ΥΠΑΠΕΝ: Δεν έχει υπάρξει απάντηση μέχρι σήμερα από τη Ρωσική πλευρά
Σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην υπογραφή «πρωτοκόλλου» με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης «Rosselkhoznadzor» της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και μάλιστα «πρωτοκόλλου» που θα επέτρεπε τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, κρίνεται σκόπιμο να ενημερώσουμε για τα εξής:
1) Στο διάστημα 20-4-2014 έως 31-04-2015, μετά από συνεννόηση με την Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΠΕΝ, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 15 ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης από επιθεωρητές της Rosselkhoznadzor. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, οι εταιρείες που θα ελεγχθούν και εγκριθούν και μετά την άρση του εμπάργκο, θα έχουν δικαίωμα εξαγωγής των προϊόντων τους.
Δεδομένου ότι αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και κατά τα προηγούμενα χρόνια, τα στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ ζήτησαν εξαρχής από τους εκπροσώπους της Rosselkhoznadzor να επιβεβαιώσουν ότι εγκαταστάσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και είχαν αξιολογηθεί θετικά ή στις οποίες έγιναν συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα εξαγωγής μετά την άρση των αντίμετρων. Αυτή η διαβεβαίωση δεν δόθηκε.
2) Στο τέλος Απριλίου εστάλη από την «Rosselkhoznadzor» προς το ΥΠΑΠΕΝ Πρωτόκολλο Διαπραγματεύσεων προς συνυπογραφή από τα δύο Μέρη. Μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ τροποποιήθηκαν σημεία του προτεινόμενου Πρωτοκόλλου, με βάση τις ελληνικές θέσεις, και ταυτόχρονα, στις 5 Μαΐου, εστάλη στους Ρώσους επιστολή αναφορικά, και πάλι, με την εξασφάλιση του δικαιώματος εξαγωγών των ελεγμένων κατά το παρελθόν εγκαταστάσεων.
Μη έχοντας λάβει απάντηση, το ΥΠΑΠΕΝ επανήλθε στις 12 Μαΐου με νέα επιστολή προς την Rosselkhoznadzor με το κείμενο του προτεινόμενου Πρωτοκόλλου στο οποίο περιλαμβάνεται και δέσμευση της ρωσικής πλευράς για τη δυνατότητα εξαγωγής των ήδη ελεγμένων εγκαταστάσεων.
Δεν έχει υπάρξει απάντηση μέχρι σήμερα από τη Ρωσική πλευρά.
3) Έχουν υπάρξει δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένης της ιστοσελίδας της Rosselkhoznadzor) που κάνουν λόγο για μία νέα εξαγωγική διαδικασία που περιλαμβάνει τρία στάδια, το πρώτο εκ των οποίων απαιτεί πιστοποίηση από ιδιωτικούς φορείς κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση.
Η μέχρι σήμερα συμφωνημένη από τις δύο Υπηρεσίες επίσημη διαδικασία, (ανεξάρτητα από την ύπαρξη του εμπάργκο) απαιτεί συμμόρφωση των νέων επιχειρήσεων που επιθυμούν να εξάγουν στην Ρωσία, με την νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εγγυήσεις από την Ελληνική Κτηνιατρική Υπηρεσία για την τήρησή τους, προκειμένου να ελεγχθούν από τη Rosselkhoznadzor και να ενταχθούν ή όχι στο σχετικό κατάλογο των επιχειρήσεων που μπορούν να εξάγουν στη Ρωσική Ομοσπονδία.