Τι γίνεται με τα Κτηνοτροφικά Πάρκα;
Α. Η μελέτη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος-ΚΕΕΕ πρότεινε την ανάπτυξη 33 νέων Επιχειρηματικών Πάρκων, επί αδόμητων εκτάσεων, συνολικού εμβαδού 10.283 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα και την ανάπτυξη 55 Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης, σε περιοχές Άτυπων Συγκεντρώσεων, συνολικού εμβαδού 62.268 στρεμμάτων (πέραν των 58 οργανωμένων ΒΙΠΕ) μερικά εκ των οποίων προτείνεται να αναπτυχτούν σε δύο φάσεις λόγω μεγέθους. Πρόκειται για το εθνικό σχέδιο δράσης μέχρι το 2040 που υποβλήθηκε στην Κυβέρνηση. 8/3/2019
Β. Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η θέσπιση, με απλό τρόπο και λογική, χρήσεων γης, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη κάθε χώρας. Σημαντικό, αν όχι κύριο, μέρος αυτού του σχεδιασμού αφορά στη θεσμοθέτηση όρων και κανόνων που ρυθμίζουν την επαγγελματική χωροθεσία (στη βιομηχανία, τα logistics, την κτηνοτροφία κλπ.) με τρόπο που να αποτρέπονται φαινόμενα συγκρούσεων γης και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε συνθήκες περιβαλλοντικής προστασίας και ισορροπίας και με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η χωροταξική νομοθεσία και ιδίως οι ρυθμίσεις που αφορούν στη χωροθέτηση και εφαρμογή διατάξεων για τις χρήσεις γης στην ελληνική επικράτεια, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα αρνητικό “ιστορικό βάρος”. Βάρος με δυσμενείς συνέπειες, τόσο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του πληθυσμού, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων. “Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ) 2022-2042”. διαΝΕΟσις, Re.De-Plan AE. Ιαν 2022.
Γ. Την σύμβαση για την ένταξη του έργου «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» της Γ. Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας υπέγραψαν την 21/2/2022, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πάνος Σταμπουλίδης. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, αναμένεται η δημιουργία, αναβάθμιση και εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ.
Δ. Η μεταποίηση στο Ελληνικό ΑΕΠ συμβάλλει με 9% περίπου και επιβιώνει έχοντας το 60% (ΣΒΒΕ) από τον πρωτογενή τομέα (EUROSTAT, ΙΟΒΕ, Μαΐ 2017).
Ε. Αν ο πρωτογενής τομέας καταγράφεται ως 4% περίπου στο ΑΕΠ, και με τον πολλαπλασιαστή του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα 5 (ομ Καθ Κ. Μάττας, ΑΠΘ) φθάνει να εξαρτάται το 20% περίπου του ΑΕΠ από τον πρωτογενή τομέα.
Αν για το 9% του ΑΕΠ υπάρχουν ήδη 58 οργανωμένες ΒΙΠΕ και προτείνονται άλλα 88 οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, απλοϊκά…
για το 20% του ΑΕΠ πόσα Επιχειρηματικά Πάρκα-Κτηνοτροφικά Πάρκα πρέπει να προβλέπονται για την ανάλογη ανάπτυξη;
Και αν σκεπτόμασταν στρατηγικά για την ανάπτυξη και όχι αναλογικά, αλλά ισόρροπα, τότε για το 20% του ΑΕΠ θα απαιτούνταν χρηματοδότηση τουλάχιστον για 300 (!) Κτηνοτροφικά Πάρκα (!) στην Ελλάδα με υποδομές και σωστές χρήσεις γης για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του πληθυσμού, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων. Κυρίως όμως για την αγροδιατροφική ασφάλεια.
Ένας ανιστόρητος και ατεκμηρίωτος ανεύθυνος «ξεκαθάρισε στους αγρότες (24/2/2022) ότι για τη συμβολή της τάξεως του 2,5% που έχει στο ΑΕΠ της χώρας ο πρωτογενής τομέας, αυτά που εισπράττουν οι αγρότες, ως συνεισφορά από το κράτος, µάλλον είναι πολλά». Agronews.gr, 28/2/2022. (Αυτή είναι η «αλητεία» εις βάρος της συμβολής του πρωτογενούς τομέα στην εθνική οικονομία).
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι: Ο τζίρος όλων των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τοµέα αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. € σε σχέση µε το 2019 (24/2/2022), δηλαδή σχεδόν 10% το διάστημα 2019-2021. Την περίοδο της ύφεσης, κυρίως λόγω της πανδημίας του covid-19, η αύξηση κατά 10% είναι καταπληκτική επίδοση του πρωτογενούς τομέα, και θα έπρεπε να υποστηριχθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα με κάθε τρόπο.
Οι αγρότες είναι εξ επαγγέλματος επιχειρηματίες, διότι επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για ανάληψη δράσης με μεγάλες αβεβαιότητες, και οι αγρότες δρουν συνεχώς με τις αβεβαιότητες του καιρού, της κλιματικής αλλαγής και των αβέβαιων συνθηκών της φύσης. Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι της πολιτείας αντιμετωπίζουν τους αγρότες, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν τους αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματίες, αλλά ως απλούς αγροεργάτες. Αλλά οι αγρότες έχουν ήδη επενδύσει πολλά λεφτά (κάθε αγροτική επιχείρηση στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, έχει επενδύσει 150.000€ …), αξιοποιούν αρκετά ακίνητα και κτίρια, αποφασίζουν τι θα καλλιεργήσουν ή/& τι θα εκθρέψουν, επιλέγουν τις μεθόδους καλλιέργειας ή εκτροφής, πετυχαίνουν τον πολλαπλασιασμό του πλούτου με 365 μέρες εργασίας και με την αδήλωτη οικογενειακή απασχόληση, και κάνουν συμφωνίες πώλησης ή ακόμα και μεταποίησης μέχρι την διάθεση στον τελικό καταναλωτή.
Τα Κτηνοτροφικά Πάρκα είναι μια μη επιδιωκόμενη λύση προτεραιότητας, αλλά μια αναγκαστική εναλλακτική σε περιαστικές περιοχές, όπου η κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι «βιάζονται» από τα τσιμέντα και οι νεοαστοί «στραγγαλίζουν» τον τρόπο ζωής και τις πολιτιστικές αξίες των κτηνοτρόφων καθώς και την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, και πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι (6932094231) λέει: Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ενδιαφέρεται διακαώς για την δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων στην Αττική, όπου η ισχυρή επεκτατική τσιμεντοποίηση του real estate έχει καταστρέψει τον φυσικό ζωτικό χώρο επιβίωσης της Αττικής κτηνοτροφίας και των επαγγελματιών κτηνοτρόφων. Τα Κτηνοτροφικά Πάρκα δεν είναι ίσως η ιδανική λύση για την ελληνική Κτηνοτροφία, αλλά είναι μια προτεινόμενη λύση ανάγκης στην περιαστική κτηνοτροφία της Αττικής, όπου καταπατήθηκαν οι βοσκότοποι και έγιναν οικισμοί ή «οικιστικές πυκνώσεις» ή δάση, με λάθος μέχρι σήμερα οδηγίες διαχείρισης.
Και ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής προσθέτει: Η χρηματοδότηση των Κτηνοτροφικών Πάρκων στην Αττική θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσοντας το έργο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα Κτηνοτροφικά Πάρκα θα μπορούσαν να είναι ιδιοκτησία του όμορου Δήμου, και να δοθούν να τα διαχειρίζονται συλλογικές δομές (Συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ, ΑΜΚΕ κλπ) των συμμετεχόντων κτηνοτρόφων. Πρέπει να επιδιωχθεί η ένταξη Κτηνοτροφικών Πάρκων στην περιαστική Αττική σαν μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλισθεί η μερική αγροδιατροφική ασφάλεια, αλλά και η επιβίωση της αναγκαίας περιαστικής κτηνοτροφίας. Η περιαστική γεωργία και κτηνοτροφία είναι απαραίτητη για την στήριξη της επιβίωσης της μεγάλης τεχνητής αφύσικης τσιμεντένιας πόλης, που συγκεντρώνει το μισό πληθυσμού του Ελληνικού κράτους.
Στο Νέο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 της Αττικής Υπαίθρου το οποίο θα συζητηθεί στο υβριδικό Συνέδριο στις 18 Μαΐ 2022 (10.00-16.00) θα έπρεπε να συζητηθεί και το θέμα των Επιχειρηματικών Πάρκων και στην Αττική Ύπαιθρο, μεταξύ των οποίων και τα Κτηνοτροφικά Πάρκα.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει κάθε Τετάρτη, στις 21.00, δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις με μία θεματική από τις έξη συνεδρίες του Συνεδρίου «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 της Αττικής Υπαίθρου».
Την Τετάρτη, 2 Μαρ 2022, στις 21.00 η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο zoom στο https://us02web.zoom.us/j/83169326681?pwd=V1Avem5IMDlKakpJei9rQjRPVXhVZz09 το θέμα είναι: Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Μια Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα με αυτόχθονες φυλές και ντόπιες ποικιλίες, με σεβασμό στην φροντίδα και ισορροπία στο περιβάλλον, με Κτηνοτροφικά Πάρκα, με Αγορές Αγροτών, με Οικοτεχνία ώστε να καρπωθεί ο τοπικός παραγωγός την υπεραξία της παραγωγής του, με σωστή διαχείριση των αποβλήτων (βιοαπόβλητα, ζωοτροφές), με αξιοποίηση της κοπριάς για βιοαέριο, με διαχείριση των νεκρών ζώων, με ικανότητα παραγωγής τροφής από όλους, με Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης