Monday, 27 January, 2025

Τιμώνται οι εκτελεσθέντες βοσκοί, στην Πάρνηθα

Πραγματοποιήθηκε στις 6/7/2024 στις Αχαρνές το ετήσιο Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων

βοσκών στην Πάρνηθα το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές που οργανώθηκε από την ΙΣΤΟΡΙΚΗ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΧΑΡΝΩΝ σε συνεργασία με άλλους είκοσι (20) συλλογικούς φορείς.
Στις 21 Ιουλίου 2024, στις 10.30 στην Κεντρική Πλατεία Λεγραινών οργανώνεται εκδήλωση μνήμης για τους δέκα επτά (17) εκτελεσθέντες βοσκούς στην Πάρνηθα από την ναζιστική Γερμανία, που ήταν κάτοικοι Λεγραινών.
Την Τετάρτη, στις 24 Ιουλ 2024, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, που συμμετείχε και στις 7/7/2024 (Αχαρνές) και θα μετέχει στις 21/7/2024 (Λεγραινά) οργανώνει ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/86815035838 ή στο facebook στην σελίδα του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».
Η κα Μαργαρίτα Κλαδιά, Γραμματέας της Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών, καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες μεταξύ των οποίων διακρίναμε: την Υπουργό Οικογενείας & Βουλευτή Αν. Αττικής Σοφία Ζαχαράκη, τον Δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό, τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, τον πρώην Δήμαρχο Σαρωνικού & πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου, την Γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής Μάγδα Κοντογιάννη, την γιατρό κα Κατερίνα Κατσανδρή, τον κτηνοτρόφο, Γιάννη Κοντογιάννη και άλλους, και ανέφερε:
Προς το τέλος της Γερμανικής Κατοχής, 1944, στο Μενίδι (σημερινές Αχαρνές Αττικής) τα τραγικότερα γεγονότα έλαβαν χώρα στην Πάρνηθα, που τα βοσκοτόπια της και οι πλαγιές της ποτίστηκαν με αίμα. Στις 7/7/1944 οι Γερμανοί σκότωσαν τον Δημήτρη Τσεβά & την Κωνσταντίνα Καραδήμα την ώρα που μάζευαν ξύλα. Στις 23/7/1944 οι Γερμανοί σκότωσαν στον Βουρλοπόταμο Πάρνηθας 17 κτηνοτρόφους, αφού τους υποχρέωσαν να σκάψουν οι ίδιοι τον τάφο τους (τα οστά τους βρέθηκαν τυχαία 30 χρόνια αργότερα, το 1974). Οι εκτελεσθέντες κτηνοτρόφοι ήταν οι: Ντούνας Δημήτριος, Ντούνας Ευάγγελος, Ντούνας Ηλίας, Ντούνας Παναγιώτης, Ντούνας Κωνσταντίνος, Ντούνας Γεώργιος, Ντούνας Κώστας, Καραγιώργος Ιωάννης, Καραγιώργος Σωτήριος, Καραγιώργος Γεώργιος, Καραγιώργος Βενιζέλος, Καραγιώργος Ηλίας, Μακροδημήτρης Σταύρος, Μακροδημήτρης Γεώργιος, Μακροδημήτρης Ιωάννης, Πετρογιάννης Δημήτριος & Ρούσος Σπύρος. Στις 26/7/1944 εκτελέστηκαν στην «Γκούρα» Πάρνηθας άλλοι δέκα (10) Έλληνες πολίτες.


Ο Ιστορικός Αρχαιολόγος, πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου-Αγγέλου,  ενημέρωσε ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής, με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Υπολοίπου Αττικής και τους συγγενείς-απογόνους των ηρώων, οργανώνουν εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των 17 εκτελεσθέντων βοσκών, 80 χρόνια από την εκτέλεσή τους, παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου. Η εκδήλωση μνήμης με κατάθεση στεφάνου και εκφώνηση σύντομου ιστορικού θα γίνει στην κεντρική πλατεία των Λεγραινών, Δήμου Λαυρεωτικής, Αττικής, την Κυριακή 21 Ιουλ 2024, στις 10.30, εκεί που υπάρχει μνημείο για του 17 κτηνοτρόφους.

Η γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής Μάγδα Κοντογιάννη, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την αναγνώριση του ηρωισμού των κτηνοτρόφων. Οι Γερμανοί της Ναζιστικής Γερμανίας δημιούργησαν στην Ελλάδα πολλά αρνητικά μνημεία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των οποίων τα πιο γνωστά στα Καλάβρυτα Αχαΐας, στο Δίστομο Βοιωτίας, στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και σε πολλά άλλα. Οι εκτελέσεις με αποφάσεις των κατακτητών αφορούσαν γενικά πολίτες, αλλά η εκτέλεση των 17 βοσκών είναι η μοναδική ομοιοεπαγγελματική και μάλιστα με κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι «δεμένοι» με την γη, με τα βοσκοτόπια, με την πατρίδα.

Και η κα Μ. Κοντογιάννη συνέχισε: Έχουμε και οι κτηνοτρόφοι τα θύματά μας, ακόμα και σήμερα. Τότε «απαγόρευσαν» την ζωή σε 17 βοσκούς. Σήμερα (για την ακρίβεια στις 30 Σεπ 2024) απαγορεύουν την ζωή στο 90% των κτηνοτρόφων της Αττικής. Η Αττική έχει περίπου 1800 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (το 90% μη αδειοδοτημένες) που φιλοξενούν περίπου 200.000 αίγες και πρόβατα και 4.000 βοοειδή, πέραν των πτηνοτροφείων.
Σήμερα στην Αττική βιώνουμε μια προαποφασισμένη «εκτέλεση» με αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης, που στις 30 Σεπ 2024 θα απαγορεύσει την ζωή στο 90% των κτηνοτρόφων της Αττικής. Η κτηνοτροφία εκτός από παραγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια & αυτάρκεια, προωθεί την αυτονομία, συντηρεί την ισορροπία και αειφορία στο περιβάλλον και στηρίζει την ύπαρξη του τεχνητού τσιμεντένιου αστικού χώρου.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη επεσήμανε ότι η «μετά θάνατον» αναγνώριση του τελικού ηρωισμού πρέπει να συνοδευτεί με την «εν ζωή» αναγνώριση του καθημερινού, 365 μέρες του χρόνου, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες κάθε ημέρα, αγώνα με την διαθεσιμότητα και αφοσίωση στην ΦΡΟΝΤΙΔΑ του περιβάλλοντος της Αττικής, όπου περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το οικονομικό, το τεχνολογικό, το πολιτικό κλπ.
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Αττικής επανέλαβε ότι, μετά από διαβούλευση, στις 15/6/2022, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνέθεσε μαζί με άλλους φορείς της Αττικής και υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της για το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ, όπου περιλαμβάνει την απαραίτητη προϋπόθεση για ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ υποχρεωτικής χρήσης γης για παραγωγή τροφής, την δημιουργία πραγματικών ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ και την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με πραγματικά ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.
Το μνημόσυνο της 6/7/2024 στις Αχαρνές αξίζει συγχαρητηρίων. Η εκδήλωση μνήμης της 21/7/2024 στα Λεγραινά Λαυρεωτικής έχει ισχυρούς συμβολισμούς με την συμμετοχή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ανοικτή συνεδρίαση της 24/7/2024 του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δίνει την ευκαιρία σε όλους, μέσω του https://us02web.zoom.us/j/86815035838, να συμμετέχουν.
Η εφαρμοσμένη Δημόσια Διοίκηση καταστρέφει την κτηνοτροφία, «σκοτώνει» τους κτηνοτρόφους στις 30/9/2024, δημιουργεί πρόβλημα στην φροντίδα του περιβάλλοντος και απειλεί την αυτονομία της Ελλάδος, αλλά φαίνεται σαν εξυπηρετεί lobbies πολυεθνικών εμπορικών και εσωτερικές «συντεχνίες»…

Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus

*Φωτό έξω από την εκκλησία στις Αχαρνές (6/7/2024), η Μ. Κοντογιάννη στη μνήμη των εκτελεσθέντων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου