Κηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκια, μηδική, αμπέλια, ελιές αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες σαρώνει στο διάβα της η νέα δυνατή καταιγίδα
με την κωδική ονομασία «Μέδουσα», που συνοδεύεται από σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση σε όλη τη χώρα.
Το μέγεθος της ζημιάς θα αρχίσει να φαίνεται στο σύνολό του τις επόμενες ημέρες που θα κοπάσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Η πρωτοφανής, για τα δεδομένα της εποχής, κακοκαιρία, από το Σάββατο 15 Ιουλίου, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες, με τις ζημιές στις καλλιέργειες να είναι ανυπολόγιστες, ενώ και εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Πιο βαρύ είναι το πλήγμα, στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία), στην Ήπειρο (Γιάννενα, Άρτα), αλλά και στην Θεσσαλία (Λάρισα, Καρδίτσα).
Σύμφωνα με αναφορές των αγροτών από διάφορες περιοχές, το χαλάζι και η ανεμοθύελλα πλήγωσε κηπευτικά εποχής, όπως ντομάτα, κολοκύθια κ.λπ., μηδική που ήταν κομμένη στο χωράφι και καλαμπόκια, που λόγω του ύψους που έχουν πάρει, είναι ευάλωτα στον άνεμο.
Από το μπουρίνι μεγάλες ζημιές αναφέρθηκαν στις καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας, τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην Ηλεία καθώς χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν με συνέπεια εκτός των άλλων να μην ξεκινήσει, όπως είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 17 Ιουλίου η παράδοση του προϊόντος στο εργοστάσιο «Κύκνος». Ήδη, αγρότες καταμετρούν ζημιές και σε άλλες καλλιέργειες κηπευτικών, κυρίως στον ηλειακό κάμπο, όπου υπήρξε και η μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων.
Ζημιές καταγράφονται σε δενδρώδεις καλλιέργειες, ιδίως σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, όπου σε ελιές, βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες κατέληξαν στο έδαφος λόγω των ισχυρότατων ανέμων, είτε πληγώθηκαν από το χαλάζι, όπως στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, ενώ χτύπημα δέχθηκαν και τα αμπέλια τω ν τριών νομών.
Σε λευκό κλοιό το Μέτσοβο
Πυκνό χαλάζι, εν τω μεταξύ έπεσε και στο ορεινό Μέτσοβο. Το πέρασμα της «Μέδουσας» περικύκλωσε την περιοχή, αφήνοντας πίσω του έναν λευκό κλοιό πάγου, ο οποίος προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές σε αμπελώνες κι άλλες αγροτικές καλλιέργειες.
Επίσης, σφοδρές καταιγίδες και έντονες χαλαζοπτώσεις έπληξαν και τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, τμήμα της περιοχής του Ζαγορίου αλλά και της Λάκκας Σουλίου.
Στην Αιγιάλεια, όπως ανέφερεο δήμαρχος Θανάσης Παναγοπούλος, οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις ορεινές περιοχές, καθώς και την περιοχή των Σελινανιτίκων. «Είναι πιθανόν να έχουν υποστεί ζημιές οι καλλιέργειες» πρόσθεσε.
Ακόμη, είπε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος της Παναγοπούλας, αποκαταστάθηκε άμεσα. Πάντως, όπως σημείωσε, «είμαστε σε επιφυλακή, διότι περιμένουμε και σήμερα βροχοπτώσεις».
Χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στη δυτική Αχαΐα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες.
Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ οι κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταιγίδες προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά τις πρώτες καταγραφές. Επίσης, η Πυροσβεστική έκανε απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών σε περιοχές του Αγρινίου.
Άμεσα οι δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ
Ωστόσο, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, με τους αγρότες να έχουν περιθώριο 15 ημερών από την εκδήλωση της καταστροφής, προκειμένου να προχωρήσουν στις δηλώσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ. Σημειωτέον ότι για να εγκριθεί κάποιο ποσό, η καταστροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 25% της παραγωγής.
Η εικόνα στη Δυτική Ελλάδα
Χαλαζοπτώσεις, καταιγίδες και κεραυνοί ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που έπληττε, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, διάφορες περιοχές της Αχαΐας. Επίσης, μπουρίνι που «χτύπησε» την περιοχή του Ρίου είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι πρόσδεσης δύο φερι – μποτ, τα οποία παρασύρθηκαν για μικρή απόσταση από τους ανέμους, προκαλώντας ζημιές σε μικρές βάρκες.
Στην Αιγιάλεια, οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις ορεινές περιοχές, καθώς και την περιοχή των Σελινανιτίκων. Χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στη δυτική Αχαΐα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ οι κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία.
Οι ζημιές στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία
Φθινόπωρο -εν μέσω θέρους- θυμίζει το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από τοπικές καταιγίδες και ασυνήθιστα χαμηλές τιμές για την εποχή. Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ορεινές περιοχές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία «ξύπνησαν» το πρωί με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε μονοψήφιες τιμές.
Βροχερός είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία νωρίτερα έδειξε μόλις 17 βαθμούς. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης δεν αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία, παρά μόνο κλήσεις για κοπές δένδρων. Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται -μέχρι στιγμής- η κακοκαιρία και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλημα αναφέρθηκε μόνο σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς (Αργυρούπολης – Σεβαστού), που παραμένει μέχρι αυτή την ώρα κλειστός λόγω υπερχείλισης του οδοστρώματος.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα, αναμένεται να ενταθούν σήμερα, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας και των βορείων τμημάτων της Πελοποννήσου. Στην Κεντρική Μακεδονία, ένταση των φαινομένων αναμένεται στους νομούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.
agronews