Λύση ΠΣΕΑ, de minimis δεν καλύπτει τη ζημιά στα δέντρα
Την πρόθεση του υπουργείου να αξιοποιήσει κάθε «διαθέσιμο εργαλείο» για να καλύψει το μειωθέν εισόδημα των παραγωγών δενδρωδών για τις φετινές ζημιές από τον παγετό απορρίπτουν οι καλλιεργητές, που επιμένουν σε εξατομικευμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
«Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις υποσχέσεις του υπουργού. Είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης να ξεκινήσει τις διαδικασίες χορήγησης αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ».
Μάλιστα, στις υποσχέσεις του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου για ΠΣΕΑ, αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και χρήση του ταμείου που έχει συγκροτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των ζημιών στη γεωργία από την κλιματική αλλαγή, οι εκπρόσωποι των αγροτών – μέλη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων από Πέλλα, Ημαθία, Τύρναβο και Αγιά δηλώνουν απογοητευμένοι. Μετά τη συνάντησή τους για το θέμα των ζημιών που υπέστησαν φέτος οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμπέλια), ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι «είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης να ξεκινήσει τις διαδικασίες χορήγησης αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ».
«Τη λύση των ΠΣΕΑ την απορρίψαμε ομόφωνα γιατί πρόκειται για ψίχουλα που θα μας δώσουν μετά από τρία χρόνια κι εφόσον συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο κ. Ρ. Μαρούδας, τονίζοντας ότι «ο ίδιος υπουργός υπονόμευσε όσα είπε για τις αποζημιώσεις de minimis καθώς, όπως παραδέχτηκε, πρέπει να δοθούν από τον προϋπολογισμό αλλά κι ο ίδιος αμφιβάλλει αν αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά και να βρεθούν τα χρήματα, αρκετοί παραγωγοί έχουν πάρει ήδη αποζημιώσεις de minimis επί υπουργίας Γ. Καρασμάνη. Με δεδομένο ότι για τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις υπάρχει πλαφόν 15.000 ευρώ ανά παραγωγό στην τριετία, αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν λάβει ήδη de minimis ή θα πάρουν πολύ χαμηλές αποζημιώσεις ή θα αποκλειστούν.
Όσον αφορά το ταμείο της Ε.Ε. σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός μάς είπε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει πρόταση αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα, πρέπει ανάλογο πρόβλημα να έχουν κι άλλες χώρες και φυσικά να το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη πάντως κι αν προχωρήσει μια απ’ αυτές τις λύσεις, αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα είναι οριζόντιες. Εμείς επιμένουμε και διεκδικούμε εξατομικευμένες αποζημιώσεις ανάλογα με τη ζημιά κάθε παραγωγού μέσω ΕΛΓΑ λόγω του παγετού της 26ης Μαρτίου», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Ο κ. Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι ο υπουργός εμμένει στη θέση του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι υπήρχε παγετός, που άλλωστε έχει καταγραφεί, ωστόσο δεν δέχεται ότι η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στον παγετό αλλά προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχουν κι άλλα αίτια τα οποία, ωστόσο, δεν κατονομάζει.
Οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας
«Πρόκειται για κοροϊδία χιλιάδων παραγωγών που δεν έχουν άλλο εισόδημα και τίθεται θέμα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ και κάλεσε τους αγρότες σε κινητοποιήσεις.
«Εμείς θα επιμείνουμε αγωνιστικά», ήταν το μήνυμα της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον οποίο έθεσαν τις εξής διεκδικήσεις:
-Άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό στις 26 Μαρτίου 2016.
-Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που οφείλονται από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες από ζημιές μέσα στο 2015.
-ΕΛΓΑ δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
-Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.
-Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
Τέρμα οι αποζημιώσεις – Ο Υπουργός δεν υποσχέθηκε τίποτα στη συνάντηση, δηλώνουν οι αγρότες από την Πέλλα