Saturday, 21 December, 2024

Συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων ΘΕΣ Γάλα: Αίτηση πτώχευσης για χρέη σε τρεις τράπεζες

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε την Παρασκευή (25/1/2019) ο θεσσαλικός συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων «ΘΕΣ Γάλα»

Αυτό συνέβη επειδή δεν υπήρχε άλλη διέξοδος και οι απανωτές κατασχέσεις που θα ακολουθούσαν θα έβαζαν οριστικό «λουκέτο» στην επιχείρηση. Η αίτηση κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Λάρισας και έλαβε προσωρινή διαταγή μέχρι τις 22 Μαρτίου, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά χρόνο δύο περίπου μηνών στον συνεταιρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το συνολικό ποσό βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού υπολογίζεται στα 6 εκατ. ευρώ (σε 3 τράπεζες). Ο «ΘΕΣ Γάλα» χρειάζεται άμεσα κεφάλαια κίνησης, τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Ο ΘΕΣγάλα ιδρύθηκε το 2011, από περίπου 70 παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και ήταν ο πρώτος που λάνσαρε στη χώρα την πώληση φρέσκου γάλακτος από αυτόματους πωλητές (ΑΤΜ).
Η ανακοίνωση του ΘΕΣγάλα αναφέρει τα εξής:
«Οι Αυτόματοι Πωλητές και τα καταστήματα ΘΕΣγάλα συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Αναφορικά με την πορεία του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
Ο Συνεταιρισμός μας, την Παρασκευή (25/01/2019), έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, προχώρησε στη χρήση των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου 106Α του Νόμου 3588/2007.
Πρόκειται για ένα νόμο που διασφαλίζει απόλυτα τη βιωσιμότητά μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσουμε τα δάνεια και να ρυθμίσουμε τις οφειλές μας. Μας εξασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο -χωρίς ασφυκτικές πιέσεις- να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την ανάπτυξή μας.
Η αίτηση για υπαγωγή σε αυτό το νόμο, είναι μία προνοητική κίνηση και όχι μία αναγκαστική συνθήκη. Είναι κοινή και συνειδητή επιλογή όλων των μελών του Συνεταιρισμού, η οποία συνυπογράφηκε και από τις Τράπεζες, όταν και εκείνες διαπίστωσαν ότι η ανάκαμψή μας συντελείται ήδη το τελευταίο οκτάμηνο με σταθερό βηματισμό και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα με την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.
Τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας του ΘΕΣγάλα εμφανίζονται πριν από 2 περίπου χρόνια και αποδίδονται σε επενδύσεις οι οποίες συνέπεσαν χρονικά όχι μόνο με την χειρότερη οικονομική κρίση μετά την μεταπολίτευση, αλλά και με την δευτερογενή κρίση που προκάλεσε η επιβολή των capital controls στη χώρα μας. Επακόλουθη συνέπεια αυτών, ήταν και η πτώση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων ήταν η ατελής εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι σε εργαζόμενους, προμηθευτές και συνεργάτες μας. Σήμερα, μετά την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 106Α, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι η αποκατάσταση των οικονομικών μας υποχρεώσεων απέναντι τους, είναι πρώτιστο μέλημα. Είναι ζήτημα αρχών για εμάς.
Θέλουμε, τέλος, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους εκείνους που μας συντροφεύουν με την αγάπη τους και τη συνεχή εμπιστοσύνη στα προϊόντα μας, υπογραμμίζοντας την αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας σε τιμές προσιτές, όπως και τη συνέχεια της πορείας μας προς νέες καινοτομίες.
Το ΘΕΣγάλα είναι βέβαιο ότι θα δικαιώσει τη νέα τάση στην οικονομία του «συνεταιρίζεσθαι» που σηματοδότησε με την ίδρυσή του. Για εμάς το «συν» δεν εκφράζει μόνο τον χαρακτήρα του
Συνεταιρισμού, είναι το «συν» που μας συνδέει με την κοινωνία. Συνεχίζουμε μαζί!».
Ιστορικό
Το φθινόπωρο του 2013 ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα – Πιες, εισήγαγε στην ελληνική αγορά μια καινοτομία που φέρει – κατά κύριο λόγο – ιταλική σφραγίδα εγκαθιστώντας τα πρώτα ΑΤΜ γάλακτος στη Λάρισα. Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε πολύ δυναμικά και εξαπλώθηκε σύντομα και στις άλλες πόλεις.
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης αλλά και της κατάργησης του «φρέσκου» γάλακτος το 2014 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Χατζηγάκη. Θυμίζουμε τότε η τρόικα «πίεζε» (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει το «φρέσκο» γάλα και να το αντικαταστήσει με το «παστεριωμένο» που έχει διάρκεια συντήρησης έως και 7 ημερών και το γάλα «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» δηλαδή υψηλής παστερίωσης που θα έχει διάρκεια ζωής έως και 45 ημέρες. Επίσης θεσπίστηκε νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από το άρμεγμα και χωρίς τη διαδικασία της υψηλής θερμικής επεξεργασίας που περιορίζει τη θρεπτική του αξία. Η διάρκεια συντήρησής του δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης. Αυτή την κατηγορία γάλακτος χρησιμοποιούσε ο συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων «ΘΕΣ Γάλα».
Όλη η προσπάθεια των δανειστών ήταν να πίνουν οι Έλληνες καταναλωτές γάλα που δεν θα προερχόταν από ελληνικές αγελάδες. Το εισαγόμενο και ειδικά το εβαπορέ είναι πιο φτηνό. Και το πέτυχαν, αφού το εισαγόμενο γάλα (είτε σε σκόνη είτε υψηλής παστερίωσης) κυριάρχησε στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια και οι καταναλωτές στράφηκαν στο υψηλής παστερίωσης, ενώ κάποιες γαλακτοβιομηχανίες αποσύρθηκαν από την συγκεκριμένη αγορά. Θυμίζουμε τότε ήταν αντίθετοι οι κτηνοτρόφοι αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν έκανε τίποτα για την επαναφορά του φρέσκου γάλακτος στα 5 χρόνια που κυβερνά.
Σταύρος Παϊσιάδης – agrotypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου