Monday, 27 January, 2025

Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα

(Μισθωτοί, αγρότες, επιχειρηματίες) – Ποιοι θα έχουν αφορολόγητο όριο 

H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προτείνει στους «θεσμούς» ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος για το 2016, το οποίο θα προβλέπει το «μοντέλο» της μιας βασικής φορολογικής κλίμακας, με την οποία κάθε φυσικό πρόσωπο (και οι αγρότες) θα φορολογείται για το άθροισμα των εισοδημάτων του απ’ όλες τις πηγές (μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενοίκια, τεκμαρτά μισθώματα, μερίσματα, δικαιώματα κ.λπ.). Η μία παραλλαγή της ενιαίας κλίμακας θα ισχύει για όσους δηλώνουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού εισοδήματός τους και η άλλη για όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρήσεις, ενοίκια ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού εισοδήματός τους. Η πρώτη κατηγορία θα έχει αφορολόγητο όριο, ενώ η δεύτερη (που θα περιλαμβάνει και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) δεν θα έχει. Αυτό το σενάριο βέβαια έρχεται σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο Υπουργός κ. Αποστόλου, για «ευνοϊκότερη» φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, η προοδευτικότητα των φορολογικών συντελεστών της νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας και το γεγονός ότι θα υπάγεται σε αυτήν το άθροισμα όλων σχεδόν των εισοδημάτων του φορολογούμενου θα έχουν ως συνέπεια τη μεταφορά φορολογικών βαρών από τα χαμηλά προς τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με το σενάριο που δημοσιοποιεί η «Ναυτεμπορική», αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς και συντάξεις τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματός του, θα φορολογείται για το σύνολο των εισοδημάτων του από όλες τις πηγές, με μια φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύει αφορολόγητο όριο μέχρι 10.000 ευρώ. Πάνω από το όριο αυτό θα ξεκινά η κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.
Αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα προερχόμενα από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή και από γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή και από ακίνητα ή και από άλλες «μη μισθωτές» πηγές, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ετησίου ατομικού εισοδήματός του, θα φορολογείται για το σύνολο των εισοδημάτων του από όλες τις πηγές με την ίδια φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο, δηλαδή η φορολόγηση θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι της τάξης του 10-15%.
Από τη φορολόγηση, με βάση την ενιαία κλίμακα, θα εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και ρέπος, οι υπεραξίες από τις πωλήσεις ακινήτων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και χρηματοοικονομικών παραγώγων. Επίσης θα εξαιρεθούν και ορισμένες ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων (αγροτικές αποζημιώσεις, επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, μισθοί και οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω, επιδόματα στήριξης τέκνων, επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, επίδομα στέγης των φοιτητών, το 65% των επιδομάτων επικινδυνότητας κ.λ.π.).

Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου