Thursday, 26 December, 2024

Τη χειρότερη φορολογία στην Ευρώπη «διεκδικούν» οι Έλληνες αγρότες

Ακόµη δεν είχε ξεκαθαρίσει ως το απόγευµα της Παρασκευής το τοπίο αναφορικά µε το τελικό ύψος του αφορολόγητου ορίου των 9.500 ευρώ, για το οποίο δεσµεύτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δυο δόσεις

κατά τις συναντήσεις µε τους εκπροσώπους των αγροτών από τα µπλόκα και το οποίο τελεί υπό αίρεση. Την ίδια ώρα, ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς για τα αγροτικά εισοδήματα έχουν επιλέξει αρκετές χώρες του Νότου της Ε.Ε. (Ισπανία, Πορτογαλλία), αλλά και του πρώην ανατολικού μπλοκ (Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία), με τη χρήση φοροαπαλλαγών, χαμηλών συντελεστών και φορολόγηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν επιβαρύνονται με υπερβολική φορολογία, γεγονός που στηρίζει ουσιαστικά την πρωτογενή παραγωγή.
Αδικούνται κατάφωρα µε την πρόσφατη κατανοµή δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης οι 40άρηδες αγρότες που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους στα µέσα της προηγούµενης δεκαετίας, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 19 Μαρτίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Fertilizer Management.
Από τη µια οι παλιοί κάτοχοι ιστορικών δικαιωµάτων, ευνοηµένοι από την προηγούµενη κυβέρνηση, από την άλλη οι νεοεισερχόµενοι, αγαπηµένα παιδιά της σηµερινής, κάποιοι πληρώνουν τη νύφη.
Επίσης, στη σαββατιάτικη Agrenda διαβάστε πως η αγελαδοτροφία τα βρίσκει σκούρα. Κακό δρόµο έχουν πάρει τα πράγµατα στη ζώνη του αγελαδινού, µε τις βιοµηχανίες η µία µετά την άλλη να πιέζουν για περαιτέρω µείωση της τιµής µε την οποία παραλαµβάνουν το γάλα από τους παραγωγούς. Μόνο που κάτω από τα 40 λεπτά οι µονάδες είναι στο κόκκινο.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις συνδεδεμένες, σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, τόσο για τις πληρωμές όσο και για το ύψος στο οποίο θα ανέλθουν οι εν λόγω ενισχύσεις. ∆εκτά γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τιμολόγια αγοράς σπόρου µηδικής (από 1-1-2011 και εντεύθεν), προκειµένου να δικαιολογηθεί η καταβολή της συνδεδεµένης ενίσχυσης για σπόρο σποράς σε καλλιεργητές µε παλιά σπορόκεντρα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μισή χαρά η συνδεδεµένη ενίσχυση στους πορτοκαλεώνες. Για 30 λεπτά το κιλό µιλάει το υπουργείο, 90 λεπτά ζητούν οι Λάκωνες.
Διαβάστε, μόνο σε αυτό το φύλλο της Agrenda για τα «ζόρια» που έχει η Χαλάστρα µε το ρύζι. Ανήσυχοι δηλώνουν φέτος οι καλλιεργητές ρυζιού της Χαλάστρας. Τα απούλητα Japonica σε συνδυασµό µε την έλλειψη ρευστότητας και τη βαριά φορολογία οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις. Κοντεύει να βγει ο Μάρτιος κι ούτε αυτή τη φορά δείχνει να έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που οι υπόχρεοι αγρότες – δικαιούχοι των κοινοτικών ενισχύσεων ετοιμάζονται για τις νέες δηλώσεις χωρίς να έχουν εξοφληθεί για την ενιαία ενίσχυση της προηγούμενης χρονιάς.
Η δικαιολογία την οποία προβάλουν συχνά οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι δηλαδή φταίει η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν αντέχει ιδιαίτερα. Όπως δεν έχει πραγματική βάση και η δικαιολογία ότι έπρεπε να γίνουν πρώτα οι ενστάσεις για τα προσωρινά δικαιώματα που αναρτήθηκαν τον περασμένο χρόνο κι ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Πρώτον, η ανάρτηση των δικαιωμάτων θα μπορούσε να έχει γίνει από τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς και έγινε πριν τα Χριστούγεννα και δεύτερον, οι ενστάσεις είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση από την υποβολή των νέων δηλώσεων. Τυπικά η υποβολή αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 15η Μαϊου. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση υποβολής δήλωσης μετά την 15η Μαϊου, η αίτηση θεωρείται εκπρόθεσμη και οδηγεί σε μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη μέρα των ποσών που ο γεωργός θα έχει δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση εάν η αίτηση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
Ποιος είναι ο λόγος που εδώ οι δηλώσεις υποβάλλονται με καθυστέρηση και την τελευταία στιγμή; Μα φυσικά η ανάγκη να περάσουν θέλοντας και μη οι 700.000 υπόχρεοι από το ταμείο της «επιχείρησης» που έχει στηθεί για να μαζεύει κατοστάρικα και διακοσάρια! Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο δεν ανοίγει το μηχανογραφικό σύστημα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Αποστόλου, για την απ’ ευθείας υποβολή των δηλώσεων από τους ίδιους τους αγρότες. Όπως δηλαδή γίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος από το Taxis.
Γιατί, μπορούν το δεύτερο και δεν μπορούν το πρώτο; Γιατί τα παιδάκια που παραλαμβάνουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μέσα σε λίγες μέρες και με τη διαδικασία της «στρούγκας», κάνουν τη δουλειά καλύτερα απ’ αυτή που γίνεται ηλεκτρονικά με τις φορολογικές δηλώσεις; Το πόσο στραβά γίνεται η δουλειά και το πόσο αργά βγαίνει η εκκαθάριση, το ζουν κάθε χρόνο οι 700.000 υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ αγρότες.
Agrenda

Τη χειρότερη φορολογία στην Ευρώπη «διεκδικούν» οι Έλληνες αγρότες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου