό σε κεράσια , μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα και κάστανα, σε χωριά των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο.


Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις των ζημιών και να υπάρξει έγκαιρα πληρωμή των αγροτών, διότι σε πολλές καλλιέργειες δεν συγκομίστηκε το προϊόν και υπάρχει θέμα επιβίωσης των αγροτών, αλλά και συνέχισης της καλλιέργειας.
Κάλεσε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την Πέλλα και ορίστηκε η επίσκεψη στις 19/6/2024.


Ακολούθως, συναντήθηκε στο ΥΠΑΑΤ με τον Υπουργό Κ. Τσιάρα, τον οποίο ενημέρωσε για τις ζημιές στις καλλιέργειες, αλλά και για το μεγάλο θέμα των παραμορφωμένων ροδάκινων. Ο κ. Τσιάρας ζήτησε να κατατεθεί από την ΠΕ Πέλλας πλήρης φάκελος των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τα παραμορφωμένα ροδάκινα αλλά και μια ολοκληρωμένη έκθεση με τις ζημιές από το χαλάζι.
Στην συνέχεια ο κ. Τζαμτζής συμμετείχε στην σύσκεψη που είχαν οι συνεταιρισμοί με τους Υφυπουργούς κ.κ. Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα σχετικά με την πολύ χαμηλή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο και το υψηλό κόστος παραγωγής.
Ο κ. Τζαμτζής παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι η τιμή στο συμπύρηνο στα 33 λεπτά όπως συζητείται δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής και πρέπει το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική του Ροδάκινου, να πιέσουν την ΕΚΕ ώστε η τιμή να δίνει την δυνατότητα επιβίωσης στους αγρότες και να καθιστά βιώσιμη την καλλιέργεια του ροδάκινου. Επιπλέον δεν πρέπει να γίνονται κρατήσεις 3 λεπτών από τους αγρότες που φέρνουν το προϊόν στην πόρτα του εργοστασίου. Επισήμανε δε ότι τα βερίκοκα από την Αργολίδα τα εργοστάσια τα αγόρασαν 45-49 λεπτά, ενώ από τους παραγωγούς της Πέλλας η τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.