Sunday, 22 December, 2024

Σχέδια Βελτίωσης: Μέσα Δεκεμβρίου η υποβολή αιτήσεων ένταξης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ανοίξει

και η ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων η οποία θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κασίμης, στην Ημερίδα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), με θέμα «Εκμηχάνιση της Ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης», που έγινε στην Λάρισα, τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων ανέρχεται στα 315 εκατ. ευρώ. Τα ποσοστά ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του υποψηφίου και τον τόπο της έδρας της κατοικίας ανέρχονται από 40% έως και 85%. Το μέτρο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σάββας Μπαλουκτσής, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε συνοπτικά στο επίπεδο της εκμηχάνισης της Ελληνικής γεωργίας που υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών. Επεσήμανε την δραματική αύξηση της μέσης ηλικίας των γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και την τεχνολογική τους απαξίωση, τονίζοντας το υψηλό κόστος λειτουργίας τους που οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής, μείωση του βαθμού ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Παράλληλα αναφέρθηκε στην συμβολή του ΣΕΑΜ στην εξέλιξη της εκμηχάνισης στην Ελλάδα, και στο ρόλο που διαδραματίζει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ έκλεισε την ομιλία του με προτάσεις για μια βιώσιμη γεωργία που θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ Χαράλαμπος Κασίμης, ανέφερε ότι η εκμηχάνιση είναι αναμφίβολα ένας καθοριστικός παράγοντας της μείωσης του κόστους παραγωγής, αρκεί να γίνεται με ορθολογική χρήση, και εκμεταλλευόμενοι οι αγρότες την αξία της συνέργειας. Υπενθύμισε ότι οι συνολικοί πόροι (εθνικοί και κοινοτικοί) που θα διατεθούν στον πρωτογενή τομέα ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ έως το 2020 και τόνισε ότι το νέο Π.Α.Α., σε συνδυασμό με τον συνολικότερο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αγροτική ανάπτυξη, θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη αναπροσανατολισμού του παραγωγικού μοντέλου της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών και θα θέσουν τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Στην καινοτομία και τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην εκμηχάνιση της Γεωργίας που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να διευκολύνουν την εργασία των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα επικεντρώθηκε η παρουσίαση του κ. Θεοφάνη Γέμτου, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Γέμτος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες τεχνολογίες που αναπτύσσονται για να ανταποκριθεί η Ελληνική γεωργία, αλλά και η εκμηχάνιση στο τμήμα που της αναλογεί, σε μια σειρά από προκλήσεις της κοινωνίας μας, όπως η τροφοδοσία ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, αλλά και η επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Το σχέδιο δράσης της Τράπεζας Πειραιώς για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ανέλυσε ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννης Χανιωτάκης, και το οποίο περιλαμβάνει πλήθος από εξειδικευμένα εργαλεία που καλύπτουν όλες τις τραπεζικές ανάγκες του αγρότη για την χρηματοδότηση των αγροτικών του επενδύσεων και συγκεκριμένα για το Μέτρο 4 του Π.Α.Α.
Στο πλευρό του αγρότη δηλώνει και η Alpha Bank, καθώς ο Σπύρος Ρεντετάκος, Διευθυντής Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της τράπεζας, τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική της τράπεζας η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με προτεραιότητα τον αγρότη. Επίσης παρουσίασε τη σειρά «Alpha Αγροτική Επιχειρηματικότητα» με εκτενή αναφορά στα «Ευέλικτα Προγράμματα Συμβολαιακής Επιχειρηματικότητας», την «Κάρτα του Αγρότη», τη «Χρηματοδότηση αγροτών που εντάσσονται σε Σχέδια Βελτίωσης για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού», αλλά και τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις αγροεφοδίων.
Η πρώτη ενότητα της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Ευθύμιο Τσιάτουρα, Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Π.Α.Α. 2014-2020, Μονάδα Επενδύσεων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, ο οποίος έκανε μια συνολική παρουσίαση του πολυαναμενόμενου μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης, αναφερόμενος στους όρους και προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί ένας γεωργός επιλέξιμος, στα ποσοστά ενίσχυσης, στις προτεραιότητες και στα κριτήρια βαθμολογίας, ενώ σημείωσε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2017 θα έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τον Μάρτιο 2018.
Στη δεύτερη ενότητα της Ημερίδας τον λόγο πήραν σύγχρονοι αγρότες και ανέλυσαν με παραδείγματα πώς κατάφεραν αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και επενδύοντας σε μηχανολογικό εξοπλισμό να αυξήσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν το χρόνο εργασίας τους, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και τελικά να αυξήσουν το εισόδημά τους. Εξήγησαν στο κοινό – που με μεγάλο ενδιαφέρον τους παρακολουθούσε – την πορεία που ακολούθησαν για να βελτιώσουν τις οικονομικές αποδόσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους, αλλά και πώς πέτυχαν να αυξήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους μειώνοντας τον χρόνο στο χωράφι, και αξιοποιώντας τον σε άλλου είδους δραστηριότητες.
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου