Το ενδεχόμενο να μείνει ανενεργό το 50% των δικαιωμάτων και να χαθούν ενισχύσεις μετέφεραν στην προϊστάμενη του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλονίκης περί τους 40 με 50 εξαγριωμένοι αγρότες
οι οποίοι βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 16 Μαρτίου στο κεντρικό κατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αρχικά οι αγρότες επιχείρησαν να καταλάβουν τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού, ωστόσο στη συνέχεια τα πνεύματα κατευνάστηκαν και ακολούθησε συζήτηση μιάμισης ώρας σε τεταμένη ατμόσφαιρα.
Οι αγρότες ζητούν να αποσυρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ και να εφαρμοστεί σταδιακά και διαφοροποιημένο από το τέλος της υπάρχουσας ΚΑΠ του 2020
«Οποιαδήποτε άλλη απόφαση του υπουργείου θα μας βρει απέναντι διότι θα χαθούν από τους παραγωγούς και τη χώρα δικαιώματα και ενισχύσεις» τόνισε στο Agronews ο Γιώργος Σιδηρόπουλος αγρότης από τα Γιαννιτσά.
Μάλιστα το αίτημά τους εστάλη και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι «με διάλογο και συζήτηση μπορούν να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας του Κιλκίς Θωμάς Καρυπίδης κάλεσε όλους τους αγρότες να κινητοποιηθούν, να πάρουν αποφάσεις κι αν δεν εισακουστούν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ανάλογες με το σημερινό μέχρι και αν χρειαστεί και μπλόκο στα τελωνεία της χώρας.
Ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Τριλόφου Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιλιάς επέμεινε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση και ανέφερε ότι ο Πιτσιλής ξεκαθάρισε πως δεν είναι δική του «εντολή» να εφαρμοστεί το ΑΤΑΚ και άρα ψεύδεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που έβαλε μπροστά το υπουργείο Οικονομικών να ζητά να εφαρμοστεί η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ.
Ο ίδιος επέστησε για άλλη μια φορά στους αγρότες τον κίνδυνο το 50% των δικαιωμάτων να μην ενεργοποιηθούν και να χαθούν ενισχύσεις και επέμεινε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, να γίνουν οι αναδασμοί σε όλη τη χώρα και μετά να εφαρμοστεί η υποχρέωωση αυτή.
agronews